Pagina 1 din 1

Ierburi utile pentru cactusi si suculente ...

Scris: Vin, 07 Iul 2017 19:46
de Gino
Salutari tuturor

Asa cum foarte multi de aici stiu, eu imi tin plantele - suculente si cactusi - din primavara pana in toamna, in aer liber.
In aceste conditii, ghivecele sunt parazitate de diverse ierburi, provenite in principal din semintele aflate in solul organic pe care il folosesc, prelevat de la musuroaiele de cartita, dar si din semintele imprastiate de vant sau ploaie.
Toata vara apar prin ghivece tot felul de plante specifice zonei de campie, pe care le indepartez atunci cand am timpul necesar, sau atunci cand umbresc prea mult planta din ghiveci.
De foarte multi ani plantele mele din ghivece sunt insotite aproape permanent in sezonul de vara toamna de doua plante ce par a se simti foarte confortabil in compania cactusilor si a suculentelor.
Acestea sunt :
- Oxalis corniculata
- Euphorbia maculata.
Ambele au un ritm de crestere exploziv, infloresc si fructifica foarte repede.
Pier toamna dupa intrarea in repaus a cactusilor si suculentelor, dar reapar primavara precum pasarea Phoenix din ... semintele imprastiate peste tot vara.
Oxalis corniculata are o radacina pivotanta destul de serioasa, asa ca este greu de extras din ghiveci...
Daca ghiveciul este asezat direct pe sol, radacina penetreaza si ajunge in sol, caz in care planta rezista unei secete prelungite.
Fructele coapte isi imprastie semintele peste tot in jur, generand noi plante, mai ales in conditii de umiditate ridicata.
Euphorbia maculata, oarecum asemanatoare cu troscotul autohton, dar de talie mai mica, creste pe orizontala, infloreste si fructifica foarte repede, de aceea rata de inmultire este extraordinara.
Se indeparteaza usor din ghiveci dupa ploaie sau dupa udare.
De multi ani observ ca aceasta micuta Euphorbia maculata este destul de sensibila la seceta.
In acest caz, este un bun indicator al umiditatii substratului din ghivecele unde creste.
Daca se usuca, este cat se poate de clar ca substratul respectiv este uscat total, caz in care si planta din ghiveci este oarecum in pericol ...Semintele celor doua plante sunt foarte rezistente la temperaturile negative din tara noastra, asa ca nu au nicio problema in a germina imediat ce au conditii propice.
Toata gradina mea de la tara este parazitata ...
Sunt convins ca in sere sau balcoane lucrurile stau altfel, dar nu uitati, daca apare pe undeva o micuta Euphorbia maculata, ganditi-va de doua ori inainte de a o indeparta ... :ganditor:

Re: Ierburi utile pentru cactusi si suculente ...

Scris: Sâm, 08 Iul 2017 06:47
de dana rusu
de trifoi nu duc nici eu lipase dar pe cealanta nu o am ...inca.