Cartea „Cactușii” - 40 de ani de la apariție

Avatar utilizator
ATar
Mesaje: 154
Membru din: Joi, 22 Mar 2012 09:21
Localitate: Satu Mare
Contact:

Cartea „Cactușii” - 40 de ani de la apariție

Mesaj de ATar » Vin, 19 Iul 2013 15:33

În urmă cu 40 de ani a ieșit de sub tipar prima carte in limba romănă despre cactuși. Autor, colecționarul din Brăila, profesorul de matematică Petre Dobrotă. În zilele noastre această carte este greu de găsit, dar informația pe care o prezintă este la fel de actuală ca și la vremea respectivă. Cu acordul domnului profesor Dobrotă s-a făcut o scanare a cărții care, în format pdf, se poate accesa și citi, descărca de pe pagina asociației, http://www.aztekium.ro/modules.php?name ... ge&pid=152.

Imagine
ATar

Numai bine și mulți :cactus1: :cactus3: :cactus2: :cactus4:

Avatar utilizator
Cristi
Mesaje: 1635
Membru din: Lun, 30 Ian 2012 23:51
Localitate: Gilau, Cluj
Contact:

Re: Cartea „Cactușii” - 40 de ani de la apariție

Mesaj de Cristi » Vin, 19 Iul 2013 17:05

Excelenta idee!
Personalitatea si activitatea domnului Profesor Dobrota sunt cu totul aparte in cadrul cactusismului romanesc. Sunt fericit ca il cunosc si sper sa ne revedem cat de curand!
Ce urmare mai frumoasa ar fi decat sa reusum in acest an aniversar sa scriem cartea despre cactusi?
cactus wizard

Avatar utilizator
Cristi
Mesaje: 1635
Membru din: Lun, 30 Ian 2012 23:51
Localitate: Gilau, Cluj
Contact:

Re: Cartea „Cactușii” - 40 de ani de la apariție

Mesaj de Cristi » Sâm, 20 Iul 2013 16:18

Am citit-o. O splendoare! Gandul ca acum 40 de ani, in Romania, existau Uebelmannii, Aztekiumi floriferi si alte minunatii e incredibil.
Pt Gino ( in ideea discutiei cu participare multiple pe care am avut-o la Chereusa); Profesorul Dobrota numeste excrescentele de la Leuchtenbergia mamile; la fel ca si pe cele de la Ariocarpus :-))
cactus wizard

Avatar utilizator
Ovidiu
Mesaje: 348
Membru din: Sâm, 14 Iul 2012 07:24

Re: Cartea „Cactușii” - 40 de ani de la apariție

Mesaj de Ovidiu » Dum, 21 Iul 2013 08:52

Abia sambata, am reusit sa descarc cartea. Nu am reusit sa o vizualizez direct. Nu stiu cauza. Chiar lasat, lung timp, documentul nu mi se incarca in Mozilla. In fine m-am desteptat si am descarcat direct, din butonul Download - comanda Direct download (dreapta sus pe pagina care se deschide la mine).
---
E prima data cand am putut sa "rasfoiesc" cartea aceasta. Probabil ca daca cartea aceasta ar fi aparut un an sau poate mai corect ar fi sa zic doi ani mai traziu, as fi avut-o. A fost vremea in care am inceput sa-mi strang toti banii de buzunar pentru a bantui librariile in cautare de carti. As fi luat-o, nu pentru ca as fi fost interesat anume de cactusi. Am cumparat multe carti din domenii diferite. A spune despre cartea aceasta ca e o carte despre cactusi e mult prea putin spus. Cartea aceasta e un act de cultura. Si nu e vorba de cultura cactusilor ci de cultura mintii.
Intai am "rasfoit-o". Ghilimele sunt in virtutea virtualului care virtualizeaza pana si rasfoirea unei carti.
Apoi am citit-o. Citirea cartii mi-a adus amintiri, mi-a stranit imaginatia si mi-a deschis pofta de a cauta despre unele lucruri si despre unele specii de plante. Eu consider ca asta e principala menirea unei carti bune. Pe langa transmiterea unui cumul de cunostiinte, o carte buna trebuie sa starneasca. Curiozitatea si imaginatia. Sa puna mintea la lucru. Sa o dezvolte. Numai o carte poate face asta pe deplin.
...

In cartea aceasta gaseti multe. Istorie, geografie, botanica, franturi din traditiile unor lumi disparute si ... chiar si un fragment de poezie.
La pagina 23, este o mentiune interesanta despre un anume Desideriu Farago care in 1936 isi edita la Satu Mare un catalog de plante. Plante printre care ar fi fost si multi cactusi. Aceasta mi-a adus aminte de un alt catalog, cel de trandafiri al lui Arpad Muhle editat in 1908 la Timisoara. Catalog pe care am incercat sa-l gasesc pe net si eventuale persoane care l-ar avea pentru a fi scanat si publicat.
Am incerca sa gasesc date pe net despre acest catalog al lui Desideriu Farago. Am abordat diferite puncte de vedere si in limbi diferite. Dar incercarile mele, nu foarte ample, au esuat.
Cred ca ar fi intersant de vazut daca acest catalog mai poate fi gasit si eventual scanat. Unele cataloage din acele vremi sunt foarte frumoase si constiutuie adevarate piese de colectie pentru pasionati. Sigur o piesa care poate ar fi mai potrivit a fi pastrata in colectiile unor institutii. Colectiile persoanelor private sunt atat de perisabile!
E interesanta aceasta mentiune despre catalog si din punctul de vedere al locatiei. Satu Mare.
Poate sunt membri ai asociatiei Aztekium care stiu mai multe despre acest catalog. Poate l-au vazut. Sau poate chiar il au si aflam si noi mai multe. Ce fel de cactusi erau oferiti si daca sunt mentiuni de cultivare sau descrieri ... Poate chiar avem sansa sa-l vedem. Macar in forma virtuala.
Daca nu, poate cineva va incerca sa-l gaseasca.
Asa ca idee de pornire. O sursa ar fi domnul profesor Dobrota. De unde a avut informatia, etc...
O cautare cu oarecare sanse poate ar fi la Arhivele Nationale. In arhive se pastreaza multe informatii. Accesul nu e imposibil. O parte mai grea ar fi cautarea. Ar trebui sa fie cineva care sa fie familiarizat cu sistemul de arhivare, sa cunoasca nomenclatorul utilizat pentru acel domeniu si perioada. (Arhivarea se face in baza nomenclatoarelor, care dau o codificare speciala pentru documente). Si desigur, cred ca ar fi extrem de util o cunoastere, macar la un nivel bazic, a limbilor romana, maghiara si germana.
...
In cartea aceasta am gasit mai multe lucruri care m-au facut sa ma opresc din citit. Fie ca sa "vizualizez" unele amintiri starnite, fie ca sa caut informatii despre cele aflate din carte. Inclusiv despre doua specii de opuntii al caror nume e mentionat in concisa, dar interesanta, trecere in revista a genurilor de cactusi.
Multumiri domnului profesor Petre Dobrota pentru nobilul gest de a acorda permisunea punerii la dispozitie publica si desigur si membrilor Asociatiei Aztekium care s-au straduit sa ne arate si noua cartea.

Ovidiu.

Scrie răspuns

Înapoi la “Asociatia Colectionarilor de Cactusi Aztekium Romania”