Amenajari cu suculente, cactusi si plante alpine

Scrie răspuns [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Avatar utilizator
Gino
Mesaje: 566
Membru din: Mar, 31 Ian 2012 18:21
Localitate: Bucuresti
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Amenajari cu suculente, cactusi si plante alpine

Mesaj de Gino » Mie, 22 Feb 2012 20:09

Salut

Din ce in ce mai indragite, plantele hardy reprezentate de cactusi, suculente, plante alpine, dar si de alte plante anuale sau perene, isi gasesc locul in amenajari exterioare si uneori chiar interioare sau semi-interioare, ale iubitorilor de cactusi, suculente si natura.
Rezistente la conditii extreme, temperaturi ridicate si seceta vara, umiditate si temperaturi negative severe iarna, plantele hardy ne incanta tot timpul prin aspect si flori, dar mai ales prin stoicismul cu care indura conditiile severe de mediu.
Tot mai multi colectionari si iubitori de cactusi si suculente descopera frumusetea si rezistenta acestor plante, le achizitioneaza si isi amenajeaza stancarii mai mici sau mai mari, in functie de spatiul disponibil si scopul urmarit.
Astfel de amenajari de mici dimensiuni se pot realiza in balcoane si terase deschise, in sere, curti, sau chiar in natura in locuri greu accesibile oamenilor si animalelor, pentru diverse studiui si testari in ceea ce priveste evolutia diverselor plante aflate in respectivele conditii.
Chiar daca plantele despre care vorbim dau dovada de o mare rezistenta fata de factorii de mediu, ele trebuiesc alese in functie de locatia spatio-geografica si de conditiile pe care le vor avea plantele pe parcursul vietii, precum si in functie de scopul urmarit.

Spatii semi-deschise, balcoane, terase

In functie de spatiul disponibil se pot amenaja stancarii pentru cactusi si suculente, dar si pentru alte plante de talie mica sau mijlocie.
Astfel de mici amenajari se pot realiza chiar la nivelul pardoselii, folosind roci, pietre, caramizi, de diverse dimensiuni, de preferat in imediata apropiere a scurgerii apei.
Amenajari de mici dimensiuni se pot realiza si folosind diverse recipiente, de diverse forme si inaltimi.
Se pot folosi lazi de lemn, dar mai estetice si mai practice sunt jardinierile, ghivecele de dimensiuni mari si diversele recipiente din plastic de diverse forme si marimi.
In astfel de recipiente se pot amenaja mici stancarii, folosind cactusi in general de talie mica si suculente care vegeteaza singular sau in colonii mici.
Este de preferat ca astfel de amenajri sa fie realizate pe cat posibil in locatii protejate de actiunea violenta a vantului sau a curentilor de aer puternici.
Cele mai bune rezultate se pot obtine in balcoane / terase cu deschidere sudica sau sud-vestica.
Substratul unor astfel de amenajari ar trebui sa fie unul normal pentru cactusi si suculente, format din 20 - 30 % pamant de telina ( sau / si pamant de frunze ), restul componentelor fiind : pietris, nisip, sparturi de caramida, roci sfaramate, tuf vulcanic, carbune de lemn.
Amenajarile realizate in balcoane inchise, trebuie sa beneficieze de cat mai multa lumina.
Avantajul il reprezinta faptul ca se pot folosi cactusi si suculente nu neaparat hardy.
Acelasi lucru si in cazul serelor de mai mici sau mai mari dimensiuni, folosinduse plantele disponibile.

