[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 580: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 636: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Cactusi net • Selaginella lepidophylla
Pagina 1 din 1

Selaginella lepidophylla

Scris: Sâm, 25 Feb 2017 01:29
de AlexandruDragomir
Am găsit astăzi într-un supermarket o plantă, zic eu, rară(nu am idee cum și de ce sau de unde a ajuns acolo, dar le mulțumesc :roll: ) .

Este o selaginella lepidophylla , o plantă a rezurecției pe care o știam de câțiva ani, dintr-un documentar legat de plantele deșertului. Nu am crezut vreodată cu voi deține una, nici nu știam că se comercializeză, iar în Mexic nu am fost după ea.

Câteva informații despre ea:

Este o plantă care trăieşte în condiţii deşertice, prin deșertul Chihuahua, Mexic. Poate rezista la o stare de uscare aproape completă, cu alte cuvinte trăieşte la limita morţii pentru orice organism viu.
În lipsa apei poate rezista mai multe luni, unii zic că ani, sub forma unui ghemotoc (se strânge pentru a păstra ultima fărâmă de viaţă cât mai departe de soarele arzător).
Uimitoare sunt ţesuturile sale capabile de a absorbi foarte repede apa aşa că, atunci când condiţiile sunt prielnice, poate renaşte cu o viteză uimitoare.
A mea se deschidea văzând cu ochii.
Se pare că preferă o poziţie luminoasă şi un sol foarte drenabil, cam aceleaşi condiţii cu cele cerute de numeroşii cactuşi din zonă. Mulţi o amăgesc cu apă, punând-o într-o farfurie sau un bol, şi o lasă apoi să se usuce pentru a repeta procesul până ce lipsa de nutrienţi duce la epuizarea plantei. Eu am plantat-o într-un sol pe care îl folosesc şi la suculente, cactuşi şi sper că îşi va dezvolta noi rădăcini.
Probabil voi reduce udările la câteva pulverizări, poate 2-3 pe săptămână şi o udare uşoară la 1-2 săptămâni. Am înţeles că au fost oameni care au crescut-o pe sol cu succes.

Voi adăuga câteva poze, făcând precizarea că cea iniţială, cu planta ''uscată'', este de pe internet. Nu credeam că va reînvia aşa rapid şi nu am făcut poze decât după o oră şi ceva. Garantez că părea uscată de câteva săptămâni şi orice altă plantă ar fi fost catalogată instant ca moartă.

Aici sunt pozele mele.

Estimez că diametrul iniţial, când era strânsă, era de cel puţin 2-3 ori mai mic decât cel final (2-3 ore de la udare).

Re: Selaginella lepidophylla

Scris: Sâm, 25 Feb 2017 08:25
de simi
Felicitari pentru achizitie! Si multumesc pentru informatii (eu una nici nu stiam ca exista asa ceva :oops: )

Re: Selaginella lepidophylla

Scris: Sâm, 25 Feb 2017 11:42
de AlexandruDragomir
Mulțumesc ^ ^
O să vă țin la curent cu evoluția plantei.
Încă un detaliu pe care am uitat să îl precizez, nu este o angiospermă, ci face parte din grupul ferigilor și al mușchilor.
Unii o numesc și desert fern - feriga deșertului.

Re: Selaginella lepidophylla

Scris: Sâm, 25 Feb 2017 16:35
de Maranta
Buna ziua ,

Rose of Jericho....planta nu este atat de rara cat este de spectaculoasa , se comercializeaza de multi ani doar ca nu este atat de cunoscuta ca orhideea spre exemplu, ea facand parte din gama multor hipermarket-uri/ magazine de profil din tara ..

Re: Selaginella lepidophylla

Scris: Sâm, 25 Feb 2017 18:25
de AlexandruDragomir
Bună ziua :jos-palaria:
Este, într-adevăr, foarte interesantă metamorfozarea sa, mai ales prin prisma duratei de doar 1-2 ore.
Se poate să aveți dreptate și să nu o fi remarcat eu până acum. Totuși acest fapt nu o face mai puțin prețioasă pentru mine. :floare2:
Voi încerca să o cresc și, eventual, să încerc ceva metode vegetative de propagare, de semințe nefiind vorba.

