[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 580: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 636: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Cactusi net • Cativa teposi din colectia mea (volmar)
Pagina 1 din 1

Cativa teposi din colectia mea (volmar)

Scris: Mie, 09 Sep 2015 22:00
de volmar
Buna seara.
In cateva cuvinte si imagini am sa va povestesc un crampei din viata teposilor mei din genul Turbinicarpus (F. Buxb & Backeberg 1937)
Aceste plante cresc mai ales pe sol calcaros (nu pe sol vulcanic), la altitudini între 300 și 3300 de metri deasupra nivelului mării. Speciile din genul Turbinicarpus traiesc de obicei in habitate specifice limitate, în general ostile pentru majoritatea plantelor, mai ales în zonele stâncoase foarte drenate, compuse din calcar, gresie, șisturi (neutre sau alcaline), sau în substrat foarte acid și humifer, sau în gips.
Ar părea aproape imposibil ca plante atat mici sa poata supraviețui într-un astfel de mediu. Cu toate acestea, speciile care populează zonele uscate și expuse la soarele torid, au rădăcina foarte groasa care acționează ca o ancoră pentru pante, dar, mai important, devine un rezervor pentru stocare a apei pentru perioadele secetoase, capabila de retragere semnificativa în sol, astfel încât corpul plantei sa fie cat mai puțin expus la soare. Spinatia este adesea modificata sI are o structură papiracee capabila să absoarbă apa din roua depusa pe ea.
Aspectul general, este extrem de mimetic, datorită culorii epidermei și a spinilor întrețesuti pe planta, garantând o anumită protecție de eventuale ierbivore.
Am facut o scurta trecere in revista a conditiilor oferite de mama natura in habitatul acestora si, in cateva cuvinte va voi povesti despre plantele mele.
Fiind limitat de spatiul de iernare al plantelor, am optat pentru speciile care nu necesita ghivece prea mari si, astfel, m-am axat pe genul Turbinicarpus, un gen care ma fascineaza.
Conditiile de cultura ale plantelor din colectie nu egaleaza cele din habitatul natural, in primul rand datorita volumului de substrat in care se dezvolta radacinile, dupa care regimul hidric si cel de insolatie.
Plantele mele se bucura de un substrat mineral compus din dacit, granit maruntit, micasisturi de degradare, calcar in cantitati diferite in functie de specie, caramida sparta, nisip grosier curatos. Nu fertilizez plantelei ar tratamentele profilactice le aplic primavara si toamna.
Din primavera pana in toamna plantele sunt tinute in aer liber, in lazi din lemn cu acoperis din folie (pentru a putea controla udarea acestora) si se bucura din plin de soare. Iernarea plantelor o fac intr-o incapere neincalzita unde temperatura nu scade sub 4 grade.
Va prezint cateva plante din colectia personala.

Seria Macrochele Clasificarea Donati 2003
Turbinicarpus macrochele (Werd.) F. Buxb. & Backbg 1937 ssp. macrocheleTurbinicarpus macrochele ssp. polaskii (Lechner & Jantschgi) Donati 2003Turbinicarpus macrochele ssp. frailensis Lechner & Jantschgi 1998Turbinicarpus macrochele ssp. kupceakii – posibil o redescriere in scopuri comerciale, a Turbinicarpus macrochele ssp. macrochele.

Vor urma si alti teposi.....
Marius.

Re: Cativa teposi din colectia mea (volmar)

Scris: Mie, 09 Sep 2015 23:32
de simi
:aplauze2: ...calcar :?: de unde pot face rost de calcar cei din Bucuresti?

Re: Cativa teposi din colectia mea (volmar)

Scris: Vin, 11 Sep 2015 17:00
de Gino
Buna seara tuturor

Foarte frumoasa prezentare !
Multumim frumos !
Habitatul plantelor prezentate este specific si altor genuri....
De multe ori am visat cu ochii deschisi ca haladuiesc pe acolo si vad ...
Aaaaa, ce colonie de Lopho... minunat !
Ce Turbini extraordinari ....
Uite si o Obregonia ....
... Niciun colectionar roman n-a ajuns pe acolo sa vada cu ochii lui si sa ne arate si noua de la fata locului...
Asa ca ne putem doar imagina cum ar fi ....
... Sau ... vazand fotografiile plantelor din colectiile de la noi si din lume ...

PS. - acest subiect ar fi putut fi un bun articol pentru revista scrisa a Asociatiei Aztekium ... dar cum revista nu maI EXISTA....
Scuze ! - acest PS n-ar fi trebuit sa apara in mesaj ... :nu: :scratch: :ganditor:

Re: Cativa teposi din colectia mea (volmar)

Scris: Joi, 17 Sep 2015 08:35
de Roxana
Sunt superbi! Multumim pentru informatii si poze!

Re: Cativa teposi din colectia mea ovy

Scris: Mar, 20 Oct 2015 13:37
de ovidiux
[youtube][/youtube]

Re: Cativa teposi din colectia mea (volmar)

Scris: Mie, 21 Oct 2015 11:35
de ovidiux
buna unde sa pun si eu teposii mei?

Eroare generală

Eroare generală

SQL ERROR [ mysqli ]

Duplicate entry '3768466' for key 'PRIMARY' [1062]

O eroare SQL a apărut în timp ce pagina era în lucru. Vă rugăm să contactaţi Administratorul forumului dacă problema persistă.

Va rugăm să anunţati administratorul forumului sau webmaster-ul: noreply@cactusi.net