De la incasi incoace. Rosiile

Avatar utilizator
Gino
Mesaje: 563
Membru din: Mar, 31 Ian 2012 18:21
Localitate: Bucuresti

De la incasi incoace. Rosiile

Mesaj de Gino » Lun, 19 Mar 2012 19:47

Lycopersicum aesculentum

Tara de origine a patlagelelor rosii este Peru din America de Sud.
Cultura acestor plante se pierde in negura timpului.
Incasii le cultivau cu succes si probabil ca le cunosteau toate secretele la adevarata lor valoare.
Primele rosii au fost cultivate in Europa, mai precis in Portugalia, pe post de plante decorative.
Mai tarziu dupa ce valoarea alimentara a fructeolor a inceput sa fie din ce in ce mai cunoscuta, rosiile au inceput sa fie cultivate in Spania, Danemarca si Anglia, apoi si in Franta.
In Germania rosiile au inceput sa fie cultivate si apreciate la inceputul secolului al XVIII – lea, iar in America de Nord si Rusia la inceputul secolului al XIX- lea.
Primele mentiuni despre cultura rosiilor pe teritoriul nostru apar in scrisorile lui Ion Ghica adresate lui Vasile Alecsandri.
Era anul 1835.

Semintele rosiilor sunt ovale, plate, ascutite la baza, de culoare galben-cenusie, acoperite cu perisori fini.
Proprietatea de germinatie, daca semintele sunt recoltate la timpul potrivit si sunt tinute in conditii corespunzatoare, apoi semanate in conditii adecvate, este de 91%.
Semintele isi pastreaza puterea germinativa timp de 4 – 5 ani din momentul prelevarii.
Semintele germineaza dupa 5 – 10 zile de la semanare, la o temperatura de 20 – 25 de grade.
Radacina principala a plantei abia aparute este dreapta si ascutita, in forma de tarus.
Radacinile secundare se dezvolta in straturile superficiale ale solului, iar la repicare sau plantare este indicata scurtarea radacinii principale, astfel obtinandu-se la maturitate o radacina bogata, fasciculata.
Tulpina are insusirea de a produce usor radacini daca este acoperita cu pamant reavan.
Acesta este musuroitul, lucrare care este de mare importanta pentru vigoarea plantei si implicit duce la sporirea cantitati de fructe.
Tulpina rosiei este dreapta si are insusirea de a se ramifica.
Ramificatiile apar la subtioara frunzelor si se numesc copili.
Copilii care care apar de la subtioara primelor frunze cresc puternic, dar rodesc mai tarziu decat tulpina principala.
Tulpina este initial carnoasa si frageda apoi in timpul formarii fructelor, se lemnifica dar nu indeajuns incat sa sustina greutatea fructelor, motiv pentru care planta este ajutata prin legarea de un arac.
Atat frunzele cat si tulpina sunt acoperite cu perisori fini.
Florile rosiilor sunt galbene si apar grupate intr-un ciorchine.
In timpul fructificarii, lipsa de apa, vremea rece si ploioasa, temperatura prea ridicata, uscaciunea prea mare a aerului, impiedica legarea fructelor.
Rosiile sunt plante iubitoare de caldura, incepand de la germinarea semintelor, dezvoltarea, fructificarea si coacerea fructelor.
Au nevoie de multa lumina si de apa pe tot parcursul ciclului de viata, din primavara pana in toamna.
Este de preferat ca solul sa fie usor nisipos sau argilo – nisipos si destul de permeabil.
Solul poate fi imbogatit prin adaos de balegar de grajd bine descompus, mranita sau gainat de pasari.
Ingrasamintele organice imbunatatesc structura solului, fac ca pamanturile grele sa devina mai afanate, iar cele usoare sa devina mai inchegate, si prin aceasta sa pastreze mai bine umezeala.
Ingrasamintele organice imprumutand solului o culoare inchisa, fac ca acestea sa se incalzeasca mai usor.

