Pagina 1 din 1

Alt parazit...

Scris: Vin, 20 Feb 2015 18:01
de Sabine
De data asta l-am observat pe un lastar de piaranthus... sunt destul de necajita pentru ca nu l-am observat pana acum si tare-mi e teama ca s-a intins.
Idei? Ce-as putea cumpara din fitofarmacie? Iar daca ar fi sa stropesc preventiv toate plantele, nu-i prea devreme (dpdv al temperaturilor inca scazute)?
Re: Alt parazit...

Scris: Vin, 20 Feb 2015 19:51
de Cristi
Nu stiu exact ce sunt; nu stiu ce dimensiune au ; ar putea fi paianjeni rosii-dar parca sunt cam palizi. Posibil ceva afide. Un insecticid bun gen Mospilan, Actara..etc.

Re: Alt parazit...

Scris: Vin, 20 Feb 2015 20:18
de Sabine
Imagine

Imagine

Lastarul din imaginea de jos are aproximativ 3 cm lungime, 0,5 cm diametru, iar lighioanele... aprox. 1 mm. Sper sa nu stric layoutul forumului cu pozele incarcate astfel, dar la redimensionare se depixeleaza, la fel cand incarc in galerie. La baza lastarului am gasit o colonie intreaga de ganganii, si un fel de panza lipicioasa. Ganganiile se deplasau repejor pe corpul plantei, ca si cand ar avea picioare (suna caraghios, dar nu stiu cum sa le descriu), nu sareau ca niste puricei...

In foto de sus, alti "lastari" (1,5 si 2 cm lungime), parazitul era cuibarit in partea ingropata a plantei. Am mai gasit "panze" la fiecare nod si radacinile imbacsite.

Re: Alt parazit...

Scris: Sâm, 21 Feb 2015 11:57
de Cristi
Sunt paduchi lanosi maturi si poate copilasi de-ai lor. Gasesti pe forum la tratamente profilactice tratamentul. Succes!

Re: Alt parazit...

Scris: Lun, 08 Iun 2015 18:58
de Sabine
Sunt foarte rezistenti... avand in vedere faptul ca nu am adus plante noi, cu siguranta este o greseala a mea.

Re: Alt parazit...

Scris: Lun, 08 Iun 2015 20:01
de volmar
Buna seara.
Spala plantele infestate cu apa ca de ploaie dupa care tine-le cu radacina intr-o solutie cu insecticid sistemic si pune-le la uscat vreo cateva zile . Prepara un nou substrat, spala si dezinfecteaza ghivecele(poate ai altele noi) si asa vei scapa de lanosi. Altfel.....
Marius.

Re: Alt parazit...

Scris: Lun, 08 Iun 2015 20:20
de Sabine
Multumesc, Volmar!

Anul trecut am tot aplicat Actara alternativ cu Mospilan pe toate plantele din mica mea colectie dupa ce-am gasit prima planta infestata, am izolat plantele infectate (pe parcurs am mai gasit cate una) si le-am tratat si curatat separat de cele care pareau sanatoase, am schimbat ghivece si sol si am continuat tratamentele. Din iarna au iesit toate bine, insa planta din imagine nu parea in regula in sensul ca lastarise frumos si apoi s-a pleostit, abia atunci am cercetat-o mai cu atentie si-am gasit cauza. Era oarecum mai departe de restul plantelor, insa fiind patita cu o infestare masiva mi-e tare teama... Nu prea imi dau seama daca este suficient sa stropesc/ tratez toate plantele preventiv, ori sa incep sa le schimb solul tuturor si sa aplic tratamente. :cry:

Re: Alt parazit...

Scris: Lun, 08 Iun 2015 20:53
de Cristi
Cate plante ai? cateva zeci? Atunci scoate-le din sol, spala radacinile, dezinfecteaza sera sau locul unde stau si ghivecele, replanteaza-le si dupa 3-4 saptamani de la replantare, dupa primele 2 udari, uda-le cu insecticid sistemic.
Ai sute de plante? Uda-le cu insecticid sistemic adecvat si va fi ok.

Re: Alt parazit...

Scris: Sâm, 13 Iun 2015 08:53
de Sabine
Cristi scrie:Cate plante ai? cateva zeci? Atunci scoate-le din sol, spala radacinile, dezinfecteaza sera sau locul unde stau si ghivecele, replanteaza-le si dupa 3-4 saptamani de la replantare, dupa primele 2 udari, uda-le cu insecticid sistemic.
Ai sute de plante? Uda-le cu insecticid sistemic adecvat si va fi ok.
Multumesc! Intr-adevar am neglijat dezinfectarea "locului", m-am limitat la plante si ghivece. Am identificat sursa contaminarii plantei, colectia mea este safe si sper sa ramana asa multa vreme. M-am cam panicat cand am descoperit acea planta, insa cin' s-a fript cu ciorba sufla si-n iaurt :)