Cristi MS a intrebat despre incarcarea fotografiilor in galerie. Alex a raspuns prinzand esentialul dar oarecum laconic. Gandindu-ma ca nu toti sunt familiarizati cu calculatorul si fotografiile m-am gandit sa adaug unele lucruri.
Cateva date generale despre prelucrarea fotografiilor. Deci dupa ce poza a fost descarcata in computer si salvata intr-o anumita locatie.
1. Decuparea - adica incadrarea cat mai convenabila a subiectului in poza finala.
Deocamdata am sa ma rezum la partea tehnica a decuparii. Cand voi avea timp voi scrie ceva (daca nu se scrie pana atunci) si despre 'latura artistica' a decupajului.
Poza o decupezi astfel incat obiectul prezentat sa fie cat mai bine incadrat pentru a putea fi vazut cat mai bine
de regula cuvantul in engleza pentru functia de decupare e 'crop' selectezi functia si iti apare un cadru dupa care poza se va decupa. Cu sagetile mouse-ului poti modifica dreptunghiul. De regula ai optiuni pentru cadrul de decupare.
Modul 'customer' (client) iti permite sa pozitionezi cele 4 laturi dupa cum doresti. Modul 'original' pastreaza formatul initial al fotografiei. Celelalte moduri sunt in raport prestabilit al laturilor de ex 4x3, 4x6 ... (4x6 e formatul utilizat frecvent la pozelor mici imprimate). Afisarea pe calcuclator insa nu e legata de dimensiunile hartiei asa ca ai liberatate in alegere. (De fapt si la hartie o ai daca nu tii ca fotografia sa acopere complet.
Un format aparte este 'Square' adica patrat. El apare zic eu mai frumos in mesaj si relativ bine vizibil chiar daca nu mai deschizi poza.
Decuparea se face la o marime astfel incat poza sa mai fie vizibila pe intreg ecranul calculatorului (sa nu fie afisata mai mica, sau mult mai mica, decat ecranul.
Decuparea se face usor in multe programe. Eu o fac direct din Windows Photo Gallery (programul meu setat sa redea fotografiile din computer) selectand din meniul de sus tab-ul 'Fix" si mi se deschide in stanga lista cu butoanele care activeaza 'instrumentele" de prelucrare.
Deci incadrezi poza, modificand pozitia laturilor. Se pot modifica si doua laturi adiacente deodata actionand cu sageata in diagonala ce apare cand esti cu cursorul pe unul din colturile dreptunghiului.
Activarea sagetii se face cu clik mouse stanga, tii apasat si misti mouseul cum vrei.
Exista posibilitatea mutarii intregului dreptunghi. Mouse-ul in interiorul dreptunghiului, cursorul se transforma intr-o cruce din sageti. Clik stanga mouse si muti, unde vrei, conturul dupa care poza se va decupa.
Apoi selectezi 'Apply' - aplica, si poza va apare pe calculator decupata.
Pentru salvarea decuparii de regula e suficent sa inchizi afisarea pozei sau sa te deplasezi pentru vizonarea altei poze, actionand sageatile de derulare a vizionarii pozelor.
Unele programe te intreaba daca vrei sa salvezi modificarea sau nu, altele o fac automat.
Daca se doreste exista si posibilitatea rotirii cu un unghi drept a dreptunghiului dupa care se face decuparea.
Obs. Si poza poate fi rotita similoar, inainte sau dupa decupare.
Exista programe mai sofisticate care rotesc poza sub un anumit unghi. Procedeul cere un "efort de calcul" din partea calculatorului care poate altera poza, efort care depinde mult si de programul folosit.
2. Corectia de expunere
- eventual, daca e nevoie, faci corectii de expunere a fotografiei, selectand (in Windows Photo Gallery) functiile 'Adjust exposure' (functie de programul folosit denumirile variaza usor)
De regula ai functiile 'Brightness'-luminozitate cu care poti face poza mai luminosa sau mai intunecoasa si 'Contrast' cu care poti regla diferenta dintre partea luminoasa si cea intunecata a fotografiei.
Un mic truc: Daca poza e usor defocalizata prin reglaj foarte fin se poate 'pacali' ochiul si vedem poza mai bine focalizata. Eventual se compenseaza finalul si din luminozitate.
Nu exagerati, foarte fin- inseamna foarte putin. E un truc ieftin si de fapt afecteaza toata poza nu doar contururile.
Sunt si programe care au functii speciale care imbunatesc focalizarea si care lucreaza pe alte criterii. Reglajul contrastului e cea mai brutala metoda, deci nu exagerati.
Oricum in general vorbind nu exagerati cu functiile astea. Nu aveti posibilitatea unei schimbari majore iar poza sa ramana in continuare buna. Eu le folosesc destul de rar si cu masura.
