Tratamente profilactice la cactusi
Re: Tratamente profilactice la cactusi
Buna seara
Nu cred ca am mai vazut asa ceva pana acum ...
Care sunt efectele daunatorilor asupra plantei ?
Primul gand a fost la termite, dar nu cred ca este vorba de ele ...
Totusi, planta / plantele, ar trebui scoase din sol si examinate ...
Stropirea cu Actara poate rezolva problema la suprafata.
Trebuie vazut ce se intampla si in zona radacinilor.
Nu cred ca am mai vazut asa ceva pana acum ...
Care sunt efectele daunatorilor asupra plantei ?
Primul gand a fost la termite, dar nu cred ca este vorba de ele ...
Totusi, planta / plantele, ar trebui scoase din sol si examinate ...
Stropirea cu Actara poate rezolva problema la suprafata.
Trebuie vazut ce se intampla si in zona radacinilor.
Gino
Daca as fi vazut poza fara niciun comentariu, as fi spus ca sunt radacini adventive ale plantei sau ceva muguri mai ciudati. Sau chiar plantute provenite din germinarea unor seminte din corpul plantei. Pare o M theresae sau ceva asemanator.
Daca zici ca sunt ceva insecte, habar nu am.
Daca zici ca sunt ceva insecte, habar nu am.
cactus wizard
Planta e Mammillaria theresae, altoita pe Myrtillocactus. Am remarcat ca in cateva zile mamilele tinere s-au uscat, ceea ce m-a determinat sa examinez planta cu microscopul USB. Calitatea pozei e cam slaba, dar par a fi larve de tripsi (confirmat si pe Facebook de alt colectionar). Au picioare (nu se vad bine in poza) si se deplaseaza destul de vioi pe planta.
Salut Laurentiu, salut dragi colegi !
Cred ca e vorba de "animalele" prezentate si pe Cactiguide - la rubrica "Thrips"
(https://cactiguide.com/cactipests/)

Cred ca e vorba de "animalele" prezentate si pe Cactiguide - la rubrica "Thrips"
(https://cactiguide.com/cactipests/)

