Pagina 1 din 1

M. solisioides - probleme

Scris: Joi, 15 Mar 2018 17:20
de Liviutz
Salut prieteni !

Am avut doua exemplare M. solisioides mature (din surse diferite) - adica vreo 10-12 cm inaltime si vreo 4-5 diametru. Au inflorit frumos, totul a mers minunat vreo 2-3 ani - uite una dintre ele acum 2 ani:
Imagine

Numai ca anul trecut in primavara s-a dus una - nu parea inghetata, nici radacina moale, s-a stafidit pur si simplu.
Am zis ca poate am gresit ceva, poate am tinut prea rece in sera - dar vad ca anul asta imi face figura si al doilea exemplar. Simptomele par similare - a inceput sa se stafideasca incepand de la un punct oarecare de pe la mijlocul plantei, desi arata normal si avea si boboci.
Imagine

Din ce am mai citit eu pe forumuri, unii zic ca aceasta specie are aceasta caracteristica - o viata scurta (cel putin prin colectii). Oare este asa sau este vorba totusi de o eroare in cultura ?

Re: M. solisioides - probleme

Scris: Joi, 15 Mar 2018 23:43
de ascendfallen
Nu sunt mare expert dar as spune ca e vorba de umiditate atmosferica mare combinata cu ventilatie insuficienta.
Daca nu e cazul in sera, atunci solul si apa de udare vin la rand. Din ce vad ii place alcalin. Deci apa de ploaie si mineral marvel = not exactly right.

Re: M. solisioides - probleme

Scris: Vin, 16 Mar 2018 17:34
de mariusb
Buna ziua,
Am avut aceeasi problema.Planta a iernat la 6-8 grade fara lumina naturala.Am crezut initial ca este arsura solara. Una din plante care a fost mai putin expusa la soare a rezistat mai mult timp, dar s-a uscat pe urma.Plantele aveau 3 ani si erau florifere.In primi doi ani plantele au iernat pe pervaz la 15-17 grade. Ma gandesc ca s-ar putea sa fie mai sensibila la temperaturi scazute. Acum o iau de la capat cu cateva plante care au rasarit anul acesta.

Re: M. solisioides - probleme

Scris: Mar, 20 Mar 2018 12:04
de Melchior
Va salut!


M. solisoides apartine grupului de plante care nu iarta nici o greseala. Intradevar sunt plante cu o viata relativ scurta ,nu stiu la 12 cm ce varsta a avut , la noi au 12 ani si inca nu au inaltimea respectiva. Dar in acest caz, cred ca cel putin planta prezentata, nu s-a dus din cauza varstei. Un cactus inbobocit nu moare numai asa ,inainte sa infloreasca ,este impotriva naturii,eventual dupa ce infloreste. Cauza pierderii este greu de spus si la noi s-a mai intamplat sa pierdem asemanator alte sp. sensibile. Sigur nu din cauza temperaturii (5 grade C) si nu din cauza solului mineral fara calcar ( eventual o crestere mai accentuata). Si eu cred ca umiditatea aerului in sera a fost prea mare si poate lipsa sau ventilatie insuficienta.

Re: M. solisioides - probleme

Scris: Dum, 25 Mar 2018 09:50
de Liviutz
Multumesc colegilor pentru raspunsuri !

Ideea este ca modul in care a sucombat prima si acum si a doua, imi pare ciudat, atipic. In "cariera" mea, am vazut plante murind inghetate, am vazut plante murind de la umiditate excesiva in sol, am vazut chiar si plante murind de uscaciune excesiva - dar acestea au murit "in picioare", oarecum lent, primavara, cu bobocii pe ele, aflandu-se intr-o forma aparent normala. Nici n-au murit simultan - atunci as fi fost sigur ca a fost o eroare in conditiile de mediu.
Alaturi de ele (intr-o pozitie chiar mai putin fasta), am si doua plante tinere. Astea nu pare sa aiba probleme.

Dintre toate ipotezele pe care le-ati avansat, cel mai prost stau la partea cu umiditatea: prea multe plante intr-un spatiu prea mic, iar iarna sunt nevoit sa izolez complet (pun si o folie peste policarbonat) si lipsesc intervale mari - deci e plauzibil ca ajung intr-o zona "rosie".
In fine, acum voi urmari cum evolueaza plantele mici (de la partenerul lui Melchior din Ungaria)- caci va spuneam ca celelalte doua le-am achizitionat deja la o marime de vreo 3 cm in diametru, de prin Spania parca.

Re: M. solisioides - probleme

Scris: Dum, 25 Mar 2018 20:24
de Cristi
Eu am pierdut Mammillarii iarna dupa ce am recoltat fructe de pe ele. Mici rani in conditii de ventilatie insuficienta sau umiditate prea mare. Asa cred.