De regula 'Auto Adjust' adica corectarea automata a expunerii lumina/culoare functioneaza prost. Nu am fost niciodata multumit de ea.
Sunt si programe mai avansate de prelucrare ulterioara a pozelor. Unele cu posibilitati de reglaj pe zone. De exemplu introducerea de umbriri sau eliminarea/reducerea lor. etc.
Eu folosesc de obicei doar cele de mai sus, le repet:
'Crop' - decuparea, asta o fac toti fotografii, doar la poze de peisaj ai putea spune ca ai realizat o fotografie ce nu necesita decupare, dar de fapt si acolo daca ai pretentii de a prezenta ceva trebuie sa decupezi
'Adjust exposure' care dupa cum am spus o folosesc rar spre foarte rar. Desi am si 'faze proaste' cand trebuie sa apelez ceva mai desc la corectii de lumina.
De regula fac mai multe poze la un subiect. Din diferite pozitii iar pe manual si cu diferite setari astfel incat in final sa am posibilitatea sa aleg pentru prelucrare poza care imi place. Insa dupa un timp de experienta ajungi sa stii instinctiv pozitiile favorabile si setarile bune.
Nu scriu nimic despre corectia de culoare. Poate compromite o poza care e buna. Practic eu nu am folosit-o aproape niciodata pentru pozele mele. Poate la trei sau patru poze din 10 mii de poze si nu mi-a placut niciodata ce iesit. (Nu exagerez cu numarul de 10 mii

Sfat: Setati camera sa faca fotografii pe dimensiunea maxima de pixeli/calitatea maxima admisa de camera. Nu va ganditi la memorie si ca pe o dimensiune mai mica putei face mai multe poze. Veti fi dezamagiti de limitarea ce o aveti cand faceti decupari si in concluzie nu va veti putea bucura de numarul de megapixeli oferit de camera.
Sigur sfatul e orientat spre pozele unde ulterior ai anumite pretentii la decupare.
Daca e o compact camera nu intrati in zoom-ul digital (de fapt asta e doar un program care face decupari exact ca programele din calculator). Cu experienta si buna cunoastere a camerei puteti folosi si zoom-ul digital in anumite situatii.
Dar fara experimentari si cunosaterea camerei (adica stii cum iasa pozele in anumite conditii) rezultatele vor fi slabe sau foarte slabe.
Sfat: Salvati undeva in computer poza originala, asa cum a iesit ea din camera. Asta mai ales daca tineti in mod special la o anumnita poza.
Faceti prelucrarile pe copii ale pozelor originale. In felul asta nu riscati nimic. Chiar daca calculatorul ofera posibilitatea 'Revert' adica revenirea la original a unei poze ce a fost prelucrata si salvata ca atare.
In anumite situatii e interesant de lucrat pe mai multe copii pe care le salvati. In final alegeti ceea ce va place mai mult.
Nota: Cand faceti o prelucrare a unei poze, programele ofera functia 'Undo' - anulare, utilizand butonul corpespunzator poza reapare afisata cum era inaintea prelucrarii. Uneori ai posibilitatea de 'Undo' - anulare succesiva a diferitelor prelucrari succesive.
'Undo' nu e totuna cu 'Revert'. Revert nu readuce chiar poza originala ci o recupereaza in baza anumitor informatii salvate automat de calculator. Daca 'Undo' va reda inapoi poza originala, 'Revert' nu. Insa de regula la nivel de amator nu se observa diferente.
Totusi repet pozele care va plac mult salvati-le asa cum au iesit ele din mama camera.
La o poza reusita se pot face diferite decupaje pe copii diferite pentru a prezenta mai bine anumite detalii.
In final salvati in locatia dorita poza gata prelucrata.
Obeservatie: Modificarea luminozitaii sau a contrastului duce la pierderea de detalii. Experimentati cu o planta la care se vad perisorii de pe frunze si veti vedea rezultatul. Deci inca o data, usor cu functiile astea. Ce va place pe moment, daca va uitati mai atent s-ar putea sa va faca sa trimiteti imediat poza la cosul de gunoi.
Unui inceptor poate parea complicat ce am scris. Insa e o treaba foarte usoara. Se invata imediat cand vezi pe altul cum face. Se invata foarte usor si de catre cel care este putin familiarizat cu 'filozofia Windows' a calculatorului.
Ar urma cateva cuvinte despre micsorarea dimensiunii (adica a nr de pixeli) a pozei pentru a usura incarcarea in galerie.
Voi continua cum gasesc timpul. Sau poate o face cineva pana atunci.
Sper sa nu am multe greseli prin text ca m-am grabit putin.
Orice completare este mai mult decat binevenita. Ca si intrebarile desigur.
Ovidiu.