Transplantari - situatii diverse
Transplantari - situatii diverse
Salut
Articolul de mai jos este dedicat in esenta situatilor intalnite in cultura cactusilor si suculentelor, dar cred ca informatiile pot fi utile si pentru celelalte plante cultivate in ghivece sau jardiniere.
Transplantarea este operatia care devine necesara in viata unei plante cultivata in ghiveci sau jardiniera, atunci cand totalitatea factorilor care contribuie la dezvoltarea sa in ceea ce priveste varsta, calitatea substratului si marimea vasului, nu mai sunt optime.
Prima operatiune de acest fel apare in cazul semanaturilor si poate fi catalogata drept repicare in cazul in care :
-Transplantarea se realizeaza in vase asemanatoare cu cele in care plantele au germinat, sau de dimensiuni mai mari si cu acelasi substat, dar cu o densitate a plantelor mai mica.
-Transplantarea se realizeaza in ghivece de mici dimensiuni folosind acelasi substrat
-Transplantarea se realizeaza in ghivece de mici dimensiuni cu respectarea retetei de sol in functie de fiecare specie in poarte.
Premergator acestei operatii se realizeaza controlul vizual pentru depistarea unor eventuali daunatori sau probleme la colet si radacini.
Urmatoarea etapa o reprezinta transplantarea de necesitate, atunci cand plantele au ajuns sau depasit marimea ghiveciului.
In acest caz pot fi intalnite doua situatii :
- ( a )Transplantare cu inlaturarea totala a vechiului substrat, curatarea si scurtarea radacinilor.
- ( b )Transplantare cu inlaturare partiala a vechiului substrat.
In ambele situatii se realizeaza controlul radacinilor si al coletului si se pot face tratamente preventive cu diverse substante insecticide, sau stimulatori de inradacinare daca este cazul. Ghivecele trebuie sa fie mai mari decat precedentele, pentru asigurarea dezvoltarii in conditii bune a radacinilor si implicit a plantelor. Ghivecele prea mici in raport cu planta si masa de radacini vor influenta negativ dezvoltarea optima.
Ghivecele prea mari favorizeaza dezvoltarea radacinilor in detrimentul plantei.
-Situatia "a" este caracteristica plantelor tinere aflate in plina dezvoltare
-Situatia "b" este caracteristica plantelor mature sau batrane.
Aspecte care pot genera transplantari de urgenta, sau periodice.
-Raportul dintre marimea plantei si cel al ghiveciului nu mai este optim.
-Planta are o dezvoltare lenta si o inflorire slaba.
-Aparitia unor pete nefiresti pe epiderma, pierderea partiala a spinilor, etiolare.
-Tasarea puternica a substratuli, impiedicand absortia normala a apei.
-Consumarea partiala, sau in unele cazuri totala a masei de substrat.
-Deformarea sau spargerea ghiveciului din cauza masei mari de radacini, a stolonilor sau aparitia radacinilor prin orificiile de scurgere ale ghiveciului.
-Infestarea substratului cu diversi daunatori.
-La achizitionarea de plante de la alti colectionari sau din florarii.
Perioada optima pentru transplantare
- ( a ) In perioada de iarna atunci cand plantele sunt oprite din vegetatie.
- ( b ) In perioada de primavara - vara, pana cel mai tarziu luna iulie.
-"a" Daca situatia o permite, se pot face transplantari in perioada de iarna.
Este totusi recomandata situatia : "Transplantare cu inlaturarea partiala a vechiului substrat", pentru a nu deranja sau rani radacinile.
-"b" In perioada de primavara - vara se pot face si "transplantari cu inlaturarea totala a vechiului substrat, curatarea si scurtarea radacinilor", dupa caz.
Baza materiala
-Ghivece de diverse dimensiuni si forme.
-Pamant, nisip si pietris de diverse granulatii, roci minerale sfaramate, tuf vulcanic, perlit, caramida sfaramata, cioburi de ceramica, pietre de diverse dimensiuni, sparturi de marmura.
-Lopatele, pensete, farfeci, bisturie, cutite, manusi de protectie, site diverse.
-Etichete de mai multe dimensiuni
-Substante: insecticide si fungicide, stimulatori de inradacinare, dezinfectante.
Precautii ulterioare
Dupa realizarea transplantarii, este de preferat ca plantele sa fie plasate in locuri usor umbrite si sa nu se ude imediat, apoi sa revina pe cat posibil in locurile initiale si sa se mentina orientarea plantei in raport cu soarele ca si mai inainte.
Nu am pretentia ca am acoperit toate aspectele, de aceea datele de mai sus pot fi completate prin disectia fiecarei situatii in parte.
Articolul de mai jos este dedicat in esenta situatilor intalnite in cultura cactusilor si suculentelor, dar cred ca informatiile pot fi utile si pentru celelalte plante cultivate in ghivece sau jardiniere.
Transplantarea este operatia care devine necesara in viata unei plante cultivata in ghiveci sau jardiniera, atunci cand totalitatea factorilor care contribuie la dezvoltarea sa in ceea ce priveste varsta, calitatea substratului si marimea vasului, nu mai sunt optime.