Re: Selaginella lepidophylla

Scris: Dum, 26 Feb 2017 11:02
de demi
Buna ziua

Da este o planta interesanta .
Probabil cultura lui seamana cu cea a cactusilor , apar in multe poze facute in habitat inpreuna .
Ce am citit despre el este o planta plimbareata , in habitat este purtat de vant si daca ajunge in loc cu umezeala se stabileste , isi lasa radacini . Aceste radacini probabil sant superficiali , probabil cand se aduna la uscaciune se rup astfel desprinzanduse de sol pot fi purtat de vant .


Cu stima Mihai

Re: Selaginella lepidophylla

Scris: Lun, 27 Feb 2017 23:05
de AlexandruDragomir
Bună seara.
Într-adevăr, am căutat documentarul în care am aflat pentru prima dată despre specia aceasta și se specifica : ,,this is a rootless plant from the deserts of Mexico'' sau ceva asemănător. De aici am dedus şi eu că sistemul de rădăcini este superficial şi se deszvoltă când planta are condiţii propice pentru a o ajuta să absoarbă nutrienţii necesari.
Cred că preferă ceva mai multă umbră atunci când este verde. Am observat că lumina mai puternică o determină imediat să se usuce. Este natural. Soarele din deşert este foarte puternic şi porbabil s-a adaptat ca imediat ce vremea ploioasă şi ,deci noroasă, trece, să se strângă pentru a nu fi surprinsă de razele puternice.
Au trecut 2 zile şi este încă activă, deşi s-a mai rulat puţin. O să o las să treacă prin ciclurile sale naturale de adaptare, neinsistând cu apa.

:study:

Re: Selaginella lepidophylla

Scris: Mie, 15 Mar 2017 08:30
de dana rusu
am si eu o asemenea planta de multi ani ,intradevar cred ca au trecut si un an doi pana mi-am adus aminte de ea si am mai pus-o la udat,dar idea ta este buna,astazi merg sa o plantez intr-un sol mineral si sa-i dau mai multa atentie.
multumesc de informatii.

Re: Selaginella lepidophylla

Scris: Joi, 16 Mar 2017 20:30
de AlexandruDragomir
Mă bucur că v-am stârnit din nou curiozitatea și interesul pentru această plantă.
Vă urez succes.
O seară plăcută.

Re: Selaginella lepidophylla

Scris: Joi, 06 Apr 2017 14:26
de Roxana
Foarte interesanta planta, sunt tentata sa achizitionez si eu una, mai ales ca nu are un pret exorbitant insa as vrea sa o folosesc intr-un aquaponics. Oare s-ar preta la un astfel de sistem?

Re: Selaginella lepidophylla

Scris: Joi, 06 Apr 2017 18:55
de AlexandruDragomir
Bună!

Sincer să fiu, nu prea cred. Tocmai caracterul care o face interesantă este cel care ar împiedica o astfel de cultură. Planta nu este adaptată la un regim stabil de udări, ci preferă să fie uitată, ca să zic aşa.
Cu alte cuvinte, preferă o udare serioasă, urmată de 2-3 săptămâni, chiar şi mai bine de o lună de repaos.
Acesta este ciclul din natură. Poate rezista şi mult mai mult de atât.. Important este să fie păstrată departe de o umiditate ridicată în afara perioadei în care primeşte apă. Ăsta ar fi downside-ul cultivării. Cam 3-4 zile pe lună o poţi vedea deschisă. Dar este o plantă interesantă.
Numai bine.

Re: Selaginella lepidophylla

Scris: Vin, 07 Apr 2017 08:01
de Roxana
Imi facusem o impresie gresita despre aceasta planta. Credeam ca sta deschisa tot timpul daca i se asigura apa si nutrienti.

Re: Selaginella lepidophylla

Scris: Vin, 07 Apr 2017 17:39
de Gino
Buna seara

Adusa anul trecut din Israel si neudata inca...
Se va intampla de Paste !


Re: Selaginella lepidophylla

Scris: Dum, 09 Apr 2017 18:59
de AlexandruDragomir
Bună seara!
Foarte aspectuos ambalajul, domnule Gino.
Și planta bine păstrată. Vă urez mult succes cu ea.

Pentru Roxana : din păcate nu este adaptată unei stări de vegetație prelungită. Tocmai de aceea și rădăcinile sale sunt superficiale. Prea multă umiditate ar ucide-o.

Re: Selaginella lepidophylla

Scris: Dum, 09 Apr 2017 20:51
de Roxana
Multumesc pentru informatii!