Cine este specimenul tip pentru Homo sapiens?

Avatar utilizator
Ovidiu
Mesaje: 348
Membru din: Sâm, 14 Iul 2012 07:24

Cine este specimenul tip pentru Homo sapiens?

Mesaj de Ovidiu » Vin, 09 Aug 2013 16:27

Savantul suedez Carl Linnaeus (Carolus Linnaeus) parintele taxonomiei moderne, ale carui concepte stau si astazi la baza clasificarii speciilor este cel care a descris pentru prima data specia umana (in sensul biologic modern al notiunii de descriere a unei specii). A facut-o in cartea sa Systema Naturae, in prima editie, aparuta in Olanda in 1735. Prima editie, mai degraba am putea-o numi, daca luama in consideratie numarul de pagini, brosura si nu carte. Prima editie avea 12 pagini. Atat, dar ele au revolutionat studiul biologiei.
E drept 12 pagini, cu multa informatie condensata.
Cei care au curiozitatea pot vedea aici aceasta lucrare.
(Sau aici daca prima adresa nu se deschide - la mine se deschide dar incarcarea dureaza un pic)
Sigur in timp cartea s-a imbogatit si la a 10 editie a ei Linnaeus descria 4400 de specii de animale si 7700 de specii de plante.
Folosirea sistemului binomial in stabiliea numelui unei specii a simplificat extrem numele folosite si in acelasi timp grupa speciile foarte inrudite in ceea ce azi cunoastem, din punct de vedere al clasificarii speciilor, sub numele de gen.
Dar Linnaeus, in scrierea sa nu a desemnat un specimen tip pentru Homo sapiens asa cum este astazi in uzantele taxonomiei.
Specimenul tip este cel in baza caruia se face descrierea unei noi specii, si de regula acesta se pastreaza in anumite institutii, muzee, colectii ale universitatilor, de regula insitutii publice la care expertii pot apela. (Nota institutii publice nu inseamna neaparat ca piesele din colectiile lor sunt accesibile publicului asa cum mergem sa vizitam muzee cumparand (sau nu daca e cu intrare gratuita) un bilet la intrare. Unele sunt piese de valoare inestimabila pentru stiinta, ele se pastreaza in conditii speciale si accesul la ele se face in baza unor reguli.
Dar sa revenim la problema. Cine este specimenul tip pentru Homo sapiens?
Linnaeus a descris specia umana studiindu-se in primul rand pe sine. Acesta e "specimenul" pe care l-a avut la dispozitie. Dar in lucrarea sa nu a desemnat cine este acest specimen tip. In 1959 W.T. Stearn, intrun articol aparut in Systematic Zoology, a transat problema si a completat lacuna desemnandu-l ca specimen tip pentru Homo sapiens, pe insusi Carl Linnaeus.

Pentru cei care cunosc engleza, un articol interesant, despre acest subiect, gasiti aici

Avatar utilizator
Ovidiu
Mesaje: 348
Membru din: Sâm, 14 Iul 2012 07:24

Re: Cine este specimenul tip pentru Homo sapiens?

Mesaj de Ovidiu » Vin, 09 Aug 2013 22:42

Ovidiu scrie:... intrun articol aparut in ...
Faina treaba! "intrun" :laugh: ... se scrie "intr-un" ... :ganditor: De fapt se scrie "într-un"
Scuze de off-topic dar asta e o greseala prea evidenta pentru a fi considerata de dactilografie (chiar daca ar putea fi si asa) si a fi lasata pe seama indulgentei cititorilor.

Avatar utilizator
Cristi
Mesaje: 1641
Membru din: Lun, 30 Ian 2012 23:51
Localitate: Gilau, Cluj
Contact:

Re: Cine este specimenul tip pentru Homo sapiens?

Mesaj de Cristi » Sâm, 10 Aug 2013 09:29

Salut Ovidiu,
Interesant subiectul! Nu stiu daca la plante e ca si la animale si trebuie obligatoriu depus un specimen la....'ierbar'.
Pe de alta parte ma indoiesc de faptul ca atunci cand s-a descris balena albastra cineva a luat una si a impaiat-o sau a pus-o intr-un borcan cu formol, asa ca specimen.
Oamenii sunt o specie unica, dar mai multe rase. Suntem specie unica fiindca ne putem reproduce intre noi rezultand urmasi viabili si fertili (exista niste diferente in privinta bazinului si dimensiunilor fatului care pot crea probleme), avem anatomie si fiziologie identica sau foarte putin diferita in unele aspecte, suntem compatibili la transplantul de organe, la transfuziile sangvine etc. Ca unii nu vor sa le spuna rase pt a nu fi rasisti :laugh: , asta-i alta treaba. Oricum, ca si aspect, suntem mult diferiti unii de altii prin talie, constitutie, culoarea pielii, parului, ochilor, textura parului, restul pilozitatii, aspectul fantei palpebrale, a nasului cu partile lui moi, buzelor (fizionomia si mimica in general), aspectul craniului si alte lucruri mai discrete.
cactus wizard

Avatar utilizator
Ovidiu
Mesaje: 348
Membru din: Sâm, 14 Iul 2012 07:24

Re: Cine este specimenul tip pentru Homo sapiens?

