Genul Haworthia, pur si simplu adorabil

Avatar utilizator
Nick
Mesaje: 159
Membru din: Joi, 22 Mar 2012 08:55
Localitate: Galati

Genul Haworthia, pur si simplu adorabil

Mesaj de Nick » Vin, 23 Mar 2012 11:06

Buna ziua!
As dori sa va prezint un gen, pentru care am facut o adevarata pasiune dupa ce am achizitionat cateva exemplare. Specii diverse, cu aspect diferit, simple sau punctate, liniate, cu aspect zdrentuit sau lucios, translucid, cu frunze ascutite sau retezate, cu flori destul de banale si care nu contribuie mai deloc la aspectul general al plantelor.
Dar...pur si simplu adorabile.

Genul Haworthia (Henri Duval 1809)

Clasificare : Genul Haworthia apartine Ordinului Asparagales, Bromhead, 1838, Familia Xanthorrhoeaceae, Subfamilia Asphodeloideae (tratata anterior ca si Familia Asphodelaceae,  A.L. de Jussieu, 1789). Alte genuri care fac parte din Subfamilia Asphodeloideae sunt Aloe, Gasteria si Astroloba (si hibrizii intergenerici cunoscuti)

Etimologie : genul si-a primit numele dupa Adrian Hardy Haworth (1768-1833), botanist englez.

Repartitie geografica : Genul Haworthia este endemic in Africa de Sud, Swaziland, Namibia, si Mozambic (Maputaland), fiind concentrat in regiunile semiaride, cele mai multe specii formand colonii, sau formand un mozaic vegetal impreuna cu vegetatia subtropicala specifica acestor regiuni. 

Descriere : Haworthia este un gen cuprinzand un numar relativ mare de specii de plante, de talie mica (maximum 20 cm inaltime si intre 3 si 30 cm diametrul rozetei), solitare sau care lastaresc, cu frunze carnoase, suculente, dispuse in rozeta si cu flori mici, albe, tubulare. Diferente in forma florii, au dus la impartirea genului in trei subgenuri: Haworthia (floare cu tub obclavat, curbat in sus, baza periantului fiind triunghiulara sau rotunjit triunghiulara), Hexangulares Uitewaal ex. M.B. Bayer (floare cu tub curbat care se ingusteaza treptat pana la peduncul) si Robustipedunculares Uitewaal ex. M.B. Bayer (floare cu tub drept, prinsa abrupt de peduncul).
Frunzele dispuse in forma de rozeta pot fi diferite de la specie la specie. In general au o culoare verde inchis, dar pot fi si brune (la unele specii aproape negre), rosiatice sau verde crud. Unele specii au frunze cu aspect mat si un joc interesant de puncte sau linii albe, in relief, pe fata exterioara.
Exemplu: Haworthia coarctata

sau Haworthia fasciata

Alte specii au frunze netede, translucide, ca de exemplu Haworthia cooperi v. truncata

sau Hawortia cymbiformis

iar unele specii se disting prin aspectul retezat, cu “fereastra” translucida (fenestrate) la capatul superior al frunzei, ca in cazul Haworthia magnifica

Haworthia retusa

Haworthia truncata

Sau Haworthia truncata v. maughanii

Sunt specii de Haworthia ale caror rozete cresc in inaltime devenind oarecum columnare, ca in cazul Haworthia coarctata v. chalwinii

sau Haworthia reinwardtii v. kaffirdritensis


Florile : mici, albe, tubulare, cu petale rasfrante si straifuri de culoare inchisa pe mijlocul lor cresc la capatul unei tije care poate fi simpla sau ramificata cu lungime de aproximativ 5 - 30 cm.
Haworthia arachnoidea

Haworthia chloracantha v. subglauca

Haworthia cymbiformis

Haworthia truncata


Radacinile dese, carnoase, foarte lungi comparativ cu marimea plantelor, se reinnoiesc in fiecare an (o caracteristica a acestei familii de plante).

