Pagina 1 din 2

Hibrizii cactusilor

Scris: Joi, 11 Iul 2013 06:38
de Cristi
Pornesc acest topic invitand membrii sa posteze aici scurte (sau lungi) mesaje insotind imagini cu hibrizi ai cactusilor din colectiile lor sau ale prietenilor.

Ce este un hibrid?
R:H este un organism provenit din încrucișarea a doi indivizi de specii, soiuri (pt plantele de cultura), genuri sau de rase (pt animale) diferite.

Cum se obtine un hibrid?
R: H se obtine prin polenizarea artificiala (facuta de catre noi) a florii plantei mama cu polen prelevat de pe staminele plantei dorite (tata). Asta in ideea ca e o actiune dorita; se poate intampla acest lucru si spontan, polenizarea fiind facuta de catre insecte sau vant.

Planta mama e cea care va forma fructul si semintele; ea participa cu partea femeiasca a florii.
Planta tata e cea care va dona polenul.
Polenizarea poate fi incrucisata cand fiecare din parteneri e atat mama cat si tata. Daca este un succes, din semintele celor 2 fructe nu vor iesi plante complet similare deoarece la materialul genetic al celulei ou parintii nu participa in mod egal. Exista material genetic extranuclear (in cloroplaste de exemplu) care e dat doar de catre ovul.

(Asa e in lumea animala si am extrapolat si pt lumea vegetala; daca ma insel, rog specialistii sa ma corecteze !!!)

Ceea ce am scris mai sus e doar polenizarea necesara pt obtinerea hibridului. Dupa aceasta, conditia esentiala este ca polenul strain sa fie 'acceptat' si sa germineze in floarea plantei mama ajungand pana la ovarul cu ovule pe care sa le fecundeze generand celule-ou din care se formeaza semintele.

I: Toti cactusii pot hibridiza?
R: Toate speciile au teoretic vorbind potential de hibridizare. In practica insa s-a constatat ca exista specii care hibridizeaza mai usor, iar altele nu. Aici e vorba de compatibilitatea si permisivitatea sistemului imun al plantelor in cauza (lucru la care nu ma pricep deloc).

Cu cat 2 specii sunt mai inrudite genetic, cu atat ele vor hibridiza mai usor. Din semanarea semintelor obtinute va rezulta o populatie heterogena avand caractere de la aproape identic cu planta 'mama' pana la aproape identic cu planta 'tata' trecand printr-o gramada de forme intermediare.

Exista specii de cactusi care se pot autopoleniza (adica polenul de pe staminele proprii poate germina in pistil si duce la formarea de fructe cu seminte). Aceste seminte nu sunt hibride, sunt seminte tipice speciei respective. In cadrul hibridizarii controlate, pentru a minimaliza riscul autopolenizarii, se poate practica o castrare a florii plantei mama prin taierea si idepartarea partii barbatesti a florii (a staminelor) inainte ca acestea sa fi atins maturitatea de plina. Practic imediat ce se deschide floarea se sectioneaza si se indeparteaza staminele avand grija sa nu atingem pistilul cu ele. In acest fel putem fi siguri ca eventualul fruct format va contine seminte hibride.

Re: Hibrizii cactusilor

Scris: Joi, 11 Iul 2013 06:58
de Cristi
Ariocarpus fissuratus X kotschobeyanus albiflorus
planta mama: A fissuratus
planta tata: A k albiflorus

daca imi amintesc bine floarea e roz deschis; se observa tuberculii cu protuberante tipice pt fissuratus cu santul longitudinal lung, acoperit cu puf ca si la kotschoubeyanus

din ceea ce am citit despre hibrizii ariocarpusilor, tind sa fie sterili. voi vedea.....


Re: Hibrizii cactusilor

Scris: Joi, 11 Iul 2013 07:11
de Cristi
Ar mai fi multe de spus despre hibrizi si hibridizare si sper sa se spuna aici in viitor.

Adaug doar: cu cat speciile sunt mai diferite, cu atat hibridizeaza mai greu, dar daca se reuseste, plantele obtinute au sansa sa fie cu totul deosebite. In acelasi timp riscul (sau sansa - depinde cum le vedem) obtinerii de plante clorofil-deficitare sau variegate creste.
Ca urmare, ci mai interesanti hibrizi sunt cei intergenerici (cu parintii apartinand unor genuri diferite); exemplu consacrat: Ferobergia (Ferocactus X Leuchtenbergia )

Frecvent hibrizii sunt sterili complet sau partial. Complet: atat partea barbateasca cat si cea femeiasca a florii nu produc gameti; partial: pot produce gameti doar de un singur tip, masculin sau feminin.

Re: Hibrizii cactusilor

Scris: Joi, 11 Iul 2013 07:14
de Cristi
Oreocereus celsianus X Lobivia ferox

hibrid natural, planta foarte spectaculoasa care se poate intalni ici-colo in locurile unde avem populatii mari de O celsianus si Lobivia ferox.