Rosiile fac parte din legumele cele mai folosite in alimentatia omului.
Ele se consuma in cantitati mari si sub forme diferite : crude, salata, gatite in diferite mancaruri, marinate, conservate.
Fructele verzi ce nu ajung sa se coaca pana la aparitia primelor brume, sunt folosite cu mult succes la muraturi.
Prin continutul lor in vitamine si minerale, rosiile consumate in stare proaspata sau sub forma de suc, contribuie la sanatatea organismului si previn aparitia unor boli grave.
Industriile farmaceutica si cosmetica folosesc rosiile pentru obtinerea de medicamente, unguente si creme.
Gino

Alex
Mesaje: 403
Membru din: Mie, 11 Apr 2012 08:42
Localitate: Bucuresti

Re: De la incasi incoace. Rosiile

Mesaj de Alex » Vin, 20 Apr 2012 15:04

Salut,
Interesant. De aemenea imi amintesc ca am citit pe undeva ca initial, cand erau crescute doar pe post de plate decorative, rosiile erau considerate a fi otravitoare.

De asemenea,
Rosiile fac parte din legumele cele mai folosite in alimentatia omului.
Rosia este un fruct!!! :study:

cipriansuta
Mesaje: 136
Membru din: Vin, 23 Mar 2012 00:20

Re: De la incasi incoace. Rosiile

Mesaj de cipriansuta » Mar, 12 Iun 2012 23:26

Salut

am avut ocazia sa vad o sera unde se cresteau intensiv - vrejul atingea 6-7 metri, planta era infasurata pe o sarma, ca sa creasca in inaltime si pe masura ce crestea era lasata in jos, formand la baza, cu tulpina, o spirala (ca atunci cand aduni un furtun); fructele aratau super - rosii, lucioase, zemoase - dar cand le-am gustat parca mancai iarba - absolut nici un gust; am gasit si rosii care au cat de cat gust (cei de la piata, sau in supermarketuri, se uita crucis la mine ca miros rosiile inainte sa le cumpar :grin: ), dar nu am gasit pe niciunde pe unde am umblat rosii ca cele aduse de olteni, sau de aradeni, la piata;

Ciprian

Avatar utilizator
Marcu Nicolae
Mesaje: 80
Membru din: Joi, 29 Mar 2012 11:21
Localitate: Drobeta Tr. Severin
Contact:

Re: De la incasi incoace. Rosiile

Mesaj de Marcu Nicolae » Sâm, 17 Aug 2013 06:35

Salut,
Îmi plac tomatele, cultiv în fiecare an câteva soiuri.
soi 'cireașă'
soi `Yellow Pearshaped`
(soi 'Jantar')
Salată ECO, cu produse cultivate de mine fără îngrășăminte și alte tratamente.
Cu stimă Marcu

Avatar utilizator
Marcu Nicolae
Mesaje: 80
Membru din: Joi, 29 Mar 2012 11:21
Localitate: Drobeta Tr. Severin
Contact:

Re: De la incasi incoace. Rosiile

Mesaj de Marcu Nicolae » Sâm, 17 Aug 2013 12:40

Salut,
Această tomată derivă din soi 'inima de bou' culoare mov, pe care eu am numito 'difformis' In acest an mă voi ocupa mai mult despre aceste anomalii.
De reținut; nu tratez plantele împotriva dăunătorilor de ori și ce fel, nu folosesc îngrășăminte naturale sau sintetice...
soi 'difformis'
Cu stimă Marcu

Avatar utilizator
Cristi
Mesaje: 1629
Membru din: Lun, 30 Ian 2012 23:51
Localitate: Gilau, Cluj
Contact:

Re: De la incasi incoace. Rosiile

Mesaj de Cristi » Dum, 18 Aug 2013 17:21

Felicitari pentru legume! Sa le mancati sanatosi!
Au un aspect frumos, dar pe mine ma intereseaza daca sunt zemoase, aromate si dulci. Cum sunt din punct de vedere organoleptic?
cactus wizard