Particularitati de cultura : pentru a creste corect au nevoie de lumina filtrata sau chiar zone putin umbrite (sa nu uitam ca in natura traiesc printre ierburi, tufe si arbusti).
Alegerea solului nu e o problema, pentru ca nu sunt plante pretentioase. Un sol afanat, bine drenat, de tipul solului obisnuit pentru cactusi este foarte bun. 
De preferat ar fi sa se utilizeze ghivece inalte pentru a da posibilitatea radacinilor foarte lungi sa se dezvolte in conditii bune.
Cu putine exceptii Haworthiile cresc in perioada aprilie-noiembrie, cu o pauza de 6-8 saptamani in perioada de vara, din iulie pana spre mijlocul lunii august, cand este oprita cresterea plantei in favoarea dezvoltarii noilor radacini. In aceasta perioada solul se uda doar printr-o usoara pulverizare cu apa. 
In rest plantele se uda o data sau de doua ori pe saptamana, dupa ce solul se usuca complet.
In perioada de iarna, plantele se uda prin pulverizare fina, insa udarile depind de temperatura mediului, care nu ar trebui sa coboare sub 10C. Haworthiile rezista si la temperaturi mai mici de 50C, pe perioade scurte, perioade in care nu se uda deloc.
Aerisirea permanenta a spatiului in care se cultiva specii de Haworthia, este absolut necesara.
In general, Hawortia este un gen care nu are probleme cu daunatorii, ocazional insa pot aparea infestari ale partilor aeriene sau radacinilor diversi paraziti.

Inmultirea nu prezinta dificultati, facandu-se fie prin desprinderea si replantarea lastarilor ce cresc din planta mama, prin inradacinarea lastarilor ce apar (mai rar) pe tijele florale, prin inradacinarea de capete de frunze sau utilizarea de  bucati de radacini (de la speciile cu radacini carnoase) din care vor aparea noi plante. 
Semintele sunt o alta metoda de inmultire insa plantele cresc lent. Odata semanate, semintele au nevoie pentru germinare de temperaturi cuprinse intre 15-20C. Este important ca temperatura sa nu cresca, pentru ca ar inhiba germinarea. Abia dupa germinare, plantulele vor fi obisnuite cu aerul proaspat si temperature mai ridicate dar pentru perioade scurte. Semintele mai vechi de un an, in general nu mai germineaza.
 
Speciile componente sunt greu de definit cu exactitate pentru ca se stie ca Genul Haworthia are o taxonomie dificila si complicata, cu taxoni numerosi si foarte asemanatori care au fost recunoscuti. Bayer recunoaste aproximativ 61 de specii in timp ce alti taxonomisti sunt mult mai putin conservatori in acesta privinta (1999, Haworthia Revisited, Umdaus Press). El a utilizat materialele fotografice si notele explicative mai degraba decat cheile complexe si ambigue in descifrarea particularitatilor speciilor de Haworthia. Bayer considera identificarea corecta prin descrierea variatiilor in cadrul speciei (bazata aproape exclusiv pe caracteristicile frunzelor) in combinatie cu date din habitat si distributia speciilor in habitat. Aceasta metoda este insa subiectiva si lasa loc de interpretari.
Genul Haworthia a generat un considerabil interes printre botanistii amatori si colectionarii de plante suculente, ceea ce a dus la aparitia unor pleiade de denumiri, cu efect negativ asupra stabilitatii taxonomice a grupului.
Genul Haworthia continua insa sa fie organizat in 942 de specii, subspecii, varietati, forme si cultivari, lista pe care nu am sa o public aici pentru ca ocupa foarte mult spatiu insa o puteti gasi aici http://zipcodezoo.com/Key/Plantae/Haworthia_Genus.asp

Numai bine!