Amenajari exterioare

In functie de spatiul disponibil, de scopul urmarit, de plantele disponibile si de locatia geografica, amenajarile exterioare pot fi de mari dimensiuni, mijlocii, mici sau facand parte dintr-un ansamblu peisagistic.
Este de preferat a se realiza, indiferent de dimensiuni, in zone bine luminate si pe cat posibil ferite de actiunile vanturilor si curentilor de aer violenti.
Amenajarile se realizeza folosind stanci de diverse forme, marimi si culori, pietre, pietris, borduri, dale, caramizi si evident substratul necesar plantelor si plantele.
Substratul va fi realizat in deplina concordanta cu necesitatile plantelor ce vor popula spatiul respectiv si trebuie sa fie permeabil, stabil si suficient de bogat in substante nutritive necesare plantelor.
Amenajarile, indiferent de marime si forma, trebuie sa respecte cateva reguli generale :
- Sa fie mai inalte decat terenul inconjurator
- Sa aiba pante pentru scurgerea rapida a apei
- Sa fie realizate de preferat in zone bine luminate si pe cat posibil protejate de vanturi
- Sa permita ajungerea cu usurinta la plante in vederea intretinerii si udari lor.
Realizarea unei astfel de amenajari in parametrii optimi ar trebui sa respecte urmatoarele etape :
- Alegerea locatiei in functie de scopul urmarit
- Stabilirea formei si dimensiunilor
- Delimitarea zonei respective
- Decopertarea suprafetei respective pana la o adancime de cel putin 50 - 60 de centimetrii.
- Adaugarea unui strat de pietris pe fundul gropii, gros de 10 centimetrii, aproximativ
- Adaugarea unui strat de nisip gros de 10 centimetrii.
- Adaugarea unui strat de 10 centimetrii pietris grosier.
- Adaugarea substratului ce va ajunge la cel putin 30 de centimetrii deasupra suprafetelor inconjuratoare.
- Delimitarea suprafetei respective cu bucati de stanci, roci, pietre de diverse marimi si forme, borduri, dale, caramizii, bucati de marmura...
- Definitivarea amenajarii prin plantarea plantelor in conformitate cu scopul urmarit
- La final in functie de efectul dorit, se mai pot adauga roci si pietre, pitici de gradina, diverse statui si statuiete, reprezentari de pasari si animale, vanatori, cow-boy, fluturi de plastic....
- O astfel de amenajare poate sa beneficieze in functie de dorintele proprietarului si de un sistem de iluminare, folosindu-se diverse lampi si felinare specifice amenajarilor de gradina sau lampi solare ce nu consuma current electric.
Amenajari cu plante suculente hardy, dar si alte plante anuale sau perene, se pot realiza de-alungul aleilor, in interiorul unor peluze, alte spatii verzi.
Amenajarile in natura se realizeaza de regula pe suprafete mici, in locuri inaccesibile, pentru urmarirea evolutiei unor plante in natura, comparativ cu cele similare din captivitate, pentru testarea unor noi soluri, sau pentru refacerea unor populatii de plante amenintate cu disparitia.
In functie de scopul urmarit, putem avea mai multe situatii :
- Amenajari cu plante perene, cactusi si suculente
- Amenajari cu plante perene, altele decat cactusi si suculente
- Amenajari cu plante anuale
- Amenajari cu arbori si arbusti de talii mici
- Amenajari combinate
- Amenajari fara plante, care imita natura montana de altitudine
- Amenajari cu plante alpine
- Amenajari de mai mari dimensiuni, care combina suprafetele amenajate cu plante, cu mici iazuri, izvoare, paraie, cascade, fantani arteziene, alei, mici podete, toate pe un teren denivelat special amenajat sa imite natura.
- Amenajari fantezii, unde se folosesc diverse obiecte si materiale neconventionale, cum ar fi : cauciucuri uzate, trunchiuri scobite, diverse recipiente de ceramica si plastic....

Materiale necesare unor astfel de amenajari

- Diverse recipiente de ceramica sau plastic.
- Pietris, nisip, tuf vulcanic, caramida sparta, bucati de marmura, ceramica, piatra sparta de diverse dimensiuni, pamant de telina, de frunze, mranita.
- Dale, borduri, caramizi, stanci, roci de diverse marimi si forme, pietre mari.
- Trunchiuri uscate, crengi contorsionate

Cactusi si suculente care se preteaza unor astfel de amenajari

- Opuntia : humifusa, compressa, macrohiza, cymochila, phaeacantha, fragilis, polyacantha...
- Cylindropuntia : imbricata, whipplei...
- Echinocereus : engelmanii, fendlerii, reichenbachii, triglochidiatus, viridiflorus,
- Escobaria : missouriensis, organensis, roseana, sneedii, vivipara,
- Delosperma : nubigeum, cooperi, ...
- Sempervivum
- Sedum
- Orostachys : spinosus, iwarenge,
- Saxifraga :
- Levisia cotyledon
- Euphorbia lathyris

Plante alpine :

- Colchicum autumnale – brandusa de toamna
- Dianthus superbus – garofita de munte
- Gentiana lutea – ghintura galbena
- Helianthemum grandiflorum – iarba osului
- Leontopodium alpinum – floarea de colt
- Orchis morio – untul vacii
- Carlina acaulis – carul zanelor
- Oxalis acetosella – macris iepuresc
- Veronica urticifolia – iarba sarpelui
- Rhododendron kotschyi – bujor de munte
- Spiraea chamaedryfolia - cununita
Gino

Scrie răspuns [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Înapoi la “Rocarii, amenajari exterioare”