Prelucrarea fotografiilor si incarcarea lor in galerie

Avatar utilizator
Ovidiu
Mesaje: 348
Membru din: Sâm, 14 Iul 2012 07:24

Prelucrarea fotografiilor si incarcarea lor in galerie

Mesaj de Ovidiu » Lun, 06 Aug 2012 18:02

Buna

Cristi MS a intrebat despre incarcarea fotografiilor in galerie. Alex a raspuns prinzand esentialul dar oarecum laconic. Gandindu-ma ca nu toti sunt familiarizati cu calculatorul si fotografiile m-am gandit sa adaug unele lucruri.

Cateva date generale despre prelucrarea fotografiilor. Deci dupa ce poza a fost descarcata in computer si salvata intr-o anumita locatie.

1. Decuparea - adica incadrarea cat mai convenabila a subiectului in poza finala.

Deocamdata am sa ma rezum la partea tehnica a decuparii. Cand voi avea timp voi scrie ceva (daca nu se scrie pana atunci) si despre 'latura artistica' a decupajului.

Poza o decupezi astfel incat obiectul prezentat sa fie cat mai bine incadrat pentru a putea fi vazut cat mai bine
de regula cuvantul in engleza pentru functia de decupare e 'crop' selectezi functia si iti apare un cadru dupa care poza se va decupa. Cu sagetile mouse-ului poti modifica dreptunghiul. De regula ai optiuni pentru cadrul de decupare.
Modul 'customer' (client) iti permite sa pozitionezi cele 4 laturi dupa cum doresti. Modul 'original' pastreaza formatul initial al fotografiei. Celelalte moduri sunt in raport prestabilit al laturilor de ex 4x3, 4x6 ... (4x6 e formatul utilizat frecvent la pozelor mici imprimate). Afisarea pe calcuclator insa nu e legata de dimensiunile hartiei asa ca ai liberatate in alegere. (De fapt si la hartie o ai daca nu tii ca fotografia sa acopere complet.
Un format aparte este 'Square' adica patrat. El apare zic eu mai frumos in mesaj si relativ bine vizibil chiar daca nu mai deschizi poza.
Decuparea se face la o marime astfel incat poza sa mai fie vizibila pe intreg ecranul calculatorului (sa nu fie afisata mai mica, sau mult mai mica, decat ecranul.
Decuparea se face usor in multe programe. Eu o fac direct din Windows Photo Gallery (programul meu setat sa redea fotografiile din computer) selectand din meniul de sus tab-ul 'Fix" si mi se deschide in stanga lista cu butoanele care activeaza 'instrumentele" de prelucrare.
Deci incadrezi poza, modificand pozitia laturilor. Se pot modifica si doua laturi adiacente deodata actionand cu sageata in diagonala ce apare cand esti cu cursorul pe unul din colturile dreptunghiului.
Activarea sagetii se face cu clik mouse stanga, tii apasat si misti mouseul cum vrei.
Exista posibilitatea mutarii intregului dreptunghi. Mouse-ul in interiorul dreptunghiului, cursorul se transforma intr-o cruce din sageti. Clik stanga mouse si muti, unde vrei, conturul dupa care poza se va decupa.
Apoi selectezi 'Apply' - aplica, si poza va apare pe calculator decupata.
Pentru salvarea decuparii de regula e suficent sa inchizi afisarea pozei sau sa te deplasezi pentru vizonarea altei poze, actionand sageatile de derulare a vizionarii pozelor.
Unele programe te intreaba daca vrei sa salvezi modificarea sau nu, altele o fac automat.

Daca se doreste exista si posibilitatea rotirii cu un unghi drept a dreptunghiului dupa care se face decuparea.

Obs. Si poza poate fi rotita similoar, inainte sau dupa decupare.
Exista programe mai sofisticate care rotesc poza sub un anumit unghi. Procedeul cere un "efort de calcul" din partea calculatorului care poate altera poza, efort care depinde mult si de programul folosit.

