Adevaruri si mituri in legatura cu cactusii

Scrie răspuns [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Avatar utilizator
Cristi
Mesaje: 1641
Membru din: Lun, 30 Ian 2012 23:51
Localitate: Gilau, Cluj
Contact:

Adevaruri si mituri in legatura cu cactusii

Mesaj de Cristi » Sâm, 11 Feb 2012 17:24

Fiind plante atat de diferite de flora noastra spontana si de plantele ornamentale uzuale, de-a lungul vremii au aparut numeroase informatii, pareri si mituri legate de cactusi.
Va propun sa trecem in revista aceste lucruri si sa incercam sa la lamurim.
1. Ce sunt cactusii?
Cactusii sunt un grup de plante suculente (= plante care au capacitatea de a stoca apa in diferite organe pentru a supravietui peste perioadele de seceta) caracterizate de prezenta areolelor.
2. Ce sunt areolele?
Areolele sunt niste organe lanoase, pasloase, de forme, culori si dimensiuni diferite si din care apar spini, lastari, flori si uneori radacini adventive. Sunt echivalentul mugurilor axilari ai plantelor cu frunze si sunt specifice cactusilor.
3. De unde provin cactusii?
Cactusi au originea in continentul american (America de Nord, Centrala si de Sud) la care sa adauga cateva specii de cactusi de 'padure' (Rhipsalis) care cresc si in vestul Africii si de care s-au separat odata cu separarea continentelor.In prezent se pot observa cactusi in natura si pe alte continente, dar ei au fost adusi aici de oameni, fiind deci specii introduse artificial.
4. Cate feluri de cactusi sunt?
Totalitatea speciilor de cactusi formeaza familia Cactaceae. Aceasta cuprinde mai multe subgrupe de cactusi si in final cateva mii de specii. In functie de clasificarile la care ne referim (aflate intr-o permanenta schimbare), avem de a face cu peste 2000 de specii de cactusi. Tinand cont de faptul ca numeroase specii sunt caracterizate de variabilitate, adica de existenta unor populatii de plante cu diferente intre ele, de prezenta a numerosi cultivari si hibrizi, numarul de plante diferite urca foarte mult, probabil undeva la peste 5000.
5. Cat de mult traiesc cactusii?
Cactusii sunt plante perene in general destul de longevive. In natura limita inferioara este undeva la 10-15 ani (unele specii pitice), iar cei mai longeviti pot ajunge la 1000 de ani (Copiapoa solaris din Atacama, Chile) conform unor studii mai recente.
6. Cat sunt de mari cactusii?
Ca orice planta, cactusii cresc toata viata lor. Dimensiunile la maturitate difera in functie de specie, plecand de la 2-3cm (Blossfeldia si alte specii pitice), pana la 'butoaie' de 500-1000 litri sau columnari de 5-10m si chiar mai inalti.
7. Toti cactusii au spini?
Nu, nu toate speciile de cactusi au spini. Exista si specii lipsite de tepi sau ale caror tepi sunt foarte mult redusi ca dimensiuni.
8. Exista cactusi cu frunze?
Da, exista specii de cactusi care au frunze. Unele specii au frunze care cad la scurt timp d ela formare, la altele insa frunzele persista ani in sir. Sunt plante din triburile Opuntioidae si Pereskioidae.
9. Toti cactusii infloresc?
Da, toti cactusi ajunsi la maturitate sexuala si care au conditii de cultura bune si sunt sanatosi, infloresc. La unele specii inflorirea se face incepand cu 1-2 ani de viata, la altele e nevoie de 20-40 de ani pentru a incepe sa infloreasca.
10. Cactusii infloresc odata in viata sau odata la cativa ani?
Nu, cactusii maturi, sanatosi si cu conditii de mediu/ cultura adecvata infloresc in fiecare an sau chiar de mai multe ori/an in functie de specie.
11. Ce dimensiuni au florile de cactus?
Depinde de specie. Pot pleca de la 5mm si pot ajunge la 20 de cm.
12. Ce culori au florile de cactus?
Orice culoare din lumea vie exceptand culoarea albastra. Cactusii sunt lipsiti genetic de posibilitatea sintezei pigmentilor albastri. Astfel avem flori incepand cu alb, trecand prin crem, galben, portocaliu, rosu, roz, maro, verde, brun inchis aproape negru.
13. Cat sta deschisa floarea de cactus?
In functie de specie si de conditile de cultura unele florile unor specii stau deschise cateva ore, altele pot fi deschise pana spre 10 zile. Unele specii au infloriri nocturne, altele au infloriri diurne si unele sunt deschise zi si noapte.
14. Florile de cactus sunt parfumate?
Depinde de specie. Pentru noi, oamenii, unele sunt parfumate, altele nu. Toate speciile cu inflorire nocturna au flori parfumate.
15. Ce dimensiuni au spinii cactusilor?
In functie de specie, pot fi de la mai putin de 1mm pana la 20 de cm lungime.
16. Cactusii sunt otravitori?
Cactusii nu sunt otravitori, dar exista specii a caror seva are efect asupra organismului uman.
17. Exista cactusi care se pot deplasa?
Cactusii nu se deplaseaza, ei sunt fixati de sol prin radacini. Exista unele specii ale caror lastari se desprind usor fiind purtati de vant, apa, animale si emit radacini odata ajunsi pe sol si specii care se intind pe sol si le moare extremitatea de origine si capetele nou crescute emit radacini astfel ca in timp plantele par a se deplasa fata de locurile de origine.
18. Cactusii nu au nevoie de apa?
Ca orice fiinta vie de pe pamant, cactusii au nevoie de apa in perioada lor de crestere. Majoritatea speciilor si-o procura din sol, unele specii si-o iau si din umezeala din aer sau din condensul de pe corpul plantelor.
19. Cactusii pot creste in piatra?
Exista specii de cactusi care populeaza habitate cu substrat format exclusiv din piatra sfaramata de diferite dimensiuni.
20. De unde isi iau cactusii azotul necesar sintezei proteice?
Speciile care traiesc in soluri cu continut organic isi iau azotul si din sol. Toate speciile de cactusi isi iau azotul din oxizii de azot din apa de ploaie aparuti in urma ionizarii azotului atmosferic sub influenta descarcarilor electrice din timpul ploilor tropicale.
cactus wizard