Mesaj de Ovidiu » Sâm, 10 Aug 2013 18:07

Salut
Salut Cristi

Linne a subdivizat specia umana in patru rase, divizare bazata pe criterii geografice si culoarea pielii. Criterii care nu sunt valabile astazi. Variabilitatea unei specii poate fi foarte mare. A se vedea de exemplu doar variabilitatea unor specii de cactusi.
Oricum, dupa parerea mea, folosirea cuvantului de rasa este impropriu. "Rasa" pentru animale si "soi" pentru plante sunt cuvinte care in primul rand desemneaza varietati create de om prin crestere/cultivare, selectie, incrucisari si iar selectie ... Sigur pot fi dispute asupra semnificatiei.
Intr-o clasificare mai moderna subdivizunile ar fi varietate, forma, subspecie. Subdiviziuni care nu au o definitie prea clara si frecvent sunt folosite unul in locul celulalt.
Oricum si definirea notiunii de specie este extrem de dificila mai ales daca ne adancim in amanunte stiintifice sau cand vrem sa extindem notiunea.
Si tot oricum, natura nu face discriminari in sensul uzual respins al cuvantului discriminare, dar natura face diferente. Biologice. E calea naturala.
---
Nu stiu exact care sunt cerintele in zoologie. Stiu ca se accepta sau se acceptau si desene/imagini ale specimenului. Oricum curentul e inspre a avea specimen conservat.
Cerinta unui specimen tip este foarte importanta. La distanta de 100 sau 200 de ani stim ca vorbim de aceiasi specie sau daca avem dubii comparam specimenul cu ceea ce denumim azi o anumita specie.
Sigur nu e o metoda perfecta dar e cea mai buna pe care o avem. Si tot sigur sunt multe probleme, cum ar fi cea generata de variabilitatea unei specii. Specimenul tip nu este ales unul care sa reprezinte cel mai bine in medie o specie, ci cel care a stat la baza descrierii speciei si care din intamplare poate fi destul de diferit de majoritatea intalnita in habitat, dar care atunci cand a fost studiat a intrunit conditiile pentru a fi declarat o noua specie.

---
Daca ar fi dupa mine ( :laugh: ) as alege reprezentarea lui Linne in costum traditional de lapon, din perioada in care a colindad tinuturile Laponiei cercetand flora si fauna, geologia si aspecte ale vietii si traditiilor populatiei Sami, cunoscuti si sub numele de laponi.

Aceasta ar fi imaginea : http://www.ucmp.berkeley.edu/history/im ... nnaeus.jpg

Adica perioada din viata lui Linne cunoscuta sub numele de "Expeditia in Laponia". Expeditie care azi am numi-o mai degraba calatorie, caci la auzul cvantului expeditie gandul ne poarta spre taramuri indepartate si a unei echipe super-organizata ce a pornit sa cerceteze zone misterioase. A inceput in mai 1732 si a durat cam cinci luni. Linne a calatorit pe jos sau folosind un cal. A parcurs peste 2000 de km si a facut numeroase abateri de la traseul propus pentru a cerceta zonele prin care trecea. Cara cu el manuscrise botanice si ornitologice care sa-l ajute la identificari (azi le-am numi Ghiduri de teren - Field guide) si foii de hartie necesare presarii plantelor ce avea sa le colectezesi alte lucruri necesare colectarii de plante, animale si minerale. Pe parcursul calatoriei a tinut si un jurnal (ce i-a fost publicat postum in 1811, tradus in engleza) facand numeroase observatii botanice, zoologice, geologice si etnografice.
Din punct de vedere botanic rezultatele expeditiei lui Linne in Laponia s-au concretizat intr-o carte "Flora Laponica" care contabilizeaza peste 500 de specii si descrie pentru prima daca cam o suta de noi specii.
Aceasta carte, publicata in 1737 in Olanda, este inceputul studiului modern al florei si este prima aplicatie a sistemului propus de Linne in Systema Naturae in 1735.
Cu aceste doua carti a inceput totul - studiul modern al biologiei.
Simplitatea sistemului propus a descatusat curiozitatea umana. Pentru ca primul pas spre cunoastere este sa dai un nume a ceea ce studiezi si sa poti diferentia cu gandul diferentele facute de natura.
Desigur au fost si alte sisteme si desigur nume se dadeau si inainte. Dar acestea erau kilometrice, greoaie si nu urmareau o sistematizare clara, riguroasa. Linne a avut ceea ce am numi azi, intuitia viitorului.
Aceste doua carti ale lui au avut un impact imens. Ideile lui s-au raspandit ca valvataia unui foc si curand au inceput sa-i fie trimise, din toate colturile lumii, plante si animale pentru a le boteza. Adica pentru a le clasifica.
In final contributia stiintifica lui Linne a fost recunoscuta la nivel mondial iar regele Adolf Frederick al Suediei l-a inobilat, numele lui devenind Carl von Linne.
O vorba (adica un citat), ramasa de la Linne este: "Daca un copac moare, planteaza un altul in locul lui".

Scrie răspuns

Înapoi la “Diverse”