Habitat Euphorbia amygdaloides

Avatar utilizator
AlexandruDragomir
Mesaje: 310
Membru din: Lun, 19 Sep 2016 07:59
Localitate: Craiova

Habitat Euphorbia amygdaloides

Mesaj de AlexandruDragomir » Sâm, 22 Iul 2017 12:22

Bună ziua.

După cum am promis, revin cu descrierea unei specii de plante suculente de pe meleagurile noastre.
Este vorba de Euphorbia amygdaloides, o suculentă interesantă, care preferă umbra arborilor din pădurile de foioase, deși am întâlnit unele exemplare ascunse prin tufărișul din marginea lizierei.Habitatul său este interesant prin faptul că populează zone uscate și umbroase, în care am găsit puține alte plante.
Toate plantele fotografiate trăiesc la altitudini între 200-300 m, în Județul Mehedinți, zonă deluroasă a pădurilor de foioase.

Plantulă tânără:


Mai mult de atât, acolo unde există și alte ierburi, pot spune că plantele erau mult mai slab dezvoltate și aveau o statură mai mică, cu frunze mai înguste și cu un colorit mai slab.

La umbră există specimene de dimensiuni destul de mari, formând tufe de până la 100-200 cm diametru, formate din 1-2 până la 5-10 plante. Aspectul de tufă este dat de rizomii subterani care se întind, formând noi lăstari.

Deși preferă zonele umbroase, crește pe terenuri în pantă, astfel că apa se scurge destul de ușor, iar solul este unul acid, ușor format prin descompunerea frunzelor de foioase, în special Stejar (Quercus robur), Gorun (Quercus petraea), dar apar adeseori arbuști de Corn (Cornus mas) și tufișuri de Lemn câinesc (Ligustrum vulgare). Mai rar arbori de Frasin (Fraxinus excelsior), Jugastru (Acer campestre) etc.Totuși un anumit grad de umezeală, de altfel specifică zonelor umbroase ale pădurii, este binevenită, chiar dacă nu neapărat necesară; am întâlnit câteva exemplare și pe soluri mai sărace, argiloase, acoperite de un start superficial de frunze uscate, la marginea și prin desișurile formate de stejari tineri, plante de zmeur, tufișuri și alte ierburi.Perioada de înflorire este primăvara, florile fiind specifice genului, cu bractee verzi-gălbui ce înconjoară flori de dimensiuni mici, alb-verzui.
În această perioadă mai sunt unele plante care păstrează tijele uscate :Alte câteva poze:Și un specimen robust, care mi-a atras atenția, la marginea unei păduri de stajar, într-o zonă lipsită de altă vegetațieAlte câteva detalii :

- frunzele sunt acoperite de mici perișori care le conferă un aspect interesant, fiind moi la atingere;
- ca și în cazul altor plante ale genului, latexul produs de plante este toxic, acesta regăsindu-se în rădăcini, tulpină, frunze și flori;
- plantele sunt perene, iar frunzele capătă o culoare mai intensă de verde la umbră, decolorându-se cu cât expunerea la soare este mai mare;
- pe perioada iernii, foliajul capătă tonuri arămii-gălbui până la roșu și se ofilește parțial, frunzele rămânând prezente pe tot parcursul anului.


Cu respect, Alexandru D.

Avatar utilizator
dana rusu
Mesaje: 135
Membru din: Sâm, 08 Iun 2013 07:38
Localitate: lungesti galati

Re: Habitat Euphorbia amygdaloides

Mesaj de dana rusu » Mie, 26 Iul 2017 16:18

foarte interesanta expunerea ta,mai vrem.

Avatar utilizator
AlexandruDragomir
Mesaje: 310
Membru din: Lun, 19 Sep 2016 07:59
Localitate: Craiova

Re: Habitat Euphorbia amygdaloides

Mesaj de AlexandruDragomir » Joi, 27 Iul 2017 23:16

Mersi, Dana.
Dacă mai găsesc câte ceva, voi împărtășii.

Scrie răspuns

Înapoi la “Discutii generale”