Dimensiunile ghivecelor

Avatar utilizator
Cristi
Mesaje: 1635
Membru din: Lun, 30 Ian 2012 23:51
Localitate: Gilau, Cluj
Contact:

Dimensiunile ghivecelor

Mesaj de Cristi » Dum, 19 Feb 2012 16:11

Se tot spune ca speciile columnare sau globulare mari nu pot fi crescute bine la ghivece. Este o parte de adevar in aceasta afirmatie in sensul ca pentru o dezvoltare normala, volumul solului din ghiveci trebuie sa fie mai mare decat volumul plantei, ceea ce pentru un ferocactus de 20 de litri sau pentru un cereus de 2m lungime si 15cm diametru...nu e putin. Explicatia e simpla: plantele cresc in volum daca reusesc sa se hidrateze bine, crescand astfel presiunea in celule si obligand la expansiunea continatorului ( a corpului plantei).Cum frecventa udarilor e limitata de secventa umed-uscat si de alternanta vegetatie-repaus, rezulta ca , pentru o buna hidratare e obligatoriu ca planta sa isi poata lua suficienta apa la o udare. Cum apa disponibila e ceea ce poate fi retinuta in solul din ghiveci la o udare (se pot face si 2 udari in zile consecutive, dar esenta ramane), rezulta ca hidratarea e conditionata de higroscopicitatea si volumul solului (plus sanatatea radacinilor, presiunea osmotica a apei din sol si pH-ul si o temperatura favorabila dezvoltarii si functionarii prisorilor absorbanti). Un sol format din particule mari si materiale lipsite de porozitate nu va retine decat putina apa si planta nu va putea sa se hidrateze bine. Astfel vom avea columnari anemici si ferocactusi in forma de castraveti fara ca lumina insuficienta sa fie vinovata de aceasta situatie. Un volum de sol egal macar cu volumul plantei si care contine cca 30-40% din volumul sau materiale cu calitati higroscopice (pamant de frunze, diferite roci poroase, argila) plus o componenta mai fina a solului in proportii adecvate care sa realizeze fenomenul de capilaritate poate inmagazina suficienta apa absorbabila astfel incat planta sa se hidrateze bine dupa udare si sa fie astfel fortata cresterea in volum.
Un cactus de 10 litri, neudat de 1-2 luni, cu radacini bune, ar trebui sa absoarba la o udare cam 1 litru de apa sau chiar mai mult, in functie de gradul de deshidratare initial. Daca il tinem intr-un vas scund care are 5 litri volum format din pietris mare si care retine doar 0,5 l de apa la o udare, tinand cont de procesul de evaporare a apei care incepe imediat dupa udare si de faptul ca o parte din apa nu e utilizabila de catre radacini (fiind legata cu forte mari de alte molecule din sol), niciodata nu va avea o buna hidratare si implicit niciodata nu va avea o crestere buna. Poate forma areole noi, dar intr-un ritm scazut si prin deshidratarea si micsorarea in volum a bazei plantei, transformandu-se din sferic sau chiar turtit in forma de para.
cactus wizard

Avatar utilizator
George
Mesaje: 117
Membru din: Joi, 16 Aug 2012 13:03
Localitate: Pitesti
Contact:

Re: Dimensiunile ghivecelor

Mesaj de George » Sâm, 18 Aug 2012 10:35

Salutare tuturor. La inceput,(cca 15 ani in urma) cand nu acordam atata importanta inclusiv asupra acestui aspect,ma intrebam ce greseli am facut si am chinuit 2-3 ani niste plante pana am observat cat de bine se dezvoltau cele schimbate in ghivece mari in comparatie cu restul(compozitia pamintului si regimul de odare fiind acelasi).
Pe atunci invatam din greseli personale, insa azi numai daca nu vrei sa citesti mai poti face astfel de greseli, de aceea inca o data multumiri creatorilor site-ului si celor care isi impartasesc experientele proprii in cresterea acestor frumoase plante. Toate cele bune!
O femeie frumoasă e o bijuterie, o femeie bună e o comoara întreagă.

Avatar utilizator
Cristi
Mesaje: 1635
Membru din: Lun, 30 Ian 2012 23:51
Localitate: Gilau, Cluj
Contact:

Re: Dimensiunile ghivecelor

Mesaj de Cristi » Sâm, 18 Aug 2012 15:38

Salut George,
Si eu am invatat mult din greselile personale si sigur inca mai gresesc in judecarea nevoilor plantelor, sper doar ca o fac din ce in ce mai putin.
Cactusi net areo galerie foto valoroasa, zestrea de articole si mesaje tematice nu este inca foarte mare, dar sa nu uitam ca suntem abia la gradinita. Multumesc pentru ca ni te-ai alaturat!
cactus wizard

Scrie răspuns

Înapoi la “Soluri, ghivece, transplantari”