Avatar utilizator
lorena333
Mesaje: 76
Membru din: Sâm, 12 Mai 2012 22:41
Localitate: Fundulea, Calarasi
Contact:

Re: Genul Haworthia, pur si simplu adorabil

Mesaj de lorena333 » Dum, 13 Mai 2012 21:00

Chiar superbe, mai ales Haworthia reinwardtii v. kaffirdritensis este minunata.Deja am trecut-o pe lista de viitoare achiziti mai ramane de vazut unde o voi gasi

Avatar utilizator
Nick
Mesaje: 159
Membru din: Joi, 22 Mar 2012 08:55
Localitate: Galati

Re: Genul Haworthia, pur si simplu adorabil

Mesaj de Nick » Lun, 14 Mai 2012 20:34

Buna seara!
Dupa o perioada de intense infloriri ale Haworthiilor mele(au avut un debut de sezon absolut fabulos la care nu ma asteptam dupa cum aratau in iarna), acum au inceput sa se "miste", adica au luat niste pozitii inclinate care mi-au dat de gandit in prima faza.
Apoi m-am dumirit care era fenomenul: majoritatea lor au inceput sa lastareasca atat de abundent incat plantele se inclina si dau impresia ca sunt afectate de ceva. De fapt "afectiunea" e reprezentata de propriii pui.
Anul a inceput mai mult decat neasteptat de bine pentru plantele mele, atat Haworthii, cat si alte suculente, dar si cactusi care au inflorit in disperare. E drept ca am avut si ceva pierderi, inlocuite cu succes de plantele de la Ciprian, care si-au facut de cap fara niciun stres :lol:
Numai bine!

Avatar utilizator
Gino
Mesaje: 566
Membru din: Mar, 31 Ian 2012 18:21
Localitate: Bucuresti

Re: Genul Haworthia, pur si simplu adorabil

Mesaj de Gino » Mar, 19 Iun 2012 20:35

Buna seara

Special pentru iubitorii Haworthiilor :

Haworthia cv. "Jack Brown"


Din pacate fotografia nu este perfecta, totusi se observa cu usurinta culoarea fascinanta a plantei.
Sper sa reusesc fotografii mai bune data viitoare.

Haworthia cv. "Sugar Plum"


Si la aceasta planta culoarea este interesanta.
Sper sa va placa...
Gino

Avatar utilizator
Nick
Mesaje: 159
Membru din: Joi, 22 Mar 2012 08:55
Localitate: Galati

Re: Genul Haworthia, pur si simplu adorabil

Mesaj de Nick » Mar, 19 Iun 2012 21:02

Mai intrebi daca ne plac?Sunt superbe :eek: :indragostit:

Avatar utilizator
Marcu Nicolae
Mesaje: 80
Membru din: Joi, 29 Mar 2012 11:21
Localitate: Drobeta Tr. Severin
Contact:

Re: Genul Haworthia, pur si simplu adorabil

Mesaj de Marcu Nicolae » Mar, 19 Iun 2012 21:34

Salut,
Genul Haworthia Henri Duval 1809, cuprinde 966 de denumiri botanice care include; specii, subspecii, varietăți și forme. Sunt acceptate 144 de specii și 124 subspecii, varietăți și forme , 653 sinonime conținând specii, subspecii, varietăți și forme, mai sunt 45 denumiri nerezolvate.

După cum este ușor de înțeles, o persoana cu greu poate face o colecție completă.

Originea genului este în sudul Africii; Africa de Sud, Maputoland (zonă situată în partea de nord a provinciei KwaZulu-Natal, Africa de Sud și sudică din Mozambic), Swaziland, Namibia.

Denumirea ,, Haworthia’’ este în onoarea botanistului englez Adrian Hardy Haworth (1767-1833).
Cu stimă Marcu

Avatar utilizator
Marcu Nicolae
Mesaje: 80
Membru din: Joi, 29 Mar 2012 11:21
Localitate: Drobeta Tr. Severin
Contact:

Re: Genul Haworthia, pur si simplu adorabil

Mesaj de Marcu Nicolae » Mar, 19 Iun 2012 22:17

Salut,
Genul Haworthia Henri Duval 1809, cuprinde 966 de denumiri botanice care include; specii, subspecii, varietăți și forme. Sunt acceptate 144 de specii și 124 subspecii, varietăți și forme , 653 sinonime conținând specii, subspecii, varietăți și forme, mai sunt 45 denumiri nerezolvate.

