Retete de sol & genuri de cactusi

Avatar utilizator
George
Mesaje: 117
Membru din: Joi, 16 Aug 2012 13:03
Localitate: Pitesti
Contact:

Retete de sol & genuri de cactusi

Mesaj de George » Vin, 12 Iul 2013 11:54

Buna tuturor. Va rog sa-mi spuneti macar orientativ care genuri de cactusi se preteaza pentru plantarea pe un sol mineral (100%), care pe sol cu peste 15-20% sol organic, care genuri nu agreeaza deloc argila in compozitie... :ganditor:
O femeie frumoasă e o bijuterie, o femeie bună e o comoara întreagă.

gazistu
Mesaje: 147
Membru din: Sâm, 12 Mai 2012 18:56
Localitate: MEDIAS
Contact:

Re: Retete de sol & genuri de cactusi

Mesaj de gazistu » Vin, 12 Iul 2013 12:45

buna ziua

argila folosesc foarte putina pt. ca are obiceiul sa stringa balotul de pamint.In rest sol mineral cit cuprinde.
Poti folosi in 90% din cazuri amestec ,mineral + pamint de padure sau numai mineral.Pt. restul de cactusi mai
special vei gasi pe net tot felul de amestecuri.Casa sa scri toate genurile este poate prea lunga lista.
[din experienta un pamint cu cit mai multe pietre in el= cactus ok]

Avatar utilizator
adriancean
Mesaje: 124
Membru din: Lun, 25 Mar 2013 18:26
Localitate: Brad
Contact:

Re: Retete de sol & genuri de cactusi

Mesaj de adriancean » Vin, 12 Iul 2013 13:22

Salutare.
Eu folosesc 80-85 % mineral 15-20 % amestec de pamant de fag si brad.Si le merge foarte bine....

Avatar utilizator
Cristi
Mesaje: 1641
Membru din: Lun, 30 Ian 2012 23:51
Localitate: Gilau, Cluj
Contact:

Re: Retete de sol & genuri de cactusi

Mesaj de Cristi » Vin, 12 Iul 2013 13:37

Salut George,
Eu am crescut plante cu 10-20% pamant de frunze in amestec si au fost dintre cele mai diverse genuri si cele mai dificile specii.
O parte din ariocarpusii mei au sol Mineral Marvel pur, o parte au mineral + 15% pamant de frunze; ambele loturi o duc bine.
In natura multe specii au si argila in sol. Conditiile de mediu sunt insa mult diferite de ale noastre. Ploua mai rar, e mai cald, evaporarea e mai rapida si in acele conditii argila din sol e benefica deoarece retine umiditatea in sol permitand o hidratare mai buna a plantelor; de asemenea e si o sursa de microelemente vitale.
Eu personal nu prea agreez utilizarea argilei in sol; prefer caramida arsa sau alte forme de argila care absorb si retin apa, au microelemente, dar nu impiedica aerisirera solului. Discutand cu domnul Copacescu Sorin despre soluri mi-a spus ca domnia sa a avut rezultate bune mai ales la genul Echinocereus adaugand argila amestecului de sol. Experientele sunt deci diferite.
La un amestec gen Mineral Marvel de exemplu nu consider ca e nevoie de adaos de argila.
Folosesc Mineral Marvel pur la urmatoarele plante: Glandulicactus, Copiapoa, Ariocarpus, Aztekium, Echinomastus, Ancistrocactus, Pelecyphora, Geohintonia, Mammillarii: tetrancistra, herrerae, egregia, dodsonii, deherdtiana, huitzilopochtli.....Repet insa: din toate aceste plante am avut sau mai am si exemplare care au si sol organic si le merge bine.
Intotdeauna adaug sol organic la: Parodia, Notocactus, Rebutia,Sulcorebutia, Matucana, columnari, Astrophytum, Ferocactus, Echinocactus, Echinocereus, Escobaria, Coryphantha, Thelocactus, mare parte din mammillarii........
Cat sol mineral adaug? 10-30%; 30% la cele mai viguroase specii, 10% la cele mai lente si mai pitice.
Nu uita insa: cresc plantele in sera, e mai cald decat afara, le ud doar cand trebuie, nu stau in ploi, au soare de la 7 dimineata la 8 seara.
Rezultatul: vino sa il vezi! :lol: :lol:
cactus wizard

Avatar utilizator
adriancean
Mesaje: 124
Membru din: Lun, 25 Mar 2013 18:26
Localitate: Brad
Contact:

Re: Retete de sol & genuri de cactusi

Mesaj de adriancean » Vin, 12 Iul 2013 14:24

Cristi scrie: Rezultatul: vino sa il vezi! :lol: :lol:
George ,o sa ai ce vedea daca ajungi la Cristi...Eu am fost si m-am convins.. :razz: Cactusii arata foarte bine,sunt foarte frumosi si le merge foarte bine pe Mineral Marvel.Valabil si pentru cactusii mei...foarte bine le merge pe Mineral Marvel...