2. Corectia de expunere

- eventual, daca e nevoie, faci corectii de expunere a fotografiei, selectand (in Windows Photo Gallery) functiile 'Adjust exposure' (functie de programul folosit denumirile variaza usor)

De regula ai functiile 'Brightness'-luminozitate cu care poti face poza mai luminosa sau mai intunecoasa si 'Contrast' cu care poti regla diferenta dintre partea luminoasa si cea intunecata a fotografiei.

Un mic truc: Daca poza e usor defocalizata prin reglaj foarte fin se poate 'pacali' ochiul si vedem poza mai bine focalizata. Eventual se compenseaza finalul si din luminozitate.
Nu exagerati, foarte fin- inseamna foarte putin. E un truc ieftin si de fapt afecteaza toata poza nu doar contururile.
Sunt si programe care au functii speciale care imbunatesc focalizarea si care lucreaza pe alte criterii. Reglajul contrastului e cea mai brutala metoda, deci nu exagerati.

Oricum in general vorbind nu exagerati cu functiile astea. Nu aveti posibilitatea unei schimbari majore iar poza sa ramana in continuare buna. Eu le folosesc destul de rar si cu masura.

De regula 'Auto Adjust' adica corectarea automata a expunerii lumina/culoare functioneaza prost. Nu am fost niciodata multumit de ea.

Sunt si programe mai avansate de prelucrare ulterioara a pozelor. Unele cu posibilitati de reglaj pe zone. De exemplu introducerea de umbriri sau eliminarea/reducerea lor. etc.

Eu folosesc de obicei doar cele de mai sus, le repet:
'Crop' - decuparea, asta o fac toti fotografii, doar la poze de peisaj ai putea spune ca ai realizat o fotografie ce nu necesita decupare, dar de fapt si acolo daca ai pretentii de a prezenta ceva trebuie sa decupezi

'Adjust exposure' care dupa cum am spus o folosesc rar spre foarte rar. Desi am si 'faze proaste' cand trebuie sa apelez ceva mai desc la corectii de lumina.

De regula fac mai multe poze la un subiect. Din diferite pozitii iar pe manual si cu diferite setari astfel incat in final sa am posibilitatea sa aleg pentru prelucrare poza care imi place. Insa dupa un timp de experienta ajungi sa stii instinctiv pozitiile favorabile si setarile bune.

Nu scriu nimic despre corectia de culoare. Poate compromite o poza care e buna. Practic eu nu am folosit-o aproape niciodata pentru pozele mele. Poate la trei sau patru poze din 10 mii de poze si nu mi-a placut niciodata ce iesit. (Nu exagerez cu numarul de 10 mii :laugh: )

Sfat: Setati camera sa faca fotografii pe dimensiunea maxima de pixeli/calitatea maxima admisa de camera. Nu va ganditi la memorie si ca pe o dimensiune mai mica putei face mai multe poze. Veti fi dezamagiti de limitarea ce o aveti cand faceti decupari si in concluzie nu va veti putea bucura de numarul de megapixeli oferit de camera.
Sigur sfatul e orientat spre pozele unde ulterior ai anumite pretentii la decupare.
Daca e o compact camera nu intrati in zoom-ul digital (de fapt asta e doar un program care face decupari exact ca programele din calculator). Cu experienta si buna cunoastere a camerei puteti folosi si zoom-ul digital in anumite situatii.
Dar fara experimentari si cunosaterea camerei (adica stii cum iasa pozele in anumite conditii) rezultatele vor fi slabe sau foarte slabe.

Sfat: Salvati undeva in computer poza originala, asa cum a iesit ea din camera. Asta mai ales daca tineti in mod special la o anumnita poza.
Faceti prelucrarile pe copii ale pozelor originale. In felul asta nu riscati nimic. Chiar daca calculatorul ofera posibilitatea 'Revert' adica revenirea la original a unei poze ce a fost prelucrata si salvata ca atare.
In anumite situatii e interesant de lucrat pe mai multe copii pe care le salvati. In final alegeti ceea ce va place mai mult.

