Inradacinare Aztekium ritterii

Post Reply
demi
Posts: 216
Joined: Thu, 26 Jul 2012 10:53
Location: Turda
Contact:

Inradacinare Aztekium ritterii

Post by demi » Sun, 03 May 2020 16:39

Buna ziua
Inradacinare Aztekium ritterii


In acest articol vreau sa va prezint observatiile mele referitoare la A. Ritterii si metoda mea de inradacinare a acestui gen , stiinduse ca este extrem de dificil aceasta operatie la acest gen fata de altele .
De vreo 5 ani ma tot chinui cu fel si fel de metode , insa fara nici un succes , doar o singura reusita din mai bine de 20 de butasi .
Fiecare planta pierduta am analizato cu atentie sa-mi dau seama de cauza esecurilor suferite .
Am ajuns la concluzia ca totul am facut gresit , nu am fost atent la niste lucruri minore :
1. A.ritterii are tegumentul foarte sec
2. Are baza varfului de crestere foarte adanc in planta
3. Butasi prelevati nu avea inaltimea necesara
Lastari pe planta mama sant crescuti si cresc mai mult in diametru decat in inaltime , un lastar de 2-3 cm diametru nu depaseste inaltimea de 1-1,3 cm si de aici rezulta dupa observatiile mele ca baza varfului de crestere este la nivelul sau foarte aproape de nivelul coastei de unde a lastarit . Daca taiem lastarul la nivelul normal de unde se indeparteaza ori ce lastar ( de la nivelul coastei ) este posibil sa sectionam portiunea de baza a varfului de crestere , ori ajungem foarte aproape de el si din start butasul este pierdut atat daca vrem sa facem inradacinare cat si altoita .
Aici am incercat sa fac un desen ca exeplificare :
Observand acest lucru am ajuns la concluzia ca butasi trebue indepartati in asa fel ca sa aiba inaltimea corespunzatoare si un minimde 4-5 mm de carne sub baza varfului de crestere , decupand butasul tot cu coasta sau o portiune din coasta , cam in felul acesta cum este prezentat in desen :
Echipat cu aceste observatii in iulie 2019 am inceput un experiment de inradacinare prin aceasta metoda . Am prelevat 5 butasi decupand butasii cu o portiune din coasta , iata cateva poze cu butasi prelevati :
Butasi trebue sa aiba un diametru de minim 1,8-2 cm , un lastar mai mic avand din start tegumentul foarte sec se usca si totul este pierdut . Perioada optima de a incepe operatiunea este unie-iulie cand sant caldurile mai mari si sa prindem o perioada cat mai lunga cu caldura maxima . Butasi au fost tratati cu hormon de inradacinare si lasati la cicatrizat 6-8 zile , nu mai mult ca este posibil deshidratarea excesiva a butasilor si operatiunea va fi un esec .
Ca substrat am folosit nisip foarte fin de granulatie 0,1-0,5 mm ca sa obtin un contact cat mai bun cu suprafata plantelor . Dupa ce am infipt butasi in nisip aproximativ 2/3 din plante am umezit substratul prin imersie , in asa fel ca sa ajunga umiditatea pana la suprafata solului dar nici sa nu fie ud ( doar sa aiba cum zic eu o umiditate naturala ) , procedeul meu de umidificare : am folosit un ghiveci de 11x11x7 cm , o caserola de aproximativ 15x23 cm am pus aproximativ 1 cm de apa , am introdus ghiveciul cu plantele si cand a scazut nivelul apei cu aproximativ 5-6 mm ghiveciul a fost scos si apa doar la vreo 15 dupa terminarea proceduri a ajuns la suprafata solului , prin aceasta metoda am obtinut umiditatea corespunzatoare . Vasul cu plantele trebue asezat in plin soare , unde in maxim 2 zile solul se usuca , si dupa 2-3 zile repetam procedura de umezire . Trebue avut grija ca sa nu stee plantele mai mult de 2-3 zile in nisipul uscat de aceea eu la 4-5 zile umezeam . Cu umiditatea solului trebue sa fim mai atenti in primele 2-3 saptamani , dupa aceea se poate face umezirea si mai abundent . Trebue stiut ca A. Ritterii mai repede se usuca decat sa putrezeasca . La aproximativ 1.5 luni putem verifica butasi sa vedem daca a inceput procesul de inradacinare , daca nisipul sta foarte lipit de baza plantelor inseamna ca procesul a inceput , acest proces poate sa tina si un an . Plantele experimentale din octombrie au stat pe uscat , doar pe la mijlocul lui martie am inceput umidificarea lotului experimental . In data de 2 mai 2020 am scos plantele din sol pentru a le verifica si am facut si cateva poze si se vede ca experimentul a avut un succes 100% :
Dupa sedinta foto plantele au fost plantate in subtratul definitiv .

