Pagina 1 din 1

Un cactus special

Scris: Mie, 27 Sep 2017 09:37
de Cristi
Ieri mi-a sosit in colectie, cu ajutorul enorm al lui Marius Dumbraian care l-a urcat si l-a carat in masina proprie peste 600 de km, o planta cu totul speciala: exemplarul mare de Echinocactus grusonii, florifer, al domnului profesor Petre Dobrota din Braila.
Am vazut aceasta planta de la prima vizita la Braila, in 2012, cand m-a impresionat prin aspectul si prin povestea ei. Era o planta primita in anii '70 de la domnul Vida Gheza, celebrul colectionar si sculptor din Baia Mare. Varsta actuala aproximativa este de cca 80 de ani si e florifer de un bun numar de ani incoace.
Din pacate, in 2014, Domnul Profesor ne-a parasit pe neasteptate. Cu discretie si demnitate a lasat in urma frumusetile si greutatile acestei lumi, inclusiv impresionanta colectie de cactusi. De atunci, ajutati de Marius Dumbraian, doamna Dobrota si copiii incearca sa pastreze si sa ingrijeasca colectia, lucru deloc usor avand in vedere numarul, dimensiunile si varsta plantelor.
De multi ani imi doream un grusonii florifer pentru a face hibrizi cu plante din genurile Ferocactus, Echinocactus si Thelocactus.
Ocazia s-a ivit in aceasta toamna, iar Marius, pornit intr-o noua expeditie cactusistica prin Europa (intr-o companie de zile mari- asteptam fotografii si articol!), a facut marele efort de a pune planta in masina (cu ghiveciul cantareste cel putin 60 de kg, asa neudata cum e!) si de a mi-o aduce- multumesc nespus, Marius!
Am descarcat planta, am examinat-o, am vorbit putin singur si m-am gandit la marii colectionari care i-au dat viata si au ingrijit-o, multumindu-le. Dumnezeu sa ii odihneasca in pace aproape de el!
Aceasta e o mare bucurie si o mare responsabilitate. Cactusii batrani sunt mai greu adaptabili la medii noi. Sper sa reusesc sa il cresc bine in continuare si sa se umple de flori!
planta la mine in curte
aceeasi planta, fotografiata de Gino in 2012

Re: Un cactus special

Scris: Mie, 27 Sep 2017 17:33
de gazistu
frumoasa poveste,sint curios daca se va adapta la noua ,,locuinta,,.

Re: Un cactus special

Scris: Joi, 28 Sep 2017 05:33
de Cristi
In acest sezon planta nu a mai putut fi urcata pe acoperis, la soare (asa cum isi tinea domnul profesor plantele), a stat in sera cam umbrita si foarte putin udata. Acum sta la mine in curte, la o baie de soare, urmand sa o ud dupa ce trec zilele cu temperaturi nocturne reduse anuntate de meteorologi. La iarna o voi transplanta.
Sper si eu sa se adapteze, mi-ar parea foarte rau sa se piarda.

Re: Un cactus special

Scris: Joi, 28 Sep 2017 12:50
de dana rusu
Felicitari Cristi pentru achizitie,de fapt este mai mult o misiune de salvare,sunt sigura ca planta se va adapta la noile conditii.

Re: Un cactus special

Scris: Vin, 29 Sep 2017 08:47
de Liviutz
Acest grusonii este o piesa istorica - adevarat monument al naturii !

Referitor la colectia prof. Dobrota, ma bucur ca familia a decis sa o ingrijeasca in continuare.
Ma gandesc ca daca ar fi de acord si ar avea nevoie de ajutor pentru imbunatatirea conditiilor de iernat - etc, Aztekium ar putea organiza o expeditie la fata locului, sa dam o mana de ajutor.

Re: Un cactus special

Scris: Sâm, 30 Sep 2017 04:51
de monicaprobst
Felicitări, Cristi, pentru tot ceea ce faci. Talentul tău de a relata fapte nu este egalat decât de marea ta dragoste pentru aceste plante minunate.

Re: Un cactus special

Scris: Sâm, 30 Sep 2017 18:08
de Cristi
Sarutmana, multumesc!

Re: Un cactus special

Scris: Dum, 01 Oct 2017 19:10
de AlexandruDragomir
Este foarte frumos exemplarul. Se văd dintr-o privire anii ce îi are în urmă și cei ce i se aștern în față alături de tine.
Îți urez mult noroc în acomodarea și întreținerea lui și aștept poze cu flori la anul ^ ^

Numai de bine,
Alexandru Dragomir

Re: Un cactus special

Scris: Dum, 10 Dec 2017 14:58
de George
Felicitări Cristi pentru asumarea responsabilității de a avea grijă de un astfel de exemplar cu un istoric celebru! Am încredere în experiența ta; vei vedea la vară planta înflorind la tine și atunci să vezi bucurie!

Re: Un cactus special

Scris: Vin, 21 Sep 2018 15:54
de Melchior
Vazand un Echinocactus grusonii mare, la un colectionar de cam 1 metru diametru, am facut cateva poze. Este o specie autofertila si semintele se pot culege, chiar toamna mai tarziu in anul in care infloreste.Fructul uscat cu seminte ,ramane pe planta nu prea se desprinde singur si nu se crapa (nu cad semintele singur). Fructele exterioare sunt de trei ani pe planta.