Pagina 1 din 1

Turbinicarpus lophophoroides - problema

Scris: Mie, 07 Feb 2018 15:09
de @lexx
Buna ziua tuturor,

Am o problema cu un Turbinicarpus lophophoroides pe care nu stiu cum sa o rezolv. Ma poate ajuta cineva?

L-am achizitionat in octombrie 2016, un exemplar foarte frumos, cu radacini viguroase. A avut o hibernare foarte buna, fara deshidratari, apoi, la inceputul verii lui 2017 a intrat in vegetatie foarte bine. Ceva s-a intamplat in vara lui 2017, nu imi dau seama ce, pentru ca de atunci a continuat sa se deshidrateze si oricat am incercat sa il rehidratez, nu am reusit.

Aseara l-am scos din ghiveci si am observat ca radacinile sunt foarte scurte. Din ce imi aduc aminte el a avut initial radacini mult mai bune. Cred ca am si identificat ceva urme de radacini mai vechi in ghiveci. Ceva a cauzat pierderea lor. Banuiesc ca radacinile ramase nu sunt putrezite, cel putin nu total, pentru ca ma gandesc ca s-ar fi uscat. El este in aceasta stare din vara lui 2017, fara variatii.

Oare cum as putea sa il ajut?

Momentan nu l-am transplantat, asteptand sfaturile voastre: sa ii investighez mai bine radacinile ramase? Cu riscul de a i le avaria si mai mult? sa il bag intr-o solutie de Atonik inainte de transplantare, pentru stimularea radacinilor? Sa incerc sa ii tund radacinile inainte? Alte variante nu prea mai am.

Va multumesc mult,
Alex.

:cactus2: :cactus2: :cactus2:

Re: Turbinicarpus lophophoroides - problema

Scris: Mie, 07 Feb 2018 16:22
de Melchior
Situatia nu se va schimba pana nu se refac radacinile. Sol mineral cu adaos de gips (spartura de gips natural 10 %) si reduceti mai mult componenta de humus. Tundeti radacinile moarte si se poate da si cu praf de inradacinare dupa care replantati. Tineti la temp. in jur de 5 grade pana la primavara ( sa reduceti deshidratarea ),la sf. lunii aprilie se poate incepe udarea. Cred ca planta a inflorit vara trecuta, dupa care s-a intamplat ceva, ca si-a pierdut o mare parte din radacina. A fost udat poate pe o caldura prea mare, a avut humus prea mult in sol etc.

Re: Turbinicarpus lophophoroides - problema

Scris: Mie, 07 Feb 2018 23:03
de @lexx
Va multumesc mult.

Gips nu am si nici nu stiu de unde pot procura, dar pot oferi un sol cu mai multa componenta minerala (folosesc exclusiv Mineral Marvel). De asemenea nici praf de inradacinare nu am, doar Atonik lichid. Sa tai radacinile pana aproape de colet apoi sa le inmoi in Atonik lichid? Ce se intampla daca nu mai gasesc radacini vii? Are sanse sa le refaca?

Sunt un pic sceptic cu privire la cauze. Solul in care se afla avea maxim 20% componenta organica, la fel ca toti ceilalti turbinicarpusi. Cred ca e primul turbinicarpus, din cateva zeci, pe care il pierd. De asemenea am avut grija si cu udarile. Sa fi fost pur si simplu un exemplar mai problematic/ sensibil?

Toate bune, multumesc mult.

Re: Turbinicarpus lophophoroides - problema

Scris: Joi, 08 Feb 2018 13:24
de Melchior
Mineral Marvel este un sol perfect dar T. lophophoroides si jauernigii sunt plante specializate pe soluri alcaline. Plantele au nevoie de calciu ce este cedat de gips treptat in sol cand udam cu apa de ploaie. Curatati radacina pivotanta (care trebuie sa fie tare) de radacinile moarte ,lasati cateva zile dupa care dati cu Atonik lichid si dupa ce s-a uscat puneti in sol. Planta este in stare buna inca (daca nu este coletul deja moale), va face radacini. Componenta organica maxim 10 %.

Re: Turbinicarpus lophophoroides - problema

Scris: Joi, 08 Feb 2018 15:38
de @lexx
Va multumesc foarte mult. Aveti idee de unde as putea procura gips? Ce tip de magazine ar putea vinde un astfel de produs?

Coletul pare a fi in stare buna.

Multumesc mult.

Re: Turbinicarpus lophophoroides - problema

Scris: Vin, 09 Feb 2018 10:34
de demi
Salut Alex

Radacinile trebue curatate bine , si vazut daca nu au urme de putregai in ele , daca este necesar trebue eliminat tot , chiar si portiunea pivotanta , nu are voe sa apara punctulete rosiatice sau maroni in radacini , trebuesc taiate pana la portiunea curata .
Si in continuare se procedeaza cu el ca si cu un butas , poti sa te uiti in magazinul fitosanitar de radistim (este un praf pt. inradacinat) , este destul de bun .
Sol mineral , humus 5-10 % .
Problema a aparut in perioada cat a fost aparent continu hidratat , este normal ca planta sa se deshidrateze , sa se adune dupa o perioada de neudat , daca pare continu hidratata ceva nu este in regula , primeste umiditate ce poate veni de la radacinile care au inceput sa se putrezeasca si confera plantei umiditate .


Cu stima Mihai

Re: Turbinicarpus lophophoroides - problema

Scris: Lun, 12 Feb 2018 13:36
de @lexx
Va multumesc mult pentru sfaturi. Am curatat radacinile si, intr-adevar, erau putrezite in profuzime. El a inceput sa se deshidrateze din vara, deci sigur de atunci a inceput procesul de putrefactie. Poate ca daca as fi avut experienta necesara, as fi putut reactiona din timp si avea mai multe sanse de supravietuire. Am cumparat si Radistim insa acum cred ca sansele sunt minime. :cry: Ce credeti, mai are rost sa il plantez, asa cum arata?

Re: Turbinicarpus lophophoroides - problema

Scris: Lun, 12 Feb 2018 13:38
de @lexx
Si restul de poze!

Re: Turbinicarpus lophophoroides - problema

Scris: Lun, 12 Feb 2018 15:27
de Cristi
Ma tem ca va muri. Unele vase par infiltrate de putregai.

Re: Turbinicarpus lophophoroides - problema

Scris: Lun, 12 Feb 2018 15:35
de @lexx
Dar daca ar fi avut vasele curate, ar fi putut face radacini, avand in vedere cat de mult am taiat din colet?

Multumesc mult.

Re: Turbinicarpus lophophoroides - problema

Scris: Lun, 12 Feb 2018 17:14
de tenie
Poate ar mai avea o sansa daca l-ai curata mai agresiv (pana la tesut curat) si apoi sa-l altoiesti.

Re: Turbinicarpus lophophoroides - problema

Scris: Lun, 12 Feb 2018 21:23
de @lexx
Am inteles. Va multumesc mult pentru sfaturi. Altoiri nu ma incumet sa incep dar daca este cineva care ar dori sa faca un experiment pe el, ma ofer sa il trimit rapid prin posta. Anuntati-ma. Toate bune