Curt Backeberg - inceput de istorie

Avatar utilizator
Gino
Mesaje: 566
Membru din: Mar, 31 Ian 2012 18:21
Localitate: Bucuresti

Curt Backeberg - inceput de istorie

Mesaj de Gino » Sâm, 18 Feb 2012 19:09

Curt Backeberg

“Traieste in America un gen de planta : cactusul”

Backeberg Max Ferdinand Heinrich Curt sa nascut la data de 2 august 1894 in localitatea Lumberg din Germania.
Tatal sau se numea I. H. Wilhelm Backeberg si era de meserie arhivar, deci un om cu simtul desavarsit al ordinii, ordine ce sa transmis si fiului sau, aratandu-si rezultatele atunci cand marea sa opera a vazut lumina tiparului.
Intre anii 1901 – 1913 a urmat cursurile scolii din localitatea natala, obtinand rezultate notabile, apoi dupa terminarea scolii intentioneaza sa se ocupe de afaceri pe cont propriu.
Intre 1913 si 1915 lucreaza la o companie japoneza si se familiarizeaza cu problemele comerciale de import – export.
Participa activ la primul razboi mondial si este ranit usor.
Se casatoreste in anul 1919 cu Emma Marks.
Dupa terminarea razboiului il gasim angajat la diferite companii ce se ocupau cu comertul, apoi isi deschide propri-ai firma si se ocupa personal de afaceri comerciale in special cu tari din America de Sud.
Anul 1927 pare sa fie cel in care incepe sa faca afaceri cu cactusi, de care nu era deloc strain, sau cel putin asa pare sa fie, daca tinem cont de intalnirile pe care le avusese cu A. V. Fric si cu Walter Haage, doi oameni cunoscuti in lumea colectionarilor din acea vreme.
Afacerile il conduc in Mexic, America Centrala si America de Sud, in perioada anilor 1928 – 1929, apoi alte calatorii in anul 1931 si 1933 in Peru si Bolivia, de unde se intoarce cu multe informatii despre cactusi, cu seminte, dar probabil si cu certitudinea ca poate face o afacere profitabila din vanzarea de cactusi si seminte.
Urmeaza apoi o alta expeditie in 1936 – 1937 cand calatoreste prin Peru, Chile si Ecuador de unde colecteaza foarte multe seminte si unde realizeaza foarte multe fotografii.
Ca o recunoastere a meritelor sale de pana acum, in anul 1938 devine membru de onoare al Asociatiei colectionarilor de cactusi din Germania.
Urmarindu-si telul, acela de a avea o sera cu cactusi de talie mare, in acelasi an pleaca in Mexic pentru a descoperi, colecta si aduce in Germania plantele mult visate.
In acesta perioada isi castiga existenta datorita comertului cu cactusi, dar si din onorariile pentru diverse prelegeri * sustinute in diverse locuri si cu diferite ocazii.
In anul 1942 isi publica o lucrare despre cactusi si despre expeditiile sale, lucrare cu character vadit autobiografica.
Visul sau de a avea o expozitie permanenta la Hamburg devenise o realitate.
Serele unde erau adapostiti cactusii erau destul de mari si de incapatoare, asa cum se poate observa din fotografiile realizate la vremea respective.
Si pentru ca razboiul era in plina desfasurare iar lipsurile incepusera sa-si faca aparitia, Backeberg fumator pasionat de pipa, dar si cu mult spirit commercial, incepe sa cultive in serele proprii, alaturi de cactusi, tutun ! **
Atat pentru consumul propriu dar si pentru prieteni sai apropiati.
Razboiul nemilos isi pune amprenta si pe viata si afacerile lui Backeberg.
In 1943 serele ce gazduiau expozitia sa permanenta de la Hamburg sunt lovite de bombe in urma unui raid aerian si sunt distruse in totalitate.
In anul urmator 1944 un alt raid aerian al aliatilor distruge in totalitate serele ce le avea langa casa, dar cu bani obtinuti din vanzarea de tutun reuseste sa le refaca.
Dupa razboi isi continua activitatile comerciale legate de cactusi in conditiile dificile din acele vremuri grele pentru germani.
Intre anii 1951 si 1955 il gasim in postura de conducator al gradinii botanice “Les Cedres” ce apartinea unui industrias francez Marnier-Lapostolle.
Din 1955 incepe sa scrie la monumentala monografie “Die Kaktaceae”, volume publicate intre 1958 si 1962 in numar de cinci, precum si un al saselea volum cu completari si adaugiri.
In anul 1956, probabil din ratiuni financiare, vinde Gradinii Botanice din Monaco, propria sa colectie de cactusi, dar robit de pasiune, in anul urmator lucra deja asiduu la formarea unei alte colectii particulare.
In anul 1965 avea deja o bogata colectie pe care se pregatea deasemenea sa o vanda Gradinii Botanice din Monaco, dar pe 14 ianuarie 1966 un infarct curma viata celui care a fost primul mare titan in domeniul cactusilor.