Multumesc Liviutz, par a fi aceleasi "animale". Vad ca ei nu au reusit sa le pozeze prea bine, dar seamana bine. La mine a aparut pe niste plante pe care le tin pe un pervaz, in casa, impreuna cu puii (separat de restul colectiei). E posibil sa provina de la florile taiate pe care le tin (din cand in cand) in vaza din apropiere.
Salut,
Recent am descoperit un atac al paianjenului rosu asupra catorva plante. (Parsiva creatura, noroc cu urmele muscaturilor, ca altfel nici vorba sa il detectez.) Am udat din abundenta acum 2 saptamani toate plantele cu MILBEKNOCK EC, inclusiv ghivecele si suprafetele pe care le aveam expuse. Banuiesc ca am distrus o mare parte din ei. Spun asta pentru ca observ varfuri noi de crestere ne-atacate. Insa la o examinare atenta am observat ca inca mai sunt paianjeni activi pe plantele cele mai afectate. Eu am in casa Confidor si Actara. Sa folosesc unul dintre ele? Eventual Actara, sau sa caut un alt insecticid (pe care?) dedicat pentru paianjeni?
Multumesc mult
Recent am descoperit un atac al paianjenului rosu asupra catorva plante. (Parsiva creatura, noroc cu urmele muscaturilor, ca altfel nici vorba sa il detectez.) Am udat din abundenta acum 2 saptamani toate plantele cu MILBEKNOCK EC, inclusiv ghivecele si suprafetele pe care le aveam expuse. Banuiesc ca am distrus o mare parte din ei. Spun asta pentru ca observ varfuri noi de crestere ne-atacate. Insa la o examinare atenta am observat ca inca mai sunt paianjeni activi pe plantele cele mai afectate. Eu am in casa Confidor si Actara. Sa folosesc unul dintre ele? Eventual Actara, sau sa caut un alt insecticid (pe care?) dedicat pentru paianjeni?
Multumesc mult
- AlexandruDragomir
Salutare.
Insecticidele, indiferent de natură, nu sunt foarte eficiente. Asta din simplul motiv că păianjenii roșii sunt acarieni și, deși insecte și ei, nu răspund la substanțele folosite pentru păduchi lânoși, tripși etc.
Există pe piață acaricide, unele omorând doar ouăle, altele doar adulții etc. Eu folosesc Nissorum, dar nu pot garanta pentru el fiindcă nu l-am folosit pentru a lupta împotriva unei infestări, ci îl am ca substanță pentru tratamente profilactice.
Cu păianjenii am avut probleme doar la apartament, unde am vreo 10-15 cactuși. Fiindcă era un mediu închis, nu am folosit substanțe toxice, ci am ales varianta mai grea și anume o substanță de contact, nu sistemică. Am folosit alcool izopropilic pe care l-am folosit în concentrații de la 50% până la 100% și o pensulă cu care îl aplicam. După 4-5 aplicări zilnice au dispărut complet. De menționat că am evitat ca alcoolul să ajungă în sol și am aruncat o plantă foarte afectată de la început fiindcă nu cred că mai putea fi salvată, fiind într-o stare precară de dinaintea atacului. De asemenea, tot ca metodă non-toxică, folosesc apă oxigentă (H2O2) pentru a-mi spăla plantele nou cumpărate (soluție de 1/10 cu H2O). Din câte am citit, aceasta omoară sporii ciupercilor și ouăle mai multor organisme de dimesiuni mici, cum ar fi, din câte se pare, și păianjenul roșu.
O precizare ar fi și aceea că îmi ud plantele pe deasupra și le spăl bine corpul în timpul procesului, iar păianjenii nu suportă asta.
Cred că ar fi excelent să citești articolul lui Cristi legat de subiect, acolo are precizate mai multe acaricide despre care eu nu îți pot vorbii în lipsă de cunoștință.
Să ai o zi bună,
Alexandru Dragomir
Insecticidele, indiferent de natură, nu sunt foarte eficiente. Asta din simplul motiv că păianjenii roșii sunt acarieni și, deși insecte și ei, nu răspund la substanțele folosite pentru păduchi lânoși, tripși etc.
Există pe piață acaricide, unele omorând doar ouăle, altele doar adulții etc. Eu folosesc Nissorum, dar nu pot garanta pentru el fiindcă nu l-am folosit pentru a lupta împotriva unei infestări, ci îl am ca substanță pentru tratamente profilactice.
Cu păianjenii am avut probleme doar la apartament, unde am vreo 10-15 cactuși. Fiindcă era un mediu închis, nu am folosit substanțe toxice, ci am ales varianta mai grea și anume o substanță de contact, nu sistemică. Am folosit alcool izopropilic pe care l-am folosit în concentrații de la 50% până la 100% și o pensulă cu care îl aplicam. După 4-5 aplicări zilnice au dispărut complet. De menționat că am evitat ca alcoolul să ajungă în sol și am aruncat o plantă foarte afectată de la început fiindcă nu cred că mai putea fi salvată, fiind într-o stare precară de dinaintea atacului. De asemenea, tot ca metodă non-toxică, folosesc apă oxigentă (H2O2) pentru a-mi spăla plantele nou cumpărate (soluție de 1/10 cu H2O). Din câte am citit, aceasta omoară sporii ciupercilor și ouăle mai multor organisme de dimesiuni mici, cum ar fi, din câte se pare, și păianjenul roșu.
O precizare ar fi și aceea că îmi ud plantele pe deasupra și le spăl bine corpul în timpul procesului, iar păianjenii nu suportă asta.
Cred că ar fi excelent să citești articolul lui Cristi legat de subiect, acolo are precizate mai multe acaricide despre care eu nu îți pot vorbii în lipsă de cunoștință.
Să ai o zi bună,
Alexandru Dragomir
Alexandru Buse-Dragomir, Craiova 

Salut Alexandru si multumesc mult pentru sfaturi. Am citit si articolul lui Cristi (de mai multe ori chiar) insa am eliminat mai multe dintre optiunile prezentate initial: Talstar, Mitac si Danirun nu se mai produc iar Nissorun nu e activ impotriva adultilor, distruge doar ouale. Mai ramane doar Omite 570 EW insa ma intrebam daca ar mai fi si alte solutii de acaricide, de ex pentru o a 3-a stropire.
Toate bune,
Alex.
Toate bune,
Alex.
Omite 570 W e f bun. Nu aveti nevoie de altceva.
cactus wizard
Salut tuturor,
Din informatiile mele se pare ca si Milbeknock s-a scos de pe piata. A aparut un inlocuitor care pare ca are aceeasi compozitie, chiar si ambalajul (la fiole) e identic: KOROMITE.
L-a folosit cineva? Ati auzit ceva despre el? Alte pareri?
Multumesc mult,
Alex.
Din informatiile mele se pare ca si Milbeknock s-a scos de pe piata. A aparut un inlocuitor care pare ca are aceeasi compozitie, chiar si ambalajul (la fiole) e identic: KOROMITE.
L-a folosit cineva? Ati auzit ceva despre el? Alte pareri?
Multumesc mult,
Alex.
-
A folosit cineva ulei de neem diluat cu apa? Am înțeles ca e foarte bun, nu e toxic și e și fungicid, acum întrebarea e cum se comporta la cactuși.