Colectii nationale

Scrie răspuns [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Avatar utilizator
Cristi
Mesaje: 1641
Membru din: Lun, 30 Ian 2012 23:51
Localitate: Gilau, Cluj
Contact:

Colectii nationale

Mesaj de Cristi » Dum, 19 Feb 2012 14:49

Revin cu o ideea de-a mea mai veche si o readuc in actualitate.
Familia cactusilor fiind cu asa de multe specii, e practic imposibil pentru cineva sa le aiba pe toate. Daca insa exista un nucleu de cactusisti fiecare axati pe altceva, se pot insuma in Romania o mare parte a speciilor existente. Astfel vreau sa va propun un proiect de anvergura si de bataie lunga. Cei care doresc, sunt liberi sa participe si sper sa fie cat mai multi doritori.
Ce este o colectie nationala? Este o colectie in care se regasesc toate specile/varietatile cunoscute dintr-un anumit gen. Exemplu: aveti o colectie de plante si va place in mod deosebit genul Lobivia. Pe langa plantele preferate din celelalte genuri, semanati/procurati plante din toate speciile genului Lobivia, cu varietatile lor si in plus, obligatoriu, va instruiti si invatati despre speciile colectionate. In 2-3 ani veti avea colectia cvasicompleta a genului Lobivia, veti sti tot ce se poate sti despre acest gen si veti fi vocea oficiala a Romaniei care va vorbi despre genul respectiv. Parerea mea e ca nu e obligatoriu sa fie o singura colectie nationala/gen , daca mai multi colectionari sunt interesati de acelasi gen,nu e nici o problema; colectie nationala nu inseamna unica in tara, ci de referinta la nivel national.
Conditiile care trebuie indeplinite pentru ca o colectie sa fie considerata colectie nationala:
- sa cuprinda complet sau cvasicomplet specile si varietatile dintr-un gen
-plantele sa fie in stare foarte buna ca aspect si sanatate, tipice speciei din care provin, in numar de cel putin 2 exemplare/referinta in scop de a putea asigura producerea de seminte (chiar la genuri cu inflorire tardiva);cultivarii si hibrizii nu e nevoie sa fie inclusi, dar se pot include in functie de dorinta colectionarului.
-colectionarul sa stie aspecte teoretice si practice privind specile respective (cu alte cuvinte, cumparand o colectie nationala nu detii o colectie nationala pana cand nu stii detalii despre speciile respective), el putand tine un curs despre genul respectiv
-statutul de colectie nationala este acordat si consfintit de un grup de colectionari de valoare (detaliile vor fi stabilite ulterior) si reinnoit ANUAL
-posesorii de colectii nationale vor prezenta doritorilor colectia in conditiile unor vizite preanuntate si stabilite de comun acord in ideea de a indeplini scopul DIDACTIC al acestor colectii.
-posesorii vor fi invitati sa scrie pe forum si in vitor speram in revista adariei, fiind-asa cum am mai spus-vocea si autoritatea oficiala a Romaniei privind genul respectiv.
Eu personal ma gandesc sa ma ocup de Copiapoa, Ferocactus, Espostoa, Haageocereus,Oreocereus...si poate si Rebutia, Sulcorebutia, Escobaria, Coryphantha s.a.
Va rog sa va spuneti parerea referitor la acest proiect.
Initiativa crearii de colectii nationale nu e un scop in sine, ci un mijloc puternic de dezvoltare a cactusismului romanesc si de lepadare a vechiului amatorism si mentalitatii gen ' e bine si asa' si trecerea la un nivel organizat, structurat, optimizat, de inalte calitati estetice si stiintifice. Daca se va munci in sensul asta, vom avea in tara exemplare superbe din aproape toate speciile de cactusi, enciclopedii vii pentru noii pasionati care vor avea oportunitatea sa vada aievea plante despre care nici nu indrazneau sa viseze.
Sa nu fim coplesiti si inhibati de realizarile altora, ci sa le folosim ca stimuli si provocari pentru propriile noastre realizari! Venim de la un nivel scazut in domeniu, dar si aici poate fi un avantaj. E mult mai usor sa faci o casa frumoasa si moderna daca pornesti de la fundatie, decat daca ai o cladire veche pe care o prezervezi si mai adaugi ziduri si mai spargi altele si in final iese un compromis intre ce ai fi vrut si ce ti-a permis structura existenta. Sa facem fiecare din colectiile noastre mici farame de paradis! Ne vor bucura pe noi si pe cei care le viziteaza.
cactus wizard

Avatar utilizator
George
Mesaje: 117
Membru din: Joi, 16 Aug 2012 13:03
Localitate: Pitesti
Contact:

Re: Colectii nationale

Mesaj de George » Sâm, 25 Aug 2012 21:18

Salutare tuturor! Minunata ideea unei colectii nationale, iar pentru inceput ai conturat destul de bine principalele aspecte de care vor trebuii sa tina cont viitorii colectionari ce vor dori sa contribuie cu plantele lor la un astfel de proiect, cum bine ai spus, ”cu bataie lunga”.
Totusi,... din Februarie de cand ai scris acest mesaj si pana azi (6 luni) nici un colectionar nu a ”reactionat” la propunerea ta... cam ciudat?! icon_e_confused.gif
Eu unul nu am astfel de pretentii (cu toate ca pe viitor m-ar bucura sa particip), pentru ca momentan am doar cca.600 de ghivece cu cactusi din care aproximativ 420 sunt plante cu FDN, iar restul din surse incerte. Am un mic turn babel din punct de vedere al varietatilor de specii (la maxim 50 de specii am cate doua exemplare din fiecare), in rest mi-a placut sa am cate cel putin un exemplar din fiecare gen iar pe viitor vreau sa continui sa adun cel putin 25% specii din fiecare gen (cele cu mai putin de 20 de specii per gen dorindu-le pe toate). Cu rabdare si citind mereu despre ingrijirea acestor plante, sper sa ajung sa ma bucur de diversitatea de forme si culori a cat mai multor cactusi. icon_e_wink.gif
Asteptam cu totii reactii de la colectionari mai mari care pot incepe formarea unei astfel de colectii nationale...pana atunci ne alinam privirea cu ce avem fiecare prin colectii...cu speranta sa auzim de bine
O femeie frumoasă e o bijuterie, o femeie bună e o comoara întreagă.

Avatar utilizator
Cristi
Mesaje: 1641
Membru din: Lun, 30 Ian 2012 23:51
Localitate: Gilau, Cluj
Contact:

Re: Colectii nationale

Mesaj de Cristi » Dum, 26 Aug 2012 14:44

Salut George,
Multumesc pentru raspuns si sustinere!
Si mie mi-ar fi placut sa vad reactii scrise, dar si mai mult m-ar bucura sa vad reactii faptice de tipul: "Sunt X-ulescu si am semanat toate formele de Notocactus si cresc ceea ce poate deveni o colectie nationala de Notocactus!" ori asa ceva cere timp.
Eu unul , in momentul acesta, sunt aproape de a putea spune ca am colectii nationale pentru cateva genuri, dar in acelasi timp spun ca am foarte mult de munca inca in a-mi aranja colectia si a mi-o ordona. Cam 60% din plante sunt ordonate, restul nu sunt inca la locul lor pe mese si asta face imposibila parcurgerea logica a colectiei pentru un vizitator.
Iti doresc mult succes si imi doresc pt noi toti sa avem colectii nationale, dar sa NU ni se nationalizeze colectiile! :lol: :lol:
cactus wizard

Scrie răspuns
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Înapoi la “Colectii publice si private”