Inradacinare altoi

Post Reply
catalinap

Inradacinare altoi

Post by catalinap » Mon, 06 Jul 2020 19:42

Buna ziua,
Sunt o pasionata de cresterea cactusilor cu colectia pe balcon. In fiecare primavara seman diferite specii (mi-au reusit mai ales Astrophytum). Primavara aceasta , cam ca si in ceilalti ani, am reusit foarte greu, spre deloc, sa ii apar de pradatori, veirmisori, etc, si vazand ca nu pot, ii altoiesc pe Pereskiopsis. Intrebarea este in principal despre un exemplar care a stat deja doi (sau trei )ani altoit iar in iarna aceasta am observat ca portaltoiul se ingalbeneste, asa ca l-am dat jos de pe el, s-a cicatrizat si tot incerc sa il inradacinez de 4 luni in pamant nisipos umed, dar fara succes. Am folosit si un pliculet de ingrasamant de inradacinare (scrie Agrecol pe el) Aveti idee ce as putea sa ii mai fac? Sa il altoiesc din nou? As avea un Echinopsis ca portaltoi. Si intrebarea secundara ar fi, pentru cei de anul asta, eu nu stiu exact cand este momentul propice sa ii cobor de pe portaltoi si sa ii inradacinez. Se preteaza toti la aceasta operatie? Atatsez imagini cu altoiul mai 'vechi' si cu cei de anul asta.
Multumesc mult, apreciez orice sfat :)
Attachments
4.jpg
4.jpg (989.72 KiB) Viewed 4859 times
2.jpg
2.jpg (715.97 KiB) Viewed 4859 times
_SbXHpag.jpeg
Pe acesta nu reusesc sa-l inradacinez
_SbXHpag.jpeg (412.78 KiB) Viewed 4860 times

catalinap

Re: Inradacinare altoi

Post by catalinap » Mon, 06 Jul 2020 20:07

...si o poza mai clara...
Attachments
a8mLT0YQ.jpeg
a8mLT0YQ.jpeg (496 KiB) Viewed 4857 times

catalinap

Post by catalinap » Wed, 08 Jul 2020 16:47

Nicio parere penru ferocactusul meu? Cred ca il altoiesc din nou, de disperare....E nehranit de atata timp...

catalinap

Post by catalinap » Wed, 08 Jul 2020 17:31

UPDATE: L-am altoit. Saracutul era atat de deshidratat incat nu stiu daca se mai prinde :( Va tin la curent

AlexandruDragomir

Post by AlexandruDragomir » Sat, 11 Jul 2020 18:03

Hello.

Arata foarte bine plantele altoite.
Din ce vad, folosesti Pereskiopsis ca port-altoi. Este cunoscut ca sunt ceva mai greu de inradacinat plantele altoite pe el, desi, daca are frunze, este port-altoiul care duce la cea mai rapida crestere.
In general nu e o idee buna sa adaugam cine stie ce substante in procesul de inradacinare. Eventual intrudusa baza plantei in pudra de Radistim sau alt stimulator de inradacinare. Foarte important si ca altoiul sa fie curat, curatat bine de resturi ale port-altoiului, calusat. Si sa nu se faca udari cel putin 2 saptamani dupa introducerea in sol. Eventual, udare prin absorbie, de la baza. Sau, cum fac eu, pulverizare fina care sa umezeasca doar solul la suprafata.
Legat de insamantari, sa te asiguri ca solul este sterilizat bine si nu ar trebui sa apara nebunii. Eventual un tratament cu o solutie de inseticid ar trebui sa rezolve.
Inradacinarea nu o recomand pe pamant nisipos umed. Mai degraba nisip curat, uscat sau perlit, pumice, zeolit cu granulatii mici. Sunt cele mai bune. Dar merge si pe alte tipuri de roci marunte cum este micasistul. Important sa fie ceva cu granulatii mici, care absoarbe umezeala fara a fi ud, de preferat usor.
Spor!
Alexandru Buse-Dragomir, Craiova :bere-noroc:

catalinap

Post by catalinap » Fri, 24 Jul 2020 17:57

Multumesc pentru raspuns, o sa iau sfaturile in considerare. Ramane sa aleg momentul cand sa le dau jos de pe port-altoi. Vad ca au luat avant la crestere, deja sunt mai mari decat cand le-am pozat. Le-as tine peste iarna, poate vreunul si infloreste altoit, si abia vara viitoare in plina vegetatie as incerca sa le inradacinez. Nici prea mult am vazut ca nu trebuie sa astept pentru ca la un moment dat port-altoiul cedeaza...
Oare o fi bun planul? Oare le duce port-altoiul inca un an?

AlexandruDragomir

Post by AlexandruDragomir » Sat, 25 Jul 2020 22:43

Hello.

Dupa parerea mea, nu ar trebui sa fie probleme.
Daca port-altoiul este bine inradacinat, nu cred ca sunt probleme. Sunt multe specii de dimensiuni mai reduse care pot fi pastrare ani buni pe un port-altoi. Trebuie doar avut grija sa fie sanatos si nu prea inalt. Un port-altoi inalt + altoi mai greu pot necesita ceva suport.
Alexandru Buse-Dragomir, Craiova :bere-noroc:

Post Reply

Return to “Semanaturi, butasiri, altoiri, alte metode de inmultire”