Trunchi columnar, gros, ca de oreocereus, nu foarte inalt, spini impresionanti -combinatie de celsianus si ferox, fara peri lanosi pe areole. Floarea....va spun peste 10-15 ani :lol:Re: Hibrizii cactusilor

Scris: Joi, 11 Iul 2013 22:30
de George
Deci,oaauu!!... mai in gluma, un Oreocereus chel :lol: interesant de urmarit evolutia lui in timp :aplauze1: M-ai facut curios :ganditor: am sa polenizez si eu controlat specii diferite intre ele, iar daca produc seminte produc seminte care germineaza, voi reveni la acest topic cu poze ale evolutiei lor in timp. Cristi, :jos-palaria: pentru ideea interesanta. :razz:

Re: Hibrizii cactusilor

Scris: Vin, 12 Iul 2013 09:00
de Cristi
Hibridizarile in cadrul aceluiasi gen sunt frecvent posibile.
Hibridizarile intergenerice sunt cu sanse mai mici, dar si aici putem avea succes daca le practicam la genuri inrudite.
Exemple de reusite potentiale:
Lobivia +Echinopsis
Cleistocactus + Matucana
Ferocactus +Leuchtenbergia
Ferocactus +Echinocactus
Lobivia +Oreocereus
...de vazut:
Coryphantha +Thelocactus
Astrophytum + Thelocactus
Astrophytum + Leuchtenbergia
Parodia + Notocactus
Rebutia + Lobivia
Phyrrhocactus +Eriosyce
Escobaria + Mammillaria
Escobaria +Coryphantha
si multe altele

Re: Hibrizii cactusilor

Scris: Dum, 04 Aug 2013 20:56
de Cristi
Revin cu imagini asupra intregii 'echipe' de hibrizi Ariocarpus fissuratus X kotschoubeyanus v albiflorus. Desi plantele sunt inca tinere , se poate observa diferenta de aspect in ceea ce priveste grosimea tuberculilor, densitatea si profunzimea santurilor de pe acestia, aspectul liniei lanoase si culoarea plantelor, unele fiind variegate.Re: Hibrizii cactusilor

Scris: Mie, 21 Aug 2013 15:37
de Cristi
Matucana aureiflora v elata X roseoalba L 173

Re: Hibrizii cactusilor

Scris: Joi, 22 Aug 2013 06:31
de Marcu Nicolae
Salut,
Nu sunt un iubitor de hibrizi, din întâmplare am câțiva.
Echinopsis Zuccarini hibrid
Echinopsis tubiflora cv. Haku-Yo

Re: Hibrizii cactusilor

Scris: Mie, 04 Sep 2013 10:23
de Cristi
Hibrid natural intre Haageocereus cantaensis si Espostoa


Re: Hibrizii cactusilor

Scris: Joi, 12 Sep 2013 09:27
de cipriansuta
Salut

http://cipriansuta.sunphoto.ro/Ariocarpus_-_hibrizi

aici puteti vedea cativa hibrizi de Ario., plante de 5-6 ani, din fosta mea colectie; cred ca fam. Levai are in colectie cate ceva din ei, aceeasi sursa (un prieten din UK); nu stiu de unde a achizitionat initial semintele, pot sa-l intreb dar nu cred ca asta conteaza; cert este ca semintele obtinute sunt viabile (au avut si in lista de seminte de la bcss de anul trecut cateva); am postat direct linkul pe Sunphoto, tot din lipsa de timp - planuiam de ceva vreme, de cand am vazut topicul, sa caut pozele dar nu am apucat :roll:

printre plantutele din poze, sunt si ceva hibrizi - este insa prea devreme sa vedem daca si-au pastrat caracteristicile, plantele find inca prea mici (semanaturi de anul trecut):

Imagine Imagine Imagine

Imagine Imagine Imagine

Imagine Imagine

o sa incerc sa revin cu poze mai detaliate, dar nu promit pentru ca habar nu am cand ma pot tine de cuvant :smile:

Ciprian

Re: Hibrizii cactusilor

Scris: Vin, 20 Sep 2013 15:10
de Melchior
Va salut !

Desi nu suntem adeptul plantelor hibride ,bineinteles ca mai avem in colectie cate ceva din aceste plante frumoase si mai ales interesante.In prima faza m-am gandit ca aceste plante vor fi bune pentru identificarea speciilor si ssp. din acest gen dar ulterior am hotarat ca raman in colectie definitiv.

Ario hintoniiX retusus Ario trigonusXhintonii Ario trigonusX scapharostrus Ario agavoidesX scapharostrus in ordinea pozelor.
In total sunt 6-7 plante hibrizi si le voi prezenta in ordine zilele urmatoare cand vor inflori.

Melchior

Re: Hibrizii cactusilor

Scris: Vin, 20 Sep 2013 19:59
de Cristi
Plantele sunt foarte frumoase!
Sunt curios daca sunt fertile. Mai demult se spunea ca hibrizii ariocarpusilor sunt sterili. Ar fi minunat sa nu fie asa.....

Re: Hibrizii cactusilor

Scris: Sâm, 12 Oct 2013 22:27
de Cristi
Ariocarpus agavoides albiflorus sau aproape albiflorusAm 3 plante cu aceste caracteristici, au inflorit si le-am polenizat intre ele. Sa vedem ce-o sa iasa! Culoarea este net mai deschisa comparativ cu surorile lor.

Re: Hibrizii cactusilor

Scris: Sâm, 07 Dec 2013 21:15
de Cristi
Cu ocazia vizitei la colectia domnului Onaca de la Oncos am observat o planta ciudata, m-am uitat la ea si diagnosticul meu a fost:
Echinocactus grusonii X Ferocactus glaucescens

Ce parere aveti?