Gymnocalycium eurypleurum, octombrie 2018, corp si spini

Arătau acceptabil (nu aveau epiderma ranita, erau hidratate). Problema pe care am observat-o abia dupa, dar la care ma asteptam, au fost paduchii lanosi prezenti pe radacinile plantelor. Sunt unul din motivele pentru care ma incumet rar la plante din magazine.
Alte motive ar fi faptul ca apreciez cu mult mai mult o planta cu un field number, care uneori vine si cu ceva poze din habitat.
Aveau un mix de specii, dar i-am remarcat imediat şi, deşi nu fac asta de obicei, i-am luat.
De obicei, cele mai multe probleme sunt cu desprinderea turbei de pe radacini. Tinerea plantei la inmuiat cu radacina in apa calduta da rezultate okay, dar o parte din radacina se rupe oricum, iar restul se intampla des sa putrezeasca. Planta pare sa renunte la sistemul radicular creat pe turba pentru a il inlocui cu unul adaptat la traiul pe un sol cu continut mare mineral, pe care il are la mine.
Asa ca acasă am luat hotararea indepartarii totale a radacinii care ar fi usurat munca de curatare de paraziti: le-am retezat cu un bisturiu sterilizat toată rădăcina, de la bază şi i-am spălat foarte bine cu un săpun moale.
Gymnocalycium eurypleurum, octombrie 2018, dupa indepartarea cu un bisturiu a radacinii

A stat la calusat cam 10 zile, iar apoi a fost lăsat într-un loc luminos, pe nisip argilos, toată iarna, in ghivece de 7 cm.
Au fost tratati practic ca niste lastari.
In primăvară apăruseră primele rădăcini şi a fost transferat într-un sol cu 25-30% componentă organică şi o cantitate însemnată de rocă cu conținut mare de fier + ardezie, ceva argile (roci argiloase). Am adaugat bucati mari de roca in ghivece pentru a nu se acumula prea multa umiditate, lucru de nedorit avand in vedere radacinile inca insuficiente pentru a cuprinde ghiveciul de 9 cm. Cum plantele mele sunt sub cerul liber, iar eu studiind/lucrand in Craiova, nu pot ajunge uneori pentru perioade de 3-4 saptamani, asa ca, in caz de ploaie prelungita, ma bazez pe solul foarte bine drenat pentru a le proteja de putrezire.
Au trecut cam 10 luni de atunci, iar acum plantele arata foarte bine, sunt ancorate serios in ghiveci, nu am mai avut probleme cu daunatorii la ele si sunt semne clare de dezvoltare. Primesc soare dimineata, pana aproape de pranz, apoi umbra usoara.
Cred ca, desi mai radicala, aceasta metoda este una mai sigura daca se aplica pentru plante bine hidratate si cu o inradacinare usoara. Se evita astfel putrezirea partiala sau totala a radacinii vechi si prezenta unor posibile oua de daunatori ramase pe fosul sistem radicular.
Durata de stabilizare este ceva mai lunga, dar plantele au acum un sistem radicular potrivit substratului si sper ca pot reveni cu ceva poze ale florilor in 1-2 ani.
Gymnocalycium eurypleurum, august 2019

Gymnocalycium eurypleurum, august 2019

Gymnocalycium monvillei, august 2019

Avand in vedere ca pretul a fost de 3.99 lei, adica nici 1 euro, iar ca plantele cumparate de la Kakteen Haage sau Uhlig Kakteen pot fi si 10 euro, unele fara field number, sau lastari inradacinati si nu plante crescute din seminte, eu zic ca a fost "a good deal" .
Mai ales ca nu aveam aceste specii in colectie.
In incheiere o sa adaug ceva poze cu rocile folosite, deoarece pentru mine reprezinta o parte din placerea cresterii cactusilor: cautarea, alegerea, spargerea si amestecarea rocilor pentru pregatirea unui substrat cat mai bun.