Pentru cine doreste sa vada cum arata un catalog pentru vanzari de seminte si cactusi al lui Backeberg intre anii 1927 - 1937.
Sunt si multe fotografii realizate in expeditiile din acei ani.
Documentul se dschide si ruleaza destul de greu, asa ca trebuie sa aveti rabdare.

Curt-Backeberg-Plant-Seed-catalogue-1927-1937

*
Curt Backeberg a tinut numeroase prelegeri si conferinte, a prezentat filme si fotografii, atat in Germania cat si in Franta si Anglia.
Sunt convins ca textele acestor prelegeri ar trebui sa se gaseasca prin revistele si jurnalele vremii, ar fi interesant sa le gasim si eventual sa le traducem.

**
In ultimi ani ai razboiului dar si in perioada imediat urmatoare, tutunul era la mare pret in Germania. Imi aduc aminte ca am citit anul trecut memoriile unui legionar ajuns in Germania dupa rebeliune, unde povestea cum imediat dupa razboi incerca sa puna bazele unei mici fabrici de conserve de legume impreuna cu un prieten german si cum nimeni ni-i lua in seama in demersul lor, cand bateau pe la diverse usi.
Doar cand au inceput sa spuna ca au trabucuri cubaneze, toti se inghesuiau sa-i ajute...
Asa au reusit sa-si vada visul realizat in doar cateva luni, cu ajutorul a doua geamantane pline cu trabucuri.
Gino

Avatar utilizator
Cristi
Mesaje: 1641
Membru din: Lun, 30 Ian 2012 23:51
Localitate: Gilau, Cluj
Contact:

Re: Curt Backeberg - inceput de istorie

Mesaj de Cristi » Dum, 08 Apr 2012 11:29

Am primit recent de la Ciprian cartea Cactus Lexicon de Curt Backeberg, editia in limba engleza, adaugita si revizuita de Walther Haage.
Pot spune doar: o comoara!o bijuterie de carte!
Mirosul de carte veche, miile de specii descrise, sutele de fotografii alb negru si color, peste 800 de pagini de informatii, inteligenta cu care e scrisa, problemele pe care le pune in discutie o fac pentru mine o minune.
Multumesc, Ciprian, pentru oportunitatea de a intra in posesia unei astfel de lucrari!
cactus wizard

cipriansuta
Mesaje: 136
Membru din: Vin, 23 Mar 2012 00:20

Re: Curt Backeberg - inceput de istorie

Mesaj de cipriansuta » Mie, 27 Iun 2012 21:03

Salut

ma bucur ca nu am tras degeaba de valize prin aeroport :grin:

acuma serios vorbind, ma bucur ca am reusit sa fac o bucurie tuturor celor care au vrut din cartile respective; tocmai de aceea am si acceptat pozitia de bibliotecar la bcss - Southampton - pentru ca din cand in cand apar carti donate de membri si care se vand la preturi mici si foarte mici

din pacate nu am reusit sa dau si de alte informatii legate de vizitele lui in UK, in afara de un program al unei vizite facute cred doar cu un an inainte de a muri, este postat cred pe Stapelia

Ciprian

Scrie răspuns

Înapoi la “Sa ne cunoastem personalitatile (in memoriam)”