Nota: Cand faceti o prelucrare a unei poze, programele ofera functia 'Undo' - anulare, utilizand butonul corpespunzator poza reapare afisata cum era inaintea prelucrarii. Uneori ai posibilitatea de 'Undo' - anulare succesiva a diferitelor prelucrari succesive.

'Undo' nu e totuna cu 'Revert'. Revert nu readuce chiar poza originala ci o recupereaza in baza anumitor informatii salvate automat de calculator. Daca 'Undo' va reda inapoi poza originala, 'Revert' nu. Insa de regula la nivel de amator nu se observa diferente.
Totusi repet pozele care va plac mult salvati-le asa cum au iesit ele din mama camera.
La o poza reusita se pot face diferite decupaje pe copii diferite pentru a prezenta mai bine anumite detalii.

In final salvati in locatia dorita poza gata prelucrata.

Obeservatie: Modificarea luminozitaii sau a contrastului duce la pierderea de detalii. Experimentati cu o planta la care se vad perisorii de pe frunze si veti vedea rezultatul. Deci inca o data, usor cu functiile astea. Ce va place pe moment, daca va uitati mai atent s-ar putea sa va faca sa trimiteti imediat poza la cosul de gunoi.

Unui inceptor poate parea complicat ce am scris. Insa e o treaba foarte usoara. Se invata imediat cand vezi pe altul cum face. Se invata foarte usor si de catre cel care este putin familiarizat cu 'filozofia Windows' a calculatorului.

Ar urma cateva cuvinte despre micsorarea dimensiunii (adica a nr de pixeli) a pozei pentru a usura incarcarea in galerie.
Voi continua cum gasesc timpul. Sau poate o face cineva pana atunci.

Sper sa nu am multe greseli prin text ca m-am grabit putin.
Orice completare este mai mult decat binevenita. Ca si intrebarile desigur.

Ovidiu.

CRISTI MS
Mesaje: 30
Membru din: Mar, 17 Apr 2012 20:48
Localitate: REGHIN

Re: Prelucrarea fotografiilor si incarcarea lor in galerie

Mesaj de CRISTI MS » Mar, 07 Aug 2012 21:07

Buna seara Ovidiu,

Multumesc mult pentru sfaturi,cred ca tu esti pasionat de fotografie, mai mult ai o rabdare de apreciat.
Informatiile tale sunt de un real folos.

Toate cele bune

Cristi MS

Avatar utilizator
Ovidiu
Mesaje: 348
Membru din: Sâm, 14 Iul 2012 07:24

Re: Prelucrarea fotografiilor si incarcarea lor in galerie

Mesaj de Ovidiu » Mar, 07 Aug 2012 21:36

Buna seara Cristi Ms

Imi pare bine ca sunt de folos informatiile. Mai ales ca scriu la prima mana si nu am timp prea mult de a revizui cu amamntul cele scrise.

In privinta fotografiei cel mai pasionat sunt de:
- plusul de cunoastere pe care pot sa-l aduca
- relaxarea pe care ti-o da fotografiatul 'colectiilor' Mamei Natura
- placerea de a imparti cu altii placerile de mai sus :smile:

si sunt uimit de puterea tehnicii digitale la preturi mult mai accesibile compartiv cu tehnica clasica. Nu te mai gandesti cu groaza ca ai numai 36 de pozitii pe film si sa nu te gresesti si sa nu mai ai cu ce fotografia tocmai cand apare ceva interesant. Si sa faci poeze cu economie la un subiect anume.
Sigur se intampla si la partea digitala sa se gate bateriile sau memoria, dar am rezerve pregatite. Sigur si aici bateria se descarca brusc tocmai cand e mai intersant. :lol:

Sigur mai cochetez si cu arta din cand in cand.

