Licentierea fotografiilor membrului forumului "Ovidiu"

Scrie răspuns [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Avatar utilizator
Ovidiu
Mesaje: 348
Membru din: Sâm, 14 Iul 2012 07:24
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Licentierea fotografiilor membrului forumului "Ovidiu"

Mesaj de Ovidiu » Sâm, 01 Iun 2013 14:44

Fotografiile postate de mine in galeria acestui forum, "Cactusi Net Romania", sunt licentiate in forma

Creative Commons, Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0)

Aceasta inseamna ca fotografiile mele pot fi descarcate din galerie si folosite, cu urmatoarele mentiuni:

1. a) Drepturile de autor vor fi mentionate prin adaugarea in dreptul fotografiei a siglei

© Iustin Cret

Pozitionarea acesteia in raport cu fotografia nu conteaza atat timp cat nu apar confuzii relativ la autorul fotografiei. Nu este necesara reproducerea siglei cu caractere intarite ("bold-ate") sau caractere mari. In concluzie carctere mici sunt OK.
b) In cazul in care fotografia descarcata este utilizata pe un website alaturi de sigla care atesta dreptul meu de autor va fi mentionat si adresa site-ului de pe care a fost descarcata fotografia, adica

http://cactusi.net/

Nota: In cazul in care proprietarii acestui site doresc mentionarea adresei sub o alta forma, eventual o sigla-link, ii rog sa comunice aici forma in care doresc sa fie facuta.

2. In baza formei de licenta de mai sus, fotografiile mele nu pot fi modificate. (Ex: decupate, alterate prin adaugare sau sustragere de elemente din fotografie).

3. Fotografiile nu pot fi folosite in scopuri comerciale.

Exceptii de la conditiile de mai sus:

a) In eventualitatea ca fotografiile mele vor fi utilizate cu scopuri didactice, activitati scolare (referate ale elevilor, prezentari ale profesorilor)
- pentru a nu incarca inutil lucrarea nu este necesara mentionarea dreptului de autor la fiecare fotografie. Eventual o singura mentiune e OK sau in aceste situatii poate chiar lipsi atribuirea autorului.
- Pentru aceste activitati in mod special este permisa modificarea fotografiilor. Decuparea, adaugarea de sageti, etc. cu scopul de a pune in evidenta un anumit aspect urmarit in prezentarea facuta de catre elev, student sau profesor.

b) Fotografiile pot fi folosite pentru a fi postate pe un website care este asociat cu reclame comerciale care nu apartin sau nu aduc venituri celui care foloseste fotografiile mele. De exemplu pe pagini web gratuite de genul "blog" sau "forum gratuit", pagini care au fost puse gratuit la dispozitia utilizatorilor iar reclamele comerciale sunt pretul acestei gratuitati.


Note suplimenatre:

1. Aici
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/
este prezentat un sumar al formei de licenta sub care fotografiile mele sunt licentiate

2. Conform reglementarilor in domeniu este strict interzisa folosirea fotografiilor pentru a aduce prejudicii autorului si implicit site-ului gazda de pe care acestea sunt descarcate. (defaimari, etc)

3. Scopul principal pentru care licentiez fotografiile in aceasta forma este pentru
- sprijinul elevilor, studentilor si cadrelor didactice in eventualitatea ca fotografiile mele le-ar putea fi utila in activitatile lor
- promovarea studiului si a cunoasterii

Trebuie sa mentrionez ca nu m-am consultat in prealabil cu proprietarii site-ului Cactusi Net daca au vreo preferinta speciala pentru forma de licentiere. Dar tinand cont ca ambii sunt membri ai "Asociatiei Colectionarilor de Cactusi Aztekium - Romania" iar vicepresedintele asociatiei, care este si unul dintre proprietarii acestui site, s-a exprimat ca Asociatia Aztekium sprijina neconditionat elevii si studentii in domeniul studiului si promovarii cunostiintelor, nu am nici un dubiu ca au ceva impotriva acestei forme de licentiere.
Daca au observatii de facut, relativ la aceasta, ii rog sa o faca aici.

4. Frecvent in informatiile care imi insotesc fotografiile fac identificari de plante, insecte, etc. Toate informatiile furnizate sunt facute de mine in calitate de amator si oricand o eroare este posibila.
In consecinta fotografiile mele sunt pentru aplicatii pur teoretice si imi declin orice responsabilitate privind daunele ce s-ar putea produce din folosirea fotografiilor mele. De exemplu pentru identificarea unei plante despre care se stie ca este comestibila sau are fructe comestibile. Pentru astfel de situatii apelati la specialisti eu fiind doar un amator autodidact.