După cum este ușor de înțeles, o persoana cu greu poate face o colecție completă. Îmi place genu, am și eu câteva specii.

Originea genului este în sudul Africii; Africa de Sud, Maputoland (zonă situată în partea de nord a provinciei KwaZulu-Natal, Africa de Sud și sudică din Mozambic), Swaziland, Namibia.

Denumirea ,, Haworthia’’ este în onoarea botanistului englez Adrian Hardy Haworth (1767-1833).
Cu stimă Marcu

simi
Mesaje: 274
Membru din: Mar, 01 Iul 2014 17:25
Localitate: Bucuresti

Re: Genul Haworthia, pur si simplu adorabil

Mesaj de simi » Lun, 14 Iul 2014 09:57

Excelente informatiile (mai ales pentru incepatori ca mine!) Ma incanta in mod deosebit faptul ca nu necesita asa de mult soare direct (aspect esential pentru cei care locuiesc la bloc, iar expunerea este vestica, nu sudica).
Un lucru nu-mi este clar: care ar fi perioada optima de schimbare a ghiveciului? Acum ar mai merge, in ciuda temperaturilor de afara?

Avatar utilizator
Nick
Mesaje: 159
Membru din: Joi, 22 Mar 2012 08:55
Localitate: Galati

Re: Genul Haworthia, pur si simplu adorabil

Mesaj de Nick » Lun, 14 Iul 2014 13:03

Buna ziua,
Schimbarea ghiveciului se justifica numai in situatia in care planta nu mai are loc in vechiul ghiveci, fie pentru ca a crescut in dimensiuni, fie ca si-a dezvoltat o colonie care "se sufoca" in spatiul limitat. Altfel nu prea are rost sa deranjezi plantele, decat daca vrei sa le schimbi solul cu unul mai adecvat lor. Desi Haworthiile nu au pretentii mari la sol.
Eu am schimbat solul la intreaga colectie de Haworthii anul trecut in iunie (majoritatea aveau vechiul sol cam prea mineral si stagnau) si cu aceasta ocazie am mutat cateva colonii de Haworthia in vase mai mari, pentru ca efectiv nu mai aveau loc in vechiul vas din cauza lastarilor care ieseau incontinuu de sub planta mama si stateau cam inghesuiti si gatuiti. Dupa aceste operatiuni, plantele au avut o perioada de adaptare la noua structura a solului, mai organica (pamant de florarie, nimic deosebit) dupa care prin noiembrie-decembrie au explodat pur si simplu. Au inceput sa creasca si sa infloreasca in disperare. Mi-au inflorit Haworthii pe care le aveam de cativa ani buni si care nu dadeau semne nici macar ca mai traiesc. Mai dificile se pare ca sunt Haworthiile "columnare" daca pot sa le numesc asa, de tipul H.coarctata, H.reinwardtii, H.glabrata, H.viscosa etc. Am avut plante care au inflorit de doua-trei ori de anul trecut si pana acum. O planta mai cu "staif" si mofturoasa in acelasi timp, pe care am avut bucuria sa o vad inflorita, a fost Haworthia truncata v. maughanii.
Da, poti schimba in acesta perioada plantele in alte vase, poti schimba solul, chiar nu e nicio problema. Si eu stau la bloc si am plantele in balcon inchis, pe rafturi cu expunere vestica. Daca alte plante nu prea imi dau satisfactii (cum ar fi cactusii din care am pierdut multi, iar altii au inceput sa se incline dupa lumina si nici Aizoaceaele nu stau mai bine), Haworthiile si Stapeliadele merg bine. De asemenea speciile de Gasteria si Aloe si chiar Euphorbiile sunt plante care se descurca bine in conditii de balcon. Dealtfel ma gandesc foarte serios sa ma axez numai pe astfel de suculente si incet sa renunt la cactusi. Spatiul restrans nu e propice pentru o colectie foarte condensata.
Iti recomand pentru coloniile mai mari de Haworthia sa folosesti vase rotunde, ceva in genul bolurilor de plastic. Coloniile se dezvolta frumos, formand un covor de rozete superb. E minunat sa vezi cum apar tije florale din mai multe rozete si inflorind pe rand timp de cateva saptamani.
Bafta cu Haworthiile!
Numai bine!

