Opuntia chaffeyi Britton & Rose, 1913

Avatar utilizator
Ovidiu
Mesaje: 348
Membru din: Sâm, 14 Iul 2012 07:24

Opuntia chaffeyi Britton & Rose, 1913

Mesaj de Ovidiu » Vin, 02 Aug 2013 16:25

Opuntia chaffeyi este nativa pe o arie restransa situata in statul Zacatecas, Mexic.
---
Zacatecas, nume oficial Estado Libre y Soberano de Zacatecas (Satul Liber si Suveran Zacatecas), e unul din cele 31 de state care impreuna cu Districtul Federal Mexico City, alcatuiesc federatia mexicana, Estados Unidos Mexicanos, pe scurt cunoscuta sub numele de Mexic). Statul Zacatecas este situat in zona Nord-Centrala a Mexicului. Principala industrie a statului Zacatecas este industria miniera, zona fiind bogata in argint si alte minerale.
---
Opuntia chaffeyi a fost colectata pentru prima data in 1910 de catre medicul american Elswood Chaffey care, in acea vreme, era angajat ca medic cu contract, la o companie miniera din Zacatecas. Dupa moda vremii acesta a trimis planta botanistilor pentru a o studia. Acesti botanisti au fost Britton si Rose. Ei au constat ca este o specie noua si au publicat prima descriere a plantei in 1913, sub numele de Opuntia chaffeyi, pentru a-l onora pe cel care a descoperit, pentru botanica, aceasta planta. In traducere i-am putea spune Opuntia lui Chaffey.

E o opuntie stranie pentru ca nu are aspectul cu care suntem obisnuiti la o opuntie.
Deocamdata are un singur sinonim Plutonopuntia chaffeyi (Britton & Rose) P.V.Heath intr-o incercare din 1999 de a o reclasifica. Dar acest nume nu a fost acceptat si opuntia a ramas asa cum au clasificat-o Briton si Rose.
Trunchiul plantei ne-ar face sa ne gandim la alte opuntoide si nicidecum la la clasica imagine a unei opuntii. Totusi floarea, fructul si semintele nu s-ar incadra in alta parte.
Si mai aparte este aspectul radacinii care este caudiciforma. Unii chiar o numesc opuntie cu caudex, desi folosirea termenului nu e chiar corecta.
Alt aspect interesant. Este o opuntie cu tulpini anuale. Adica aceasta opuntie isi pierde partea aeriana in sezonul uscat.
Anectodic, primele incercari de cultivare a plantei s-au soldat cu esec si concluzia: aceasta planta nu poate supravietui in cultura. Pur si simplu moare. De fapt planta isi pierdea partea aeriana iar cei care incercau sa o cultive credeau ca s-a dus. Sigur azi mai sunt cunoscute cateva opuntoide care aplica aceasta strategie. Dar in acele timpuri de inceputuri nu se stia. Mai mult azi in anumite conditii de cultura planta nu-si pierde tijele aeriene. (Nu cunosc daca mai si infloreste in acest caz)

O buna descriere a plantei pe cactus.pro

Revenind la zona in care aceasta planta este nativa trebuie mentionat ca planta se intalneste intr-o zona extrem de restransa. Zona ce poate fi inscrisa intr-o arie de aproximativ aproximativ 63 km patrati, din care in fapt planta ocupa doar circa 12 km ptrati, in trei locatii care nu sunt sever fragmentate. Din cauza acestei arii restranse planta este in mare pericol de a-si pierde habitatul.
Aceasta e teoria, practic azi, Lista Rosie a Speciilor Amenintate o clasifica in categoria "Critically Endangered D" si afirma ca in habitat ar mai fi cunoascute doar 15 exemplare mature. ( Red List of Threatened Species ). Adica planta este critic amenintata cu disparitia in habitat. Cauza - categoria D - pierderea habitatului.

Poate am sa dezamgesc in final. Nu am planta si nu am poze. Dar, pentru a va o arata, pot apela la amicul Net.

http://www.bihrmann.com/caudiciforms/su ... ha-sub.asp

http://cactiguide.com/cactus/?genus=Opu ... s=chaffeyi

http://cactusaficionado.blogspot.com/20 ... ffeyi.html

Din cat am citit nu ar fi planta dificil de cultivat si cred ca merita sa intre in atentia pasionatilor. Planta nu este in pericol de disparitie datorita recoltarii din habitat. (De altfel nici nu prea mai e ce recolta.) Pur si simplu planta isi pierde habitatul.
Cauza: suprafata mica pe care se intalneste in natura corelata cu dezvoltarea agriculturii si in special intensificarea pasunatului in zona.

Scrie răspuns

Înapoi la “Discutii generale”