Cu stima Mihai

User avatar
Liviutz
Posts: 232
Joined: Thu, 25 Oct 2012 18:33
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Inradacinare Aztekium ritterii

Post by Liviutz » Fri, 08 May 2020 21:02

:aplauze1: Bravos dom' Mihai !
De-a lungul vremii am incercat si io de vreo 3 ori - fara niciun rezultat - dar nici nu prea speram, ca n-am putut sta langa plante sa urmaresc umidificarea.

User avatar
AlexandruDragomir
Posts: 325
Joined: Mon, 19 Sep 2016 07:59

Re: Inradacinare Aztekium ritterii

Post by AlexandruDragomir » Tue, 26 May 2020 22:53

Foarte interesant articolul, Demi.
Eu zic ca ar fi o idee buna sa pui link-ul pe grupurile de pe facebook.
Asa afla mai multa lume de isprava asta care merita atentie.
Si poate mai vine lumea pe forum, mai scrie cineva cate ceva.

Numai de bine.
Alexandru
Alexandru Buse-Dragomir, Craiova :bere-noroc:

User avatar
Melchior
Posts: 170
Joined: Mon, 26 Mar 2012 19:30
Location: Timisoara
Contact:

Re: Inradacinare Aztekium ritterii

Post by Melchior » Wed, 10 Jun 2020 12:13

Va salut!

De mult nu am citit asa ceva interesant, adevarat nici nu prea am mai intrat pe forum. Cred ca a venit vremea pentru discutii importante/interesante sa revenim pe forum. Inradacinarea plantei Aztekium este o provocare, care ne-a framantat si pe noi, multe incercari,putine(0) reusite.
Concluzia desigur este ca planta trebuie sa fie cat mai mare(excludem bineinteles varianta cand se taie lastarul prea scurt si se taie varful de creste) si mai ales umidificarea regulata a plantei , care de multe ori este o problema.
Am folosit Incit 5,dar dupa 2 ani a cedat fara sa faca radacina. Vom incerca ptr. ULTIMA DATA cu Incit 8, (se vorbeste ca inradacineaza si chibritul) impreuna cu inradacinarea plantei monstruoase Mammillaria de la Condoros.

demi
Posts: 216
Joined: Thu, 26 Jul 2012 10:53
Location: Turda
Contact:

Re: Inradacinare Aztekium ritterii

Post by demi » Wed, 10 Jun 2020 18:14

Dl. Levai Melchior secretul consta in umidificare la Aztekium si la M. luethiy la fel , dupa experienta mea . Bine-nteles la alte specii umezirea e o problema . Cred ca aceasta metoda functioneaza la extreme , una sant plantele cu tegumentul(carnea) foarte sec cum e si Aztekium ; Geohintonia etc. , si cealalta extrema plantele cu tegumentul foarte moale cum e M. luethiy . Ambele avand tendinta de a se dezhidrata inainte de vreme .

Cu stima Mihai

Post Reply

Return to “Semanaturi, butasiri, altoiri, alte metode de inmultire”