simi
Mesaje: 274
Membru din: Mar, 01 Iul 2014 17:25
Localitate: Bucuresti

Re: Genul Haworthia, pur si simplu adorabil

Mesaj de simi » Lun, 14 Iul 2014 15:55

Multumesc mult Nick si succes cu infloricioasele tale! :aplauze2:

Avatar utilizator
Nick
Mesaje: 159
Membru din: Joi, 22 Mar 2012 08:55
Localitate: Galati

Re: Genul Haworthia, pur si simplu adorabil

Mesaj de Nick » Lun, 14 Iul 2014 17:42

Multumesc si sa stii ca desi Haworthiile nu sunt renumite pentru florile lor (de fapt rozeta de frunze translucide, punctate, liniate, este cea care le da aspectul nemaipomenit) totusi raman uimit de cate ori ma uit la forma florilor mici si delicate. Multi crescatori si colectionari taie tijele florale pentru a determina planta sa-si canalizeze energia spre dezvoltarea plantei si nu pentru inflorire. Florile nu au o utilitate deosebita in colectii pentru ca Haworthiile in general produc destul de multi lastari pentru a crea noi plante pentru comercializare spre exemplu, asa incat nu mai are rost sa se chinuie cu seminte (plantulele de Haworthia cresc destul de greu si sunt foarte firave). Pentru unii ca mine care cresc plante de placere, florile sunt premiul cel mare si planta poate sa ramana mai mica, ca sa nu-mi ia spatiu din putinul pe care il am :grin:
Numai bine!

simi
Mesaje: 274
Membru din: Mar, 01 Iul 2014 17:25
Localitate: Bucuresti

Re: Genul Haworthia, pur si simplu adorabil

Mesaj de simi » Lun, 14 Iul 2014 18:21

:aplauze1: infloreste si ramane mica este idealul meu de planta :aplauze1:

simi
Mesaje: 274
Membru din: Mar, 01 Iul 2014 17:25
Localitate: Bucuresti

Re: Genul Haworthia, pur si simplu adorabil

Mesaj de simi » Lun, 14 Iul 2014 18:22

Dar ce-mi place in plus la ele este ca nici nu ai nevoie sa-ti mai infloreasca avand asa frumos desenate frunzele!

simi
Mesaje: 274
Membru din: Mar, 01 Iul 2014 17:25
Localitate: Bucuresti

Re: Genul Haworthia, pur si simplu adorabil

Mesaj de simi » Joi, 05 Noi 2015 10:03

Buna! Nick uite ce surpriza imi pregateste inca de pe 23 octombrie una dintre plantutele de la tine! :joy:
Fişiere ataşate
DSC06379.JPG
DSC06379.JPG (173.16 KiB) Vizualizat de 3471 ori

simi
Mesaje: 274
Membru din: Mar, 01 Iul 2014 17:25
Localitate: Bucuresti

Re: Genul Haworthia, pur si simplu adorabil

Mesaj de simi » Joi, 05 Noi 2015 10:12

..si inceput de noiembrie...
Fişiere ataşate
DSC06440.JPG
DSC06440.JPG (201.03 KiB) Vizualizat de 3471 ori
DSC06441.JPG
DSC06441.JPG (179.23 KiB) Vizualizat de 3471 ori

Scrie răspuns

Înapoi la “Discutii generale”