Avatar utilizator
Marcu Nicolae
Mesaje: 80
Membru din: Joi, 29 Mar 2012 11:21
Localitate: Drobeta Tr. Severin
Contact:

Re: De la incasi incoace. Rosiile

Mesaj de Marcu Nicolae » Dum, 18 Aug 2013 19:26

Salut,
August este timpul în care putem consuma cele mai bune tomate. Am cumpărat din piața severineană acestă frumusețe de tomată care depășește 0,5 kg.
de culoare roșie,formă între inimă de bou și rotundă plată. Dimensiuni; 15x10 cm. înaltă de 8 cm.
Tomatele crescute în condiții naturale fără îngrășăminte și tot felul de tratamente, sunt deosebite ca aspect și mai ales la gust. Pe mine mă interesează puțin și bun, natural. Problema pentru negustori este că toate aceste tomate nu rezistă mai mult de 1-3 zile, se coc chiar dacă sunt doar pârguite și se strică...
PS. garantez că toate tomatele mele sunt gustoase.
Cu stimă Marcu

Avatar utilizator
Liviutz
Mesaje: 224
Membru din: Joi, 25 Oct 2012 18:33
Localitate: Bucuresti
Contact:

Re: De la incasi incoace. Rosiile

Mesaj de Liviutz » Mar, 20 Aug 2013 14:32

Rosiile dlui Marcu mi-au lasat gura apa ! Felicitari, numai ca sunt ingrijorat sa nu abandonati cultura suculentelor in favoarea tomatelor ! :grin:

Avatar utilizator
Marcu Nicolae
Mesaje: 80
Membru din: Joi, 29 Mar 2012 11:21
Localitate: Drobeta Tr. Severin
Contact:

Re: De la incasi incoace. Rosiile

Mesaj de Marcu Nicolae » Mar, 20 Aug 2013 19:54

Liviutz scrie: Felicitari, numai ca sunt ingrijorat sa nu abandonati cultura suculentelor in favoarea tomatelor ! :grin:
... nu voi abandona cactuși mei.
Cu stimă Marcu

Avatar utilizator
Marcu Nicolae
Mesaje: 80
Membru din: Joi, 29 Mar 2012 11:21
Localitate: Drobeta Tr. Severin
Contact:

Re: De la incasi incoace. Rosiile

Mesaj de Marcu Nicolae » Mar, 20 Aug 2013 21:03

salut,
Ieri am fost la Crăguești, am udat cactușii, am adunat câteva galeți de prune care erau căzute iar când m-am uitat la tomate, dezastru, multe stricate datorita ploilor. Am vorbit cu Felicia soția mea, a venit și ea pentru a face bulion. Am reușit, azi dimineața am venit acasă.
Cu stimă Marcu

Stanila Mihai C-tin
Mesaje: 29
Membru din: Dum, 20 Ian 2013 07:12

Re: De la incasi incoace. Rosiile

Mesaj de Stanila Mihai C-tin » Joi, 19 Sep 2013 18:40

Buna seara!
Domnule Marcu,am citit mesajele despre legume ,si m-ar interesa sa-mi spuneti cum tineti in frau mana la rosii? Am si eu o bucatica de gradina dar la rosiile mele daca nu le stropesc le pierd datorita manei.Am aflat despre experienta cu sarma de cupru infipta la baza tulpinii de rosii dar nu a dat rezultate.Daca ma puteti ajuta v-asi ramane indatorat .Cu stima Mihai.

Stanila Mihai C-tin
Mesaje: 29
Membru din: Dum, 20 Ian 2013 07:12

Re: De la incasi incoace. Rosiile

Mesaj de Stanila Mihai C-tin » Joi, 19 Sep 2013 18:43

Tot eu sunt
Daca aveti si vindeti seminte de rosii spuneti-mi. Acelasi.

Scrie răspuns

Înapoi la “Gradina de legume”