Doctor Visinescu Gheorghe - eterna aducere aminte

Avatar utilizator
Gino
Mesaje: 566
Membru din: Mar, 31 Ian 2012 18:21
Localitate: Bucuresti

Doctor Visinescu Gheorghe - eterna aducere aminte

Mesaj de Gino » Lun, 10 Dec 2012 20:49

Imagine

Se implinesc anul acesta 10 ani de la disparitia marelui Om, Doctor si Colectionar GHEORGHE VISINESCU din Bucuresti.

Visinescu Gheorghe 1914 - 2002 Bucuresti

“ Doctorul Visinescu a detestat diletantismul si impostura, minciuna, ipocrizia si rapacitatea, lacomia si fatarnicia, trasaturi incompatibile cu tinuta morala a unui adevarat cactusist si care – din pacate – se mai intalnesc la unii dintre mai tinerii din zilele noastre “

- Petre Dobrota –


Nascut intr-o familie instarita din Bucuresti, intr-o vreme tulbure pentru destinele tarii, Gheorghe Visinescu isi petrece copilaria si tineretea intr-un oras – Bucuresti – asa cum greu ni-l putem imagina acum.
Fire combativa si iscoditoare, depaseste cu usurinta greutatile anilor de scoala si urmeaza apoi cursurile Facultatii de Medicina, specializandu-se in dermato-venerologie.
Dupa absolvirea facultatii, cararile vietii l-au purtat in diverse directii.
A lucrat o perioada la sectia de moravuri din cadrul Politiei Capitalei.
O vreme a lucrat in Marina Comerciala.
A luat parte la marea conflagratie mondiala si a mers pe front din postura de sublocotenent medic.
Manat probabil de o chemare launtrica, dincolo de pasiunea sa pentru meseria pe care o practica, dar probabil si din dorinta de a avea un colt de rai in propria-i curte, isi organizeaza o micuta colectie de cactusi.
Lucru absolute remarcabil pentru acele vremuri de dupa razboi cand procurarea hranei si a bunurilor necesare traiului normal erau adevarate probleme existentiale pentru majoritatea oamenilor.
In cativa ani colectia de cactusi a doctorului Visinescu s-a marit considerabil gratie legaturilor pe care le dezvoltase cu diversi gradinari renumiti pentru acea vreme, printre care se gasea si Carol Jedinski, gradinarul Curtii Regale, cel care probabil a avut un rol insemnat in amenajarea gradinii de cactusi a Reginei Maria de la Balcic.
In anii “60 colectia doctorului Visinescu era cu siguranta cea mai mare din tara, cu foarte multe plante obtinute din seminte cumparate sau primate din strainatate de la diversi colectionari.
In colectie se gaseau mii de specii si plante cu varste si dimensiuni venerabile.
Un aspect interesant il reprezenta meticulozitatea, sa zicem tipica pentru un medic adevarat, de a inscrie pe etichta fiecarei plante date care sa furnizeze informatii utile peste timp despre respective planta.
Astfel totul era la vedere direct in colectie, fara cataloage, fara insemnari suplimentare.
Eticheta unui cactus purta pe ea in afara de denumirea plantei respective, date legate de germinatie, lot de seminte, provenienta semintelor, data semanarii, altoiri, realtoiri, trecere pe radacina proprie si altele.
Sigur ca sunteti tentati sa spuneti ca asa de multe date nu pot incapea pe o simpla eticheta.
Este adevarat si aveti dreptate, numai ca etichetele doctorului Visinescu erau suficient de mari incat sa incapa informatia prescurtata pe ele.
Am avut ocazia de-a lungul timpului sa vad mai multe etichete scrise de catre doctorul Visinescu , una dintre ele insotind o planta primita cadou de la domnul Dag Panco, planta ce provenea din marea colectie a regretatului doctor.*
Planta o mai am si acum, din pacate eticheta originala sa deteriorat… inainte sa-mi vina idea de a o fotografia…
Scrisul domnului Visinescu era … atipic pentru un medic.
Caligrafie impecabila, litere uniforme, totul simplu si citet pentru oricine.
In concluzie : meticulozitate, mult calm, claritatea informatiei, profesionalism si … multa, multa pasiune pentru plantele indragite.
“Doctorul de cactusi”, asa cum era cunoscut in lumea cactusistica a vremii, dar si pentru vecinii si cunoscutii sai, a iubit cu adevarat cactusi.
N-a fost o simpla toana a unui om mare si nu a vrut sa demonstreze nimanui nimic.
Cea mai mare parte a timpului sau liber a fost dedicat acestor minunate plante, iarna in sera si vara in aer liber pe tersasele unde erau aranjate ghivecele mai mici sau mai mari.
Colectia doctorului Visinescu avea foarte multe plante unicat in tara la acea vreme, plante crescute in marea lor majoritate chiar de catre proprietarul lor.
Doctorul le stia toate secretele, incepand de la saminte pe care de la prima vedere le putea cataloga daca sunt viabile sau nu.
Tehnicile proprii de insamantare erau simple dar foarte eficiente.
Urmau altoirile in faza juvenila pe Pereskiopsis, tot dupa metode proprii si cu mana sigura, aproape fara pierderi.
Un adevarat magician !
Urmatoarea etapa o reprezenta realtoirea pe Eriocereus, apoi pe Trichocereus si Myrtillocactus in final, plantele ajunse la maturitate erau trecute pe radacini proprii si astfel procesul de la samanta la planta matura se scurta considerabil.
In colectie se gaseau plante superbe si de talii apreciabile din genurile Astrophytum, Ferocactus, Copiapoa, Gymnocalycium, iar in ultimi ani de viata, Ariocarpus, Melocactus si Discocactus.
Nu lipseau nici cactusii cu talii mari : Cereus, Trichocereus…
Chiar daca pare usor nesigur, este cat se poate de cert ca o parte dintre plantele ce au apartinut colectiei doctorului Visinescu sau care au vazut lumina zilei acolo, continua sa traiasca in diverse colectii din tara sau din strainatate.

