Delosperma cooperi
Face parte din familia Aizoaceae si vine din indepartata Africa de Sud.
Planta firava cu port mai mult tarator, cu lujeri subtiri si frunze aciforme de un verde intens si cu irizatii de briliant in bataia soarelui, Delosperma cooperi este una dintre putinele suculente perene, perfect hardy.
Rezista pana la minus 20 de grade.
Se adapteaza usor conditiilor din tara noastra si poate fi cultivata in exterior in ghivece, jardiniere sau direct in sol in spatii amenajate (rocarii) sau alte spatii situatie in care se simte cel mai bine, formand adevarate covoare verzi irizante inainte de inflorire si mantii violet – azurii atunci cand infloreste masiv.
Accepta aproape orice tip de substrat, dar cel mai bine vegeteaza pe un substrat cu componente minerale, bine drenat si in plin soare.
In urma cu cativa ani am semanat seminte de D. Cooperi ce veneau de la Steven Brack.
Am obtinut cateva plantute ce au ajuns la tara unde au avut o dezvoltare notabila in acel an, dar in acea iarna le-am pierdut desi nu au fost temperaturi negative drastice.
Anul trecut am primit D. cooperi de la domnul Marcu.
Le-am dus la tara dar in toamna anului trecut am avut grija sa prelevez cativa lastari pe care i-am adus la Bucuresti unde au trecut peste iarna la mine in balcon, in ideea de a avea planta in caz ca cele de la tara n-ar fi trecut peste iarna.
Au trecut cu bine peste iarna cele de la tara, au intrat puternic in vegetatie in primavara iar acum au inceput sa-si etaleze florile incantatoare.
Multumesc domnului Marcu si pe aceasta cale.

Pentru a vedea adevaratul spectacol al acestor minunate plante, priviti :