5. Orice dauna care ar fi produsa unui tert prin folosirea intentionata sau neintentionata de cel care imi foloseste o fotografie nu imi poate fi imputata. Scopul meu general este de a promova bunele relatii si respectul intre oameni, pe scurt promovarea pozitivului.
Orice folosirea cu rea intentie a fotografiilor mele este strict interzisa.

6. Licenta aceasta este acordata pentru fotografiile facute de subsemnatul. In cazul in care voi incarca in galerie fotografii facute de alti autori, aceasta va fi mentionat la numele autorului, si regula va fi, pentru aceste fotografii: toate drepturile retinute de autor. Desigur daca voi incarca astfel de fotografii in galerie voi avea acordul autorilor pentru aceasta. (Nu este cazul deocamdata si fac aceasta mentiune doar pentru o eventualitate viitoare).

7. Prin exceptie s-ar putea sa incarc fotografii facute de subsemnatul dar care din anumite motive trebuie sa fie cu toate drepturile retinute, voi face o mentiune speciala in acest sens la rubrica "comentarii" ce insoteste fotografia in cauza. Nu este cazul pana acum. Aceasta nota este facuta in eventualitatea in care am nevoie de permisiunea de a face o fotografie si aceasta permisune imi este acordata strict pentru a afisa imaginea pe acest site. De exemplu plante din colectia privata a unei persoane sau chiar a persoanei in cauza.

8. Nu este necesara solictarea permisunii utilizarii, in conditiile de mai sus, a fotografiilor mele incarcate pe acest site "Cactusi Net".

9. Nu este necesara comunicarea utilizarii, in conditiile de mai sus, a fotografiilor mele incarcate pe acest site "Cactusi Net". Dar intotdeauna sunt nu doar incantat ci si onorat sa aflu ca fotografiile mele sunt utile, in special a activitailor scolare a tinerilor elevi sau studenti.


Observatie.
Aceasta forma de licenta permite descarcarea fotografiilor mele (adica facute de subsemnatul) incarcate in galeria acestui forum "Cactusi Net" si folosirea acestora in conditiile de mai sus.
A nu se confunda cu afisarea pe un alt website a unei imagini folosind fotografia stocate in galeria acestui forum. (De exemplu posibilitatea data de unele site-uri de stocare fotografii de a afisa direct o imagine pe un forum, imaginea fiind stocata in site-ul gazada a fotografiei). Uneori aceasta forma de afisare este denumita "link cald" pentru a face distintie de foma "link adresa pagina web".
Aceasta forma de afisare imagini poate fi acordata doar de propeietarii site-ului "Cactusi Net" intrucat este o utilizare a resurselor site-ului afectand banda alocata de furnizorul de servicii internet.
Un link adresa nu afecteaza resursele site-ului, un "link cald" da.

Iustin Cret (Ovidiu)

Avatar utilizator
administrator
Site Admin
Mesaje: 55
Membru din: Lun, 30 Ian 2012 13:04
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Licentierea fotografiilor membrului forumului "Ovidiu"

Mesaj de administrator » Lun, 03 Iun 2013 19:25

In galeria foto, in dreptul fiecarei poze aveti posibilitatea de a adauga comentarii. Puteti adauga textul "© Iustin Cret", sau orice alt text care sa-i atentioneze pe cei care vizualizeaza poza, in privinta drepturilor de autor. De asemenea, va puteti introduce diverse mesaje sau sigle direct in poze (folosind programe speciale de editare foto) inainte de la posta pe site.

Site-ul Cactusi.net nu afiseaza reclame si nu castiga niciun leu prin nicio alta metoda.
Astfel cred ca se indeplinesc toate cele 3 conditii enumerate de Creative Commons.

Avatar utilizator
Ovidiu
Mesaje: 348
Membru din: Sâm, 14 Iul 2012 07:24
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Licentierea fotografiilor membrului forumului "Ovidiu"