O sa continui aici. Doar uneori am nevoie de pauze de reincarcare a bateriilor in privinta unui anumit subiect.
Acum ma relaxez cu poze 'de familie' . Adica tot cu plante.

Ovidiu

CRISTI MS
Mesaje: 30
Membru din: Mar, 17 Apr 2012 20:48
Localitate: REGHIN

Re: Prelucrarea fotografiilor si incarcarea lor in galerie

Mesaj de CRISTI MS » Vin, 10 Aug 2012 20:37

Salut Ovidiu,

Relaxare placuta, intrebare 7.2 megapixeli la un Sony cybershot sunt de ajuns , nu?

Merci

Cristi MS

Avatar utilizator
Ovidiu
Mesaje: 348
Membru din: Sâm, 14 Iul 2012 07:24

Re: Prelucrarea fotografiilor si incarcarea lor in galerie

Mesaj de Ovidiu » Vin, 10 Aug 2012 22:08

Salut Cristi MS

Raspunsul aici: ce-camere-foto-folositi-t202.html

Avatar utilizator
Gino
Mesaje: 566
Membru din: Mar, 31 Ian 2012 18:21
Localitate: Bucuresti

Re: Prelucrarea fotografiilor si incarcarea lor in galerie

Mesaj de Gino » Lun, 13 Aug 2012 21:27

Buna seara

Cateva sfaturi si de la mine in legatura cu realizarea si prelucrarea fotografiilor.
- Setati camera in conformitate cu conditiile existente si cu subiectul pe care doriti sa-l fotografiati.
- Pozitia subiectului trebuie sa fie in plin soare sau sa beneficieze de cat mai multa lumina in cazul situatiilor din exterior.
- Pozitia operatorului trebuie sa fie cu spatele la soare.
- Se realizeaza mai multe fotografii din unghiuri diferite.
- Se realizeaza mai multe fotografii cu diverse optiuni ale camerei.
Majoritatea camerelor au nevoie de cateva secunde pentru a "vedea" optim subiectul de fotografiat, deci nu va grabiti.
Folosirea unui trepied este necesara in anumite situatii.
In cazul nostru, cand realizam fotografii ale plantelor noastre, este ideala folosirea unor fundaluri colorate.
Acesta pot fi din hartie, panza, plastic...
Un fundal colorat adecvat usureaza mult camera ce nu mai este obligata sa "vada" celelalte elemente din decor si focalizarea pe obiectul de fotografiat este mult mai buna.
Fundalurile lucioase indiferent de culoare nu sunt bune pentru ca vor reflecta lumina.
Exemple :

In cazul fotografiilor realizate in natura lucrurile se complica usor in cazul camerelor medii.
Totusi, se pot obtine fotografii reusite daca setarile sunt facute corect si daca exista rabdarea de a da posibilitate camerei sa dea tot ce poate.
Exemple :

Unele camere ( si a mea ) au posibilitatea de a taia fotografiile inainte de descarcarea in calculator.
Nu este recomandabil sa lucrati pe camera indiferent cat de mare este ecranul.
Dupa descarcarea in calculator puteti sa lucrati fotografiile daca vi se pare necesar acest lucru sau in functie de scopul urmarit.
Unele camere au programe proprii de prelucrare a fotografiilor ce se pot instala pe calculator, dar in general aceste programe sunt destul de slabe.
Pentru prelucrarea fotografiilor eu folosesc un program destul de vechi : ACDSee Photo Manager 2009, dar suficient de bun pentru ce-mi trebuie mie.
Atentie, atunci cand taiati o fotografie, trebuie sa o faceti din prima.
La o a doua taiere va rezulta o fotografie ... inutilizabila.
Chiar daca aparatul meu este unul destul de bun si ma straduiesc de fiecare data ca setarile sa fie optime in raport cu ce doresc sa fac, rare ori mi se intampla sa las fotografiile asa cum au fost facute.
In general umblu la luminozitate si uneori si la contrast.
Dar aici gusturile nu se discuta, fiecare procedand cum crede de cuviinta.
Iata doua fotografii realizate de Ovidiu la care eu as mai fi umblat putin la lumina si contrast...

