Pagina 1 din 1

Boala Gymnocalicium?

Scris: Lun, 19 Iun 2017 16:17
de @lexx
Buna ziua tuturor,

As avea mare nevoie de un sfat care ar putea sa imi salveze un exemplar superb de Gymnocalicium :cry:

Initial a aparut o pata neagra intercostala, spre varful de crestere si mare de vreo 4-5 mm pe care am chiuretat-o de jur imprejur, dupa cum se observa in poza de mai jos, pana cand am scapat complet de pata neagra si putregaiul aferent. Diametrul scobiturii nu a fost mare insa am ajuns cu ea pana aproape de varful de crestere. Asta s-a intamplat in urma cu 2 saptamani jumate, iar de atunci pare ca zona chiuretata s-a cicatrizat corect.
Gymnocalicium-bolnav_2.1.jpg
Zona chiuretata initial
Gymnocalicium-bolnav_2.1.jpg (790.12 KiB) Vizualizat de 1092 ori
Problema e ca zilele trecute am observat o noua pata, foarte asemanatoare, poate un pic mai mare, dupa cum se vede in poza urmatoare. Aceasta noua pata s-a instalat in partea opusa fata de prima pata, insa nu chiar diametral opus ci un pic oblic.

De chiuretat nu prea se mai pune problema pentru ca sigur voi ajunge in gaura deja facuta. Oare ar mai fi solutii de salvare a lui? Eu m-am gandit sa il tai ca si cum l-as pregati pentru un port-altoi, in speranta ca va lastari ulterior. Insa nu stiu daca si Gymno au aceasta capacitate. Alta solutie eu nu am gasit.

Ma puteti ajuta cu un sfat?
Multumesc mult anticipat.
Gymnocalicium-bolnav_1.1.jpg
Zona aparuta ulterior
Gymnocalicium-bolnav_1.1.jpg (353.6 KiB) Vizualizat de 1092 ori

Re: Boala Gymnocalicium?

Scris: Lun, 19 Iun 2017 18:24
de ATar
Pulverizați planta cu un fungicid. Este posibil să fi fost câțiva păduchi lânoși pe plantă pe care nu i-ați observat, zonele înțepate putând fi atacate de fungi (ciuperci).

Re: Boala Gymnocalicium?

Scris: Lun, 19 Iun 2017 18:44
de @lexx
Multumesc pentru raspuns. As exclude varianta paduchilor lanosi. Planta a fost transplantata si inspectata cu atentie. Nu are nici cel mai mic semn de parazit. In cazul asta fungicidul isi mai are rostul?

Re: Boala Gymnocalicium?

Scris: Lun, 19 Iun 2017 18:50
de ATar
Da are. Dacă nu pentru altceva, măcar pentru a preveni eventuale surprize ulterioare.

Re: Boala Gymnocalicium?

Scris: Lun, 19 Iun 2017 20:09
de AlexandruDragomir
Salut, Alex.
Domnul Tar are dreptate, utilizarea unui fungicid este indicată, chiar și în lipsa unui fost atac al lânoșilor.
Orice incizie ar trebui tratată preventiv cu o astfel de substanță. Și puțin praf de cărbune este bun prin proprietățile sale antifungice.

Re: Boala Gymnocalicium?

Scris: Lun, 19 Iun 2017 20:12
de @lexx
Ok, de acord cu folosirea preventiva. Insa dupa experienta primei incizii, stiind cat de adanc e putregaiul, sunt aproape convins ca nu va salva planta. Trebuie atacata si cauza directa.

Dar despre sectionarea totala ce credeti?

Re: Boala Gymnocalicium?

Scris: Lun, 19 Iun 2017 20:15
de AlexandruDragomir
Cred că dacă vei avea multă răbdare, poți obține lăstărire la nivelul inciziei orizontale.
Sincer să fiu, și eu aș face o incizie mai serioasă, de teamă să nu se extindă prea mult după.
Eventual poți altoii ce va rămâne în speranța că va lăstării mai repede și vei prinde plantulele obținute.
Mai era pe aici pe undeva un subiect asemănător, ceva legat de incizii și cum trebuie să procedăm. Dacă nu mă înșel, Cristi l-a scris. Este foate util, dar nu-l mai găsesc.
PS: grijă cu bisturiul, lama de ras, cuțitul, ce folosești. Dacă tai din zona bolnavă, să-l dezinfectezi dacă vrei să mai incizezi o dată. Niște alcool izopropilic și vată sau la foc pentru câteva secunde.

Re: Boala Gymnocalicium?

Scris: Mie, 12 Iul 2017 10:09
de @lexx
Deoarece mi se pare ca varful plantei este inca intact, am decis momentan sa merg tot pe varianta incizie, in loc sa tai planta complet pe orizontala.

Ce mi se pare interesant este ca de data asta, la o incizie similara cu prima (cea din poza de mai sus), rezultatul a fost foarte diferit. In sensul ca zona putrezita a iesit fara nici un fel de probleme, CA UN DOP, lasand toata zona de jur imprejur perfect curata. Nu a fost nevoie de nici o alta taiere.

Singura diferenta pe care am putut sa o gasesc intre cele 2 situatii este ca a doua oara putregaiul a fost mai avansat, mai pronuntat ca cel initial. Poate ca asta a dus la o "maturizare", la o mai buna definire a zonei afectate, ceea ce a permis indepartarea mai usoara.

Va tin la curent cu evolutia.

Toate bune!