Avatar utilizator
Cristi
Mesaje: 1641
Membru din: Lun, 30 Ian 2012 23:51
Localitate: Gilau, Cluj
Contact:

Re: Adevaruri si mituri in legatura cu cactusii

Mesaj de Cristi » Mie, 22 Feb 2012 04:23

21. Cactusii absorb radiatiile emise de TV?
Aici nu am dovezi stiintifice, dar logic nu vad cum si de ce ar face-o. Opinia mea e ca se comporta ca orice planta. NU tineti cactusii pe langa tv sau calculator fiindca sigur vor avea lipsa de lumina.
22. Cactusii sunt comestibili?
Exista specii de cactusi ale caror tulpini sau , mai frecvent, fructe sunt comestibile: fructele de opuntia, de mammillaria sunt dulci-acrisoare.
23. Care este cel mai rar cactus?
Este greu de spus. Numeroase specii rare sau aproape disparute in natura sunt produse innumar mare de catre producatori si astfel ele sunt usor disponibile pe piata; Alte specii- formand populatii mari in natura, sunt putin inmultite de pepiniere si se gasesc greu sau deloc pe piata.
Exemple:
rar in natura, frecvent in cultura:Echinocactus grusonii
rar in natura, rar in cultura:Backebergia militaris,Digitostigma caput-medusae, Eriosyce laui
frecvent in natura, rar in cultura:multi columnari (Cephalocereus columna-trajani)
24. Cactusii sunt ocrotiti de lege?
In functie de tara pe teritoriul careia cresc si de specie, cactusii au regimuri diferite.Legislatiile Braziliei, Mexicului sunt foarte restrictive, nepermitand colectarea de plante din natura si/sau trimiterea lor prin posta fara aprobari speciale.
Exista specii de cactusi aflate pe lista plantelor in pericol de disparitie si colectarea si transportul acestora e restrictionat.
Genuri de cactusi ocrotite de lege: Ariocarpus, Backebergia, Discocactus,Obregonia, Turbinicarpus, Strombocactus, Uebelmannia + numeroase alte specii apartinand altor genuri.
25. Cactusii aduc ghinion proprietarului sau casei in care cresc?
Asta-i o superstitie din Ardeal. Voi raspunde tot printr-o intrebare: cum pot niste plante frumoase facute de Dumnezeu sau de natura (fiecare dupa credinta) sa aduca ghinion si nenorociri celui care ii iubeste si ii creste?
26. Fetele din casele cu cactusi raman nemaritate
Asta-i tot din Ardeal. Raman nemaritate fetele care nu vor sa se marite sau cele care nu ofera nimic interesant pentru un potential sot ( inteligenta, caracter frumos, dragoste, frumusete, buna gospodina, aport financiar sau mai stiu eu ce poate fi considerat important in domeniu).
Aviz parintilor de fete: nu folositi aceasta metoda pentru a va tine fetele acasa fiindca va da gres! :-)
cactus wizard