Asta nu inseamna ca fotografiile nu sunt bune, ba din contra.
Si tot in exemplul de mai sus se vede cum a fost obtinuta a doua fotografie prin taiere din prima.
Banuiesc acest lucru desi este posibil sa fie o fotografie desinestatatoare.
O alta problema o reprezinta imposibilitatea unor camere de a vedea corect anumite culori indiferent de setari si de conditii.
Sunt confruntat frecvent cu aceasta situatie in cazul florilor ce au culori rosu-violet si fotografiile sunt realizate in natura.
Situatia se amelioreaza in cazul folosirii fundalurilor dar niciodata spre ideal.
Si camera lui Ovidiu pare sa sufere la acest capitol daca vedem aceste fotografii :

Sau poate ca fotografiile au fost facute in graba...
Sunt multe de spus despre realizarea fotografiilor, dar tocmai i-am dat apa la moara lui Ovidiu... :jos-palaria:
Gino

Avatar utilizator
Ovidiu
Mesaje: 348
Membru din: Sâm, 14 Iul 2012 07:24

Re: Prelucrarea fotografiilor si incarcarea lor in galerie

Mesaj de Ovidiu » Mar, 14 Aug 2012 02:25

Buna

Salut Gino

Observatiile tale sunt foarte bune.
Cum fotografiatul pare a starni interes la mai multi cred ca e bine sa pastram subiectul asta pentru prelucrarea fotografiilor combinata cu analiza lor o data descarcate din camera si de vazut ce se poate face in unele cazuri.
Daca esti de acord paote poti sai-i schimbi titlul si sa ramana doar prelucrarea fotografiilor.
Voi deschide alt subiect privind incarcarea lor in galerie in care sa vorbim si despre redimensionarea fotografiilor si aspecte particulare de cum sa le prelucram incat sa arate cat mai bine in galerie deci un subiect mai putin general si cu tinta galeria forumului. Asta daca nu incepe altcineva intre timp.
Cristi MS prin intrebari simple, a deschis un camp larg de discutii legate de fotografie.

Prelucrarea fotografiilor digitale e un aspect la care am impresia ca amatorii acorda mai putina importanta si sunt multe de spus si aici si poate reusim sa invatam cate ceva unii de la altii.

Am sa revin la observatiile tale, pe moment as vrea sa mai pun cateva poze in galerie.
Eeventual sa deschid cateva noi subiecte caci par a prezenta inters. Ori poate mi se pare numai mie :laugh:

Ovidiu

PS Am vrut sa ies azi sa explorez un pic zona, sa gasesc noi locuri si sa fac cateva poze. Dar soarele m-a aruncat inapoi in casa. E un soare teribil de puternic aici. E o clima foarte diferita fata de Romania. Poate gradinarilor le va spune ceva faptul ca sezonul rosiilor s-a incheiat pe la inceputul lui iunie. Gata plantele se usuca sau chiar daca nu se usuca complet tanjesc, florile, daca apar, avorteaza si in consecinta plantele nu mai leaga rod. Practic la inceputul lui iunie se incheie sezonul de gradinarit si incepe lunga vara fierbinte.
Nu rezisti mai mult de cateva secunde sa stai descult pe asfalt.
Daca nu apar zilele urmatoare inseamna ca fac insolatie pe undeva incercand sa fotografiez cate unele. :lol:
Daca apar inseamna ca soarele m-a invins. Dar nu voi recunoaste asta. :laugh:

Scrie răspuns

Înapoi la “Galeriile foto si site-urile personale ale membrilor”