Doctorul Visinescu nu a fost numai un mare colectionar, asa cum s-ar putea sa fie perceput de cei de azi, ci si un mare experimentator, pe toata durata vietii sale.
A experimentat diverse retete de soluri, diverse metode de altoire, realtoire si inradacinare, a experimentat pe plantele proprii sisteme de udare si expunere, rezistenta la temperaturi scazute, polenizari si hibridizari si nu in ultimul rand, prin natura meseriei, utilizarea substantelor obtinute din cactusi, in dermatologie.

Niciodata amintirile, articolele si rememorarile ce-l vor avea ca subiect pe doctorul Gheorghe Visinescu nu vor fi prea multe, de aceea, cei care l-au cunoscut, sau care stiu, sunt datori sa spuna, sa scoata la lumina trecutul.

Eu umilul colectionar ce n-am apucat sa-l cunosc pe doctorul Visinescu, am scris aceste randuri, cu respect si consideratie, asa cum m-am priceput,acum la 10 ani de la trecerea in nefiinta a marelui colectionar.

Sa-ti fie calatoria cat mai placuta Maestre si drumul presarat cu florile cactusilor pe care i-ai iubit cat ai fost printre noi !

... Si iarta-ma pentru ca fac publice cateva fotografii din colectia de familie....

Imagine Imagine Imagine
Imagine Imagine Imagine
ImagineImagine ImagineImagine

*Gratie bunavointei domnului Dag Panco, o planta ce a apartinut marelui colectionar, Mammillaria multiceps v. perpusila, adusa din habitat,traieste si astazi in colectia mea.
Mai mult decat atat : butasi din aceasta planta exista acum si in alte colectii din tara.

Multumesc pe aceasta cale doamnei Visinescu pentru amabilitatea de a pune la dispozitia tuturor fotografii de familie, deasemeni si domnului Nitu Silvian din Bucuresti pentru ajutor!

Prima fotografie a acestui articol apare prin bunavointa domnului Tar Alexandru si Asociatia Aztekium.
Multumesc pentru solicitudine !
Gino

Avatar utilizator
Cristi
Mesaje: 1641
Membru din: Lun, 30 Ian 2012 23:51
Localitate: Gilau, Cluj
Contact:

Re: Doctor Visinescu Gheorghe - eterna aducere aminte

Mesaj de Cristi » Lun, 10 Dec 2012 21:34

Gino,
Multumim pentru articol!Nu l-am cunoscut pe domnul Visinescu, dar prin astfel de aduceri aminte imi pot forma o imagine-ce-i drept palida- a celui care a fost si a colectiei avute.
Odihneasca-se in pace!
De la domnul Lungu am cateva scrisori ( nu stiu exact cate, nu am verificat in plasa cu scrisori) fiindca a cumparat plante de la mine. Nu stiam cine era in lumea cactusistilor romani fiindca eu la vremea respectiva eram rupt de acea lume. Dupa ce am aflat cine fusese m-am simtit onorat ca mi-a scris si si-a dorit plante produse si crescute de mine.
cactus wizard

Avatar utilizator
George
Mesaje: 117
Membru din: Joi, 16 Aug 2012 13:03
Localitate: Pitesti
Contact:

Re: Doctor Visinescu Gheorghe - eterna aducere aminte

Mesaj de George » Lun, 10 Dec 2012 23:47

Pentru astfel de oameni mari precum dr. Visinescu Gheorghe cuvintele par de prisos, insa doar scriind despre el va ramane in istorie. Ramane pentru generatiile de azi (care avem atatea surse de informare, libertate si multe locuri pt procurarea cactusilor) drept un model cu multe calitati...perseverenta, daruire pentru lucrul bine facut (atentia la detalii), modestie, curiozitate pentru cercetare activa (experimentari), rabdare, si multe altele pe care cei mai apropiati lui le cunosc bine. Uneori cand imi privesc cactusii, imi trec prin minte intrebari,..Oare cati ani din viata voi putea sa am grija de plantele mele? Voi reusi oare sa-i ingrijesc bine si fara intreruperi? Greutatile vietii vin si trec, te incearca... tu zici ca esti tare, pentru astfel de plante frumoase sacrificiile facute par mici insa, tocmai rezistenta in timp a unei pasiuni atat de frumoase denota frumusetea unui suflet pentru natura, pentru minunatele flori de cactusi...flori ce infloresc acolo unde aproape nimeni nu ar crede ca poate exista viata(deserturile). Pentru un mare om ca dr. Visinescu intotdeauna ma inclin si :jos-palaria: ...iar pentru Gino mii de :aplauze1: :aplauze2: pentru frumosul articol! Mult :insorit: sa aveti in suflete pentru ca asa le place cactusilor, :romania:
O femeie frumoasă e o bijuterie, o femeie bună e o comoara întreagă.

Scrie răspuns

Înapoi la “Sa ne cunoastem personalitatile (in memoriam)”