Citrus paradisi - Grapefruit

Avatar utilizator
Gino
Mesaje: 559
Membru din: Mar, 31 Ian 2012 18:21
Localitate: Bucuresti

Citrus paradisi - Grapefruit

Mesaj de Gino » Mar, 09 Oct 2012 20:53

Buna seara

Grapefruit sau grepfrut (engleză: grapefruit ; franceză: pamplemousse) este un fruct citric mare, rotund, de culoare galbenă sau rozalie (Citrus paradisi), cu miezul zemos și amar, apreciat pentru conținutul bogat în enzime care stimulează digestia; se obține de la hibrizi dintre pomelo și diferite soiuri de portocal, putând avea pulpa galbenă, roz sau roșie.
- Wikipedia -

Va prezint mai jos un articol aparut in revista ILUSTRATIUNEA ROMANA din 24 ianuarie 1937.
Voi respecta ortografia articolului pentru savoarea exprimarii de la momentul respectiv.

ELOGIUL " GRAPE - FRUIT " - ULUI

Cel mai nou produs al livezilor palestiniene

Nu sunt decat cativa ani de cand a aparut in vitrinele magazinelor de delicatese de pe Calea Victoriei si de pe Bulevard o trufanda cu infatisare straina, un fruct nou, nemaivazut la noi, de un galben auriu care nu se aseamana nici cu portocala, nici cu lamaia, avand o forma perfect rotunda, mirosul picant, aspectul apetisant.
Rari erau amatorii cari cumparau acest fruct si, nestiind cum sa-l manance, il aruncau dupa prima gustare, gasindu-l amar si neplacut.
De atunci parerea amatorilor de "grape-fruit" de Jaffa s'a schimbat cu totul. Interesandu-se cum trebuie mancat, ei au procedat dupa anumite reguli ale gastronomiei, taind fructul in doua, desfacand miezul de jur imprejur, lasandu-l in coaja lui, presarandu-l cu mult zahar, stropindu-l cu rom si avand rabdarea sa astepte o ora inainte de a manca din el cu lingura.
Succesul "grape-fruit"-ului astfel consumat a fost desavarsit.
Nu exista astazi cel mai modern magazin de alimente care sa nu-l aibe de vanzare, asa cum inainte se vindeau peste tot lamaile si portocalele.
Chiar si "oltenii" isi umplu cosurile cu acest produs al livezilor din Jaffa vanzandu-l pe la periferii prin casele oamenilor mai modesti ca pe un articol de mare consumatie.
"Grape - fruit"-ul de Jaffa, atat de apreciat acum in toate tarile din lume este rezultatul unor lungi si savante experiente, rodul altoiului dintre lamai si portocal.
Din calitatile lamaiului impreuna cu acela ale portocalului s'a reusit sa se creeze un fruct DESAVARSIT, cu gust, aspect, aroma si culoare, fiind foarte ZEMOS, picant, aperitiv, stimulent, bogat in vitamine, recomandat stomacurilor celor mai delicate, fructul ideal preferat de gospodine pentru mesele zilnice.
Desi raspandit in toate tarile europene si americane, nicaeri "grape-fruit"-ul nu se mananca mai PROASPAT ca la noi, sosind cu vaporul dupa 5 zile dela culesul lui din livezile palestiniene, in plina iarna, cand suntem atat de dornici de un fruct proaspat.
Noi Romani suntem privilegiati d'intre toate tarile europene in ce priveste consumul acestui fruct nou.
Aurit si patruns de soarele mediteranian, datator de sanatate si energie, "grape-fruit"-ul de Jaffa ne soseste plin de calitatile neintrecute ale rodului copt in Tara Sfanta.
Nu e masa la care "grape-fruit"-ul sa nu-si gaseasca intrebuintarea, fie mancat simplu, cu zahar si rom, dupa modul explicat, fie in diverse preparatii de budinci, torturi, creme, foursecuri, inghetata, liqueuri ; adesea se serveste intre feluri, fie ca salata picanta, cu sare si piper, fie ca sos acrisor la tomate sau la legume delicate, cum este mazarea si spanacul.
Multi il mananca inainte de masa ca aperativ, fiind un bun stimulent al apetitului si usurand digestia.
Dimineata pe stomacul gol, inlocuieste acele laxative daunatoare intestinelor.
Seara, la culcare, e un admirabil regulator si calmant, improspatand totodata gura si parfumand-o placut.
Peste zi astampara setea in urma mancarurilor grele care se digera anevoios.
"Grape-fruit"-ul are totodata avantajul ca mentine silueta si luat regulat de 2 -3 ori pe zi, limpezeste tenul stricat din cauza proastei circulatii a sangelui si a insuficientei digestii.
Zeama intrebuintata ca lotiune pentru fata si pentru maini amestecata cu cateva picaturi de glicerina, albeste si catifeleaza pielea, neavand nevoie de nici un adaos de parfum, fiind apa de toaleta de noapte cea mai inofensiva si mai eficace.
Cu drept cuvant "grape-fruit"-ul a fost supranumit fructul minune, produs al stiintei omenesti, rodit in pamantul sfant, aurit de soarele mediteranian, placut vederii si gustului, trebuincios si binefacator, eftin, apetisant, sanatos.
Daca printre cititorii acestui articol mai exista cineva care n'a gustat inca din fructul minune, acum cand e in plin sezon si cand nu exista alt desert mai placut si mai eftin, sa nu intarzie sa incerce "grape-fruit"-ul de Jaffa.


Ei, ce parere aveti ?
Eu habar nu aveam cum trebuie consumat fructul amar... :ganditor:
O sa incerc reteta interbelica si va spun cum a fost.
... Desi nu stiu unde pot gasi un rom de calitate.... :roll:
Gino

Avatar utilizator
Cristi
Mesaje: 1621
Membru din: Lun, 30 Ian 2012 23:51
Localitate: Gilau, Cluj
Contact:

Re: Citrus paradisi - Grapefruit

Mesaj de Cristi » Vin, 26 Oct 2012 17:46

Imi marturisesc ignoranta: pana la postul tau nu stiam ca grapefruit-ul e un hibrid, credeam ca pomelo e un hibrid!
Oricum, mie imi place si, ca si in cazul altor fructe, e bine sa nu ne lipseasca mult timp din alimentatie.
Un solist de muzica populara simpatic si apreciat, intr-o emisiune TV a fost intrebat care ii sunt fructele preferate. A raspuns: strugurii; si care va plac mai mult? Cei imbuteliati-a venit raspunsul. :lol: :lol:
cactus wizard

Scrie răspuns

Înapoi la “Pomi fructiferi”