Avatar utilizator
George
Mesaje: 117
Membru din: Joi, 16 Aug 2012 13:03
Localitate: Pitesti
Contact:

Re: Retete de sol & genuri de cactusi

Mesaj de George » Vin, 12 Iul 2013 17:22

Salutare oameni buni. Va multumesc pentru raspunsurile promte :hug: si foarte valoroase :razz: Avand in vedere ca ai mei cactusi sunt sub cerul liber (pe un acoperis de tabla), soare de la ora 7 la 19, ”protejati” doar de o plasa metalica antigrindina si o folie de plastic pe care nu o pot folosi chiar cand ar fi mereu nevoie sa o fac, trag o scurta concluzie vizavi de cele spuse de voi mai sus: voi folosi pamant de frunze in procente mai mici decat voi (care le cresteti in sere), adica de loc la unii mai ”pretentiosi” cu crestere lenta sau ale caror poze din habitat arata clar aceasta necesitate, cam la 70% din colectie, in functie de genuri si specii) voi pune de la doua la cinci procente pamant de frunze, pana la un maxim de 10-15% la unii columnari sau specii care il ”solicita” datorita conditiilor din habitatul lor unde au un procent si mai mare de pamant( organic)... in rest voi completa cu maxim 5% argila nisipoasa la unele genuri despre care aflu ca au aceasta nevoie si completez pana la 100% din amestec cu roci concasate cat mai diverse ca si continut ;andezit, dacit, granit, diferite tipuri de gresii sau micasist cat mai deteriorate de timp- se sfarama usor la manipulare-,caramida artizanala sfaramata-sper sa mai gasesc-, perlit in compozitiile unde pun argila- pentru un spor de aerare in sol-, si chiar pietre de rau din cele ”imbatranite” de vreme- adica cele care sunt friabile la atingerea cu mana- am observat ca din concasarea lor rezulta un asa-zis nisip de piatra foarte atragator pentru cactusi, insa voi lasa in compozitie si 5-10% bucati mai mari de astfel de pietre ”batrane” nezdrobite pentru ca si in natura au parte de ceva asemanator. Chiar si cu un astfel de amestec, simt nevoia de a amenaja o suprafata de 1 sau 2 metri patrati sub care sa pun speciile de cactusi care necesita o udare mult mai controlata decat restul colectiei,... clima de aici nu e asemanatoare cu cea de acolo (habitat), asa ca ma conformez nevoilor lor pentru a avea rezultate multumitoare. Sa auzim de bine si multe plante multumite :razz:
O femeie frumoasă e o bijuterie, o femeie bună e o comoara întreagă.

Avatar utilizator
Cristi
Mesaje: 1641
Membru din: Lun, 30 Ian 2012 23:51
Localitate: Gilau, Cluj
Contact:

Re: Retete de sol & genuri de cactusi

Mesaj de Cristi » Vin, 12 Iul 2013 21:02

Suna bine! Succes!
cactus wizard

Avatar utilizator
Gino
Mesaje: 566
Membru din: Mar, 31 Ian 2012 18:21
Localitate: Bucuresti

Re: Retete de sol & genuri de cactusi

Mesaj de Gino » Sâm, 13 Iul 2013 20:44

Buna seara

Din experienta proprie.
Se stie ca plantele mele stau in aer liber toata vara si suporta ploile cate sunt.
Astrophytum myriostigma v. columnare cv. `Hubuki` si Thelocactus bicolor, plante primite de la Dag pe substrat preparat si folosit de el pentru plantele din colectia domnului Basarab Popa se descuca foarte bine in conditiile de la mine. Patru Digitostigma tot de la Dag, pe acelasi substrat, nu au avut o evolutie prea buna, motiv pentru care au fost transplantate pe un substrat cu ceva mai mult organic.
Spun "cu ceva mai mult organic " pentru ca la transplantare am constatat ca substratul nu era totusi suta la suta mineral, sau cel putin asa mi-a lasat impresia.
Pot spune fara sa gresc prea mult ca Astro si Thelo, precum si Obregonia, se descurca de minune pe mineral suta la suta in conditii de exterior chiar si cu umiditate mai multa, asa cum a fost anul acesta in sud.
Astrophytum asterias "Superkabuto" de provenienta olandeza, mai multe exemplare, au fost trecute de pe turba direct pe mineral Marvel si expuse in regim de exterior la mine la tara.
Contrar asteptarilor, plantele au suportat cu bine noile conditii raportate la substrat, insolatie si regim de apa in exces si se dezvolta normal, cateva inflorind.
Multe stapeliade dar si alte suculente sunt din primavara pe mineral Marvel, unele direct in aer liber, altele in balcon.
Referinte despre ele vor apare aici sau pe forumul Stapelia in momentul in care voi avea mai multe certitudini.
Imi place subiectul si ar fi interesant de punctat pe fiecare gen si specie cu expunerea conditiilor din fiecare colectie in parte.
Gino

Scrie răspuns

Înapoi la “Soluri, ghivece, transplantari”