Mesaj de Ovidiu » Lun, 03 Iun 2013 20:15

:smile:
Sa explic putin. Mai sus am detaliat mai mult, gandindu-ma ca in Romania inca nu se practica specificarea licentierii cand se publica fotografii pe unele site-uri. Pe alte site-uri aceasta este o practica curent si uzual se face prin mentionarea licentierii in cadrul profilului userului.
De regula cand se publica fotografii, daca nu se specifica nimic, acestea sunt cu toate drepturile retinute si in baza reglementarilor internationale nu pot fi descarcate si utilizate de alte persoane.
In mod uzual era suficient sa mentionez tipul de licenta si eventualele exceptii care largesc eventualele libertati acordate.
Modul meu de licentiere acorda drepturi tertilor de a descarca fotografii de pe "Cactusi.net" si a le folosi in conditiile tipului de licentiere de mai sus completat cu exceptiile care dau libertati mai mari plus modul de atribuire a dreptului de autor (partea morala a acestuia) adica adaugarea © Iustin Cret. Conform uzantelor si pentru a recunoaste meritul proprietarilor site-ului Cactusi.net cerinta mea este de a se publica si adresa site-ului de pe care fotografia mea a fost descarcata.
Aceasta forma de licentiere da dreptul unor terti de a descarca fotografii si a le pune in alte pagini folosindu-lei, in conditiile de mai sus. Modul in care am facut-o dreptul este acordat tuturor fara bariere geografice. Deci libertaile de utilizare acordate nu sunt doar pentru cei din Romania.
De exemplu un user de pe un alt forum poate descarca fotografia, atasa in galeria acelui forum si folosi intr-un eventual subiect. Desigur forumul trebuie sa indeplineasca conditia de a nu fi comercial si fotografia trebuie sa fie insotita, conform cerintelor mele de dreptul autorului "© Iustin Cret" si datele care arata originea de unde a fost preluata "http://cactusi.net/".
Nu doresc sa-mi incarc fotografiile cu elemente de genul "© Iustin Cret" scopul meu principal e de a le oferi, in special, tinerilor in activitatile lor de studiu iar astfel de elemente incarca inutil fotografia, plus ca sunt inestetice. Din punctul meu de vedere as fi de acord ca fotografiile mele sa fie publicate in galeria forumului nostru chiar si fara marcajul cactusi.net.
Din pacate sunt putine site-uri romanesti care sa ofere material fotografic pentru elevii din Romnia care scriu referate in activitatile lor de studiu. (Nu ma refer la site-urile care dau referate de-a gata. Asta e o .... ) Desigur zona din care provin majoritatea fotografiilor mele prezinta un inters mai scazut pentru acestia decat ar prezenta fotografii cu flora si fauna din Romania. Dar eu cam astea le am ....

Un alt exemplu. Daca cineva doreste sa scrie ceva pentru Jurnalul Aztekium si are nevoie de o fotografie de a mea de aici, o poate face fara a cere aceasta, doar o descarca si o publica in articolul sau insotita de elementele cerute.
Aztekium este o societate nonprofit si nu sunt sigur acum daca sunt dar eventualele reclame prezentate acolo
nu le consider activitate comerciala. Daca este vre-un dubiu acord acum dreptul de a fi folosite fotografiile mele in Jurnalul Aztekium.

Cat priveste forumul Cactusi.net nu se pune problema daca indeplineste sau nu vreo conditie de vreme ce insusi autorul fotografiilor le-a afisat aici. Cat despre folosirea fotografiilor mele de catre colegii de forum pentru a scrie pe acest forum, din punctul meu de vedere acesta e un lucru de la sine inteles si colegii mei de forum au toata libertatea sa o faca.

Avatar utilizator
Ovidiu
Mesaje: 348
Membru din: Sâm, 14 Iul 2012 07:24
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Licentierea fotografiilor membrului forumului "Ovidiu"

Mesaj de Ovidiu » Lun, 03 Iun 2013 21:28

Am impresia ca nu am fost prea coerent (am o problema la calculator, se incalzeste si se blocheaza si nu am mai putut edita) asa ca revin putin exemplificativ.

Exemple:
Daca un elev vrea sa scrie un referat pentru scoala privind soparlele din Romania si are nevoie de poze are mai multe poze libere in galeria forumului de exemplu , sau despre arici , sau vrea poze cu cactusi pentru a scrie un articol pentru gaseta de perete a scolii sau pe site-ul scoli ... etc

Daca cineva vrea sa scrie ceva pe blogul sau sau doar sa il coloreze cu poze, pozele mele sunt libere pentru aceasta sub conditia specificarii autorului si locului de unde poza a fost descarcata.

Daca cineva vrea sa-si faca un tricou aparte imprimand un abtibild termotransferabil si crede ca o fotografie de a mea ii place e liber sa o faca. (Cred ca se gasesc si in Romania astfel de abtibilduri - arata ca niste coli A4 obisnuite. Daca nu se gasesc in mod sigur pot fi cumparate de pe piata UE sau internet. La nivel de amator acestea se imprima cu imprimate cu jet si se transfera cu fierul de calcat pe tricou. Cat rezista un astfel de tricou la uzura si spalari e alta poveste. Nu stiu in ce masura fotografiile redimensionate de forum mai corespund unei astfel de aplicatii).

Etc...

Cu alte cuvinte am oferit gratuit folosirea pozelor mele in conditiile de mai sus. In aceste conditii nu e necesara nici o alta aprobare din partea mea.
Daca ceva nu e clar sunt pe aici. Cel putin din cand in cand. Nu e prima data cand imi licentiez astfel fotografiile pe un site.

Scrie răspuns
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Înapoi la “Anunturi ale administratiei”