Pagina 1 din 1

Evaluare perioada de iernare

Scris: Joi, 12 Apr 2018 16:30
de @lexx
Hurrr-raaay, inainte de Pasti am scos toate plantele afara si am facut o evaluare detaliata a stadiului in care se aflau.

Pare ca ar fi cea mai buna iernare a mea de pana acum :cactus5: :cactus5: :cactus5: Asta pentru ca am calculat foarte bine udarile de dinainte de a baga plantele in beci, asa incat sa fie foarte hidratate. De asemenea, am luat in balconul apartamentului o parte dintre plantele pe care le-am observat mai sensibile in iernile trecute (cum ar fi ferocactusii).

Din aproximativ 400 de plante, majoritatea aratau exact ca atunci cand au intrat in hibernare, fara nici un semn de deshidratare sau alte afectiuni: toate mammillariile, echinocereusii, sulcorebutiile, echinofossulocactusii etc.

Intamplarea face ca nu am pierdut decat un singur olandez dar, culmea, plantele cele mai pretentioase nu au patit nimic: ariocarpusi, turbinicarpusi (cam jumatate dintre ei erau deshidratati dar nu exagerat), pelecyphora si altele similare.

Cu toate astea am avut cateva surprize neplacute, dupa cum se observa mai jos.

Am facut o greseala cu fraileile despre care nu stiam ca necesita temperaturi mai ridicate si ceva hidratare peste iarna. Sper din suflet sa isi revina! :cry:

Iar din 5 oreocereusi mari (15-30 cm), 2 au capatat niste pete destul de urate. La fel cativa gymnocaliciumi (vreo 2-3), plus un astrophytum si un columnar neidentificat.

Oare de ce au aparut aceste pete si cum vor afecta plantele? Ma poate ajuta cineva cu un raspuns?

Va multumesc tare mult,
Alex.

Re: Evaluare perioada de iernare

Scris: Joi, 12 Apr 2018 16:32
de @lexx
Si gymnocaliciumii:

(mai mult ma ingrijoreaza cei din pozele 2 si 3)

Re: Evaluare perioada de iernare

Scris: Joi, 12 Apr 2018 16:33
de @lexx
Astro + un columnar neidentificat

Re: Evaluare perioada de iernare

Scris: Dum, 15 Apr 2018 16:47
de AlexandruDragomir
Salutare.

Mie îmi par a fi de natură fungică.
Cred că ar fi bine să iei un fungicid cu spectru cât mai larg, o stropire și de aici înainte multă ventilație, evitarea stropirilor dacă plantele nu au timp să se usuce până seara etc.
Dacă observi că regiunea este moale sau se extinde, poți recurge la curățarea cu un bisturiu a zonei, ventilare multă și ceva fungicid.
Atenție, ar fi bine ca în cazul în care consideri că se cere o intervenție de genul acesta, după ce dai de țesut sănătos, să sterilizezi bisturiul și să mai tai o dată ca să te asigur că este zona curată.

Să ai o zi frumoasă.