Avatar utilizator
Cristi
Mesaje: 1641
Membru din: Lun, 30 Ian 2012 23:51
Localitate: Gilau, Cluj
Contact:

Re: Adevaruri si mituri in legatura cu cactusii

Mesaj de Cristi » Sâm, 10 Mar 2012 16:57

27. Cactusii ierneaza optim in pivnite, beciuri.
Fals. Cactusii ierneaza optim in lumina cat mai mare si un aer curat si uscat, temperaturi nocturne scazute, iar diurne de 10-20 de grade si uscaciune. Multe specii POT TOLERA conditiile de beci intunecos si rece, dar nu le place.
cactus wizard

Avatar utilizator
George
Mesaje: 117
Membru din: Joi, 16 Aug 2012 13:03
Localitate: Pitesti
Contact:

Re: Adevaruri si mituri in legatura cu cactusii

Mesaj de George » Dum, 23 Dec 2012 17:13

Salut. Randurile astea sunt bune de citit si de incepatori dar nu numai... :aplauze1:
Am intalnit si eu cate unii cu astfel de superstitii; cand ii auzeam ce ”credinte” au vizavi de cactusi, aveam impresia ca sunt la :nebun: :shock: .
Dar cu rabdare si explicatii plauzibile i-am mai dat la ”brazda”.
O femeie frumoasă e o bijuterie, o femeie bună e o comoara întreagă.

Avatar utilizator
Mircea
Mesaje: 27
Membru din: Joi, 22 Mar 2012 08:31
Localitate: Zalau
Contact:

Re: Adevaruri si mituri in legatura cu cactusii

Mesaj de Mircea » Dum, 30 Dec 2012 14:01

Va dati seama ca daca aceste povesti, ma refer la ghinionul adus de cactusii din gospodarie, s-ar adeveri, ar insemna ca noi toti sa fim urmariti de ghinion. Fals! Nici macar intepaturile intamplatoare nu le putem cataloga asa. Si stuparii au parte de intepaturi, etc. Cred ca nimic nu se poate compara cu bucuria pe care o simtim cand aceste plante ne spun "Multumesc!" prin flori pentru buna ingrijire si conditiile pe care le oferim.

In concluzie:
Mitul Cactusi = Ghinion - BUSTED!!!

Avatar utilizator
Cristi
Mesaje: 1641
Membru din: Lun, 30 Ian 2012 23:51
Localitate: Gilau, Cluj
Contact:

Re: Adevaruri si mituri in legatura cu cactusii

Mesaj de Cristi » Dum, 30 Dec 2012 17:24

Adevar graiesti! :lol: :lol:
cactus wizard

Avatar utilizator
crysss
Mesaje: 185
Membru din: Mar, 01 Mai 2012 18:20
Localitate: Ilia
Contact:

Re: Adevaruri si mituri in legatura cu cactusii

Mesaj de crysss » Lun, 07 Ian 2013 18:37

Mircea scrie:a dati seama ca daca aceste povesti, ma refer la ghinionul adus de cactusii din gospodarie, s-ar adeveri, ar insemna ca noi toti sa fim urmariti de ghinion.

eeee la cati cactusi avem am fi fost morti de mult de la atata ghinion, sau am avea toata ziua cate un accident, astea sunt prosti goale ce poate fi mai frumos decat :floare3: ghinionul este cand nu infloreste vreun cactus
CEL MAI IMPORTANT LUCRU IN VIATA OMULUI ESTE ... SANATATEA
http://crysss.sunphoto.ro/

gabrielavig
Mesaje: 8
Membru din: Vin, 25 Ian 2013 19:37
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Adevaruri si mituri in legatura cu cactusii

Mesaj de gabrielavig » Mie, 30 Ian 2013 09:38

"Cactusul – ne ajuta sa ne completam energia si in acelasi timp poate inlatura energia negativa. Poate fi amplasat in fata monitorului computerului, preluind o parte din energia negativa."
http://www.ecomagazin.ro/ce-plante-si-a ... nergetici/
Vampirii si donatorii casei – idei extrase din cartea lui Mihail Platonov

Avatar utilizator
Cristi
Mesaje: 1641
Membru din: Lun, 30 Ian 2012 23:51
Localitate: Gilau, Cluj
Contact:

Re: Adevaruri si mituri in legatura cu cactusii

Mesaj de Cristi » Mie, 30 Ian 2013 16:46

:laugh: :laugh: :laugh:
Nu e prost cine scrie o astfel de carte, saraci cu duhul sunt cei care platesc pt ea si isi ordoneaza viata in functie de aceste lucruri.
cactus wizard

Scrie răspuns
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Înapoi la “Sfaturi pentru incepatori”