Clive Innes - un gentleman adevarat

Avatar utilizator
Gino
Mesaje: 566
Membru din: Mar, 31 Ian 2012 18:21
Localitate: Bucuresti

Clive Innes - un gentleman adevarat

Mesaj de Gino » Sâm, 18 Feb 2012 19:42

CLIVE INNES


La sfarsitul anilor “90 putini colectionari romani se puteu bucura de binefacerile internetului.
Din aceasta cauza cartile de specialitate erau inca apreciate la justa lor valoare si foarte cautate.
In acei ani treceam de cateva ori pe luna pe la marile librarii bucurestene pentru a vedea daca nu sunt cumva ceva noutati in domeniu.
Pasiunea pentru cactusi si suculente, dar si pentru carti in general, mi-a dat sansa sa nu ratez enciclopediile ce sau gasit la noi in librarii in numar destul de redus de exemplare.
Asa se face ca in primavera anului 1998 am reusit sa “prind” la Libraria Mihai Eminescu o lucrare importanta pentru acea vreme, dar care isi pastreaza si acum valoarea prin informatie, numarul si calitatea fotografiilor.
La vremea respectiva era pentru mine cel mai bun catalog pe care il aveam si pe care l-am studiat de nenumarate ori mai ales atunci cand aveam probleme cu identificarile.
Lucrarea despre care va vorbesc :

“ The Ilustrated Encyclopedia of CACTI “
Autori : Clive Innes si Charles Glass


Imagine

Clive Innes, principalul autor al acestei lucrari de valoare, s-a nascut la data de 17 ianuarie 1909.
Destinul sau pare sa fi fost scris inca inainte de a se naste, daca tinem seama de faptul ca bunicul sau John Innes avea deja un “nume” in biologie si botanica, fiind fondatorul Institutului de genetica si sere din Marea Britanie.
Tanarul Clive Innes are mai multe slujbe in decursul anilor, lucrand in domeniul hotelier, al asigurarilor si contabilitate.
Nimic nu parea sa schimbe viata si cariera domnului Innes intr-o lume si o societate bine asezate politic si economic asa cum era cea britanica postbelica.
Si totusi…
Destinul trebuia sa-si urmeze calea.
Asa se face ca in anul 1958 Clive Innes construieste sera “ Holly Gate Nursery “ in Ashington – Sussex.
Deschiderea oficiala are loc in anul 1973 in prezenta unor membri marcanti ai “International Organisation for Succulent Plant Study”.
Clive Innes a fost unul dintre cei mai activi membri ai British Cactus and Succulent Society, dar si unul dintre cei mai apreciati pentru spiritual sau intreprinzator si innovator.
El este cel care a dezvoltat B.C.C.S. prin infintarea a 25 de filiale in diferite orase britanice.
Este realizatorul primului curs de arbitri pentru expozitiile cu cactusi si plante suculente, el insusi practicand arbitrajul la astfel de manifestari.
Clive Innes a fost vice presedinte intre anii 1965 – 1969 si apoi membru de onoare incepand cu anul 1971 la fosta societate British National Cactus and Succulent Society.
A fost ales membru pe viata in anul 1993 al B.C.S.S., societate infiintata in anul 1983 prin unuificarea celor doua societati britanice de la vremea respectiva : British National Cactus and Succulent Society si The Cactus and Succulent Society of Great Britain.
Ca o recunoastere a valorii sale, Clive Innes a fost membru al mai multor organizatii si societati.
- International Organisation for Succulent Plant Study - membru
- European Bromeliad Society – presedinte
- Royal Horticultural Society – membru in consiliul de conducere
- Cactus and Succulent Society of America – membru onorific
Clive Innes este fondatorul revistei “Ashingtonia”, autor a multor articole de valoare si a unor carti de referinta in domeniul cactusilor si suculentelor, dar nu numai.
- Cacti ( 1978 )
- Cacti and other Succulent Plants ( 1979 )
- Complete Handbook of Cacti and Succulent ( 1987 )
- Cacti & Succulents ( 1990 )
- The Ilustrated Encyclopedia of Cacti ( 1991, impreuna cu Charles Glass )
- The World of Iridaceae ( 1985 )
- Wild Flowers of Spain ( 1987 )
- Alpines: The Ilustrated Dictionary ( 1985 )
Clive Innes este realizatorul a doua mari gradini exotice cu cactusi si suculente in Arabia Saudita la cererea regelui din acea vreme, una amplasata la Palatul Regal din Jeddah si alta pe litoralul Marii Rosii la un alt palat al regelui.
Sera impresionanta de la Ashingtonia este vanduta la un moment dat colectionarului Terry Hewit, cunoscut pentru lucrarea “ Cacti & Succulents “.

Imagine

In anul 1982 Clive Innes se stabileste in Spania pe Costa del Sol, langa localitatea Denia din vestul Insulelor Baleare.
Dupa o viata activa si plina de impliniri, se stinge din viata in data de 7 martie 1999 la varsta de 90 de ani, lasand in urma sa o opera vasta si o amintire frumoasa celor care au avut onoarea sa-l cunoasca si sa lucreze cu el .
Gino

Scrie răspuns

Înapoi la “Sa ne cunoastem personalitatile (in memoriam)”