Prima operatiune de acest fel apare in cazul semanaturilor si poate fi catalogata drept repicare in cazul in care :
-Transplantarea se realizeaza in vase asemanatoare cu cele in care plantele au germinat, sau de dimensiuni mai mari si cu acelasi substat, dar cu o densitate a plantelor mai mica.
-Transplantarea se realizeaza in ghivece de mici dimensiuni folosind acelasi substrat
-Transplantarea se realizeaza in ghivece de mici dimensiuni cu respectarea retetei de sol in functie de fiecare specie in poarte.
Premergator acestei operatii se realizeaza controlul vizual pentru depistarea unor eventuali daunatori sau probleme la colet si radacini.
Urmatoarea etapa o reprezinta transplantarea de necesitate, atunci cand plantele au ajuns sau depasit marimea ghiveciului.
In acest caz pot fi intalnite doua situatii :
- ( a )Transplantare cu inlaturarea totala a vechiului substrat, curatarea si scurtarea radacinilor.
- ( b )Transplantare cu inlaturare partiala a vechiului substrat.
In ambele situatii se realizeaza controlul radacinilor si al coletului si se pot face tratamente preventive cu diverse substante insecticide, sau stimulatori de inradacinare daca este cazul. Ghivecele trebuie sa fie mai mari decat precedentele, pentru asigurarea dezvoltarii in conditii bune a radacinilor si implicit a plantelor. Ghivecele prea mici in raport cu planta si masa de radacini vor influenta negativ dezvoltarea optima.
Ghivecele prea mari favorizeaza dezvoltarea radacinilor in detrimentul plantei.
-Situatia "a" este caracteristica plantelor tinere aflate in plina dezvoltare
-Situatia "b" este caracteristica plantelor mature sau batrane.
Aspecte care pot genera transplantari de urgenta, sau periodice.
-Raportul dintre marimea plantei si cel al ghiveciului nu mai este optim.
-Planta are o dezvoltare lenta si o inflorire slaba.
-Aparitia unor pete nefiresti pe epiderma, pierderea partiala a spinilor, etiolare.
-Tasarea puternica a substratuli, impiedicand absortia normala a apei.
-Consumarea partiala, sau in unele cazuri totala a masei de substrat.
-Deformarea sau spargerea ghiveciului din cauza masei mari de radacini, a stolonilor sau aparitia radacinilor prin orificiile de scurgere ale ghiveciului.
-Infestarea substratului cu diversi daunatori.
-La achizitionarea de plante de la alti colectionari sau din florarii.
Perioada optima pentru transplantare
- ( a ) In perioada de iarna atunci cand plantele sunt oprite din vegetatie.
- ( b ) In perioada de primavara - vara, pana cel mai tarziu luna iulie.
-"a" Daca situatia o permite, se pot face transplantari in perioada de iarna.
Este totusi recomandata situatia : "Transplantare cu inlaturarea partiala a vechiului substrat", pentru a nu deranja sau rani radacinile.
-"b" In perioada de primavara - vara se pot face si "transplantari cu inlaturarea totala a vechiului substrat, curatarea si scurtarea radacinilor", dupa caz.
Baza materiala
-Ghivece de diverse dimensiuni si forme.
-Pamant, nisip si pietris de diverse granulatii, roci minerale sfaramate, tuf vulcanic, perlit, caramida sfaramata, cioburi de ceramica, pietre de diverse dimensiuni, sparturi de marmura.
-Lopatele, pensete, farfeci, bisturie, cutite, manusi de protectie, site diverse.
-Etichete de mai multe dimensiuni
-Substante: insecticide si fungicide, stimulatori de inradacinare, dezinfectante.
Precautii ulterioare
Dupa realizarea transplantarii, este de preferat ca plantele sa fie plasate in locuri usor umbrite si sa nu se ude imediat, apoi sa revina pe cat posibil in locurile initiale si sa se mentina orientarea plantei in raport cu soarele ca si mai inainte.
Nu am pretentia ca am acoperit toate aspectele, de aceea datele de mai sus pot fi completate prin disectia fiecarei situatii in parte.
Gino
Re: Transplantari - situatii diverse
Buna ziua,
Am cateva plante mari care necesita transplantare, de precizat este ca nu au boboci florali, este prea tarziu sa le transplantez? Daca le transplantez acum mai infloresc anul acesta? Vreau sa schimb si substratul in totalitate pentru ca acum 5 ani cand le-am pus nu prea stiam eu prea multe despre ei si substratul necesar si nici nu mai stiu ce componente am folosit
asa ca se necesita o transplantare, dar cred ca am asteptat prea mult, din cauza componentelor pe care abia acum am reusit sa le adun.
Am cateva plante mari care necesita transplantare, de precizat este ca nu au boboci florali, este prea tarziu sa le transplantez? Daca le transplantez acum mai infloresc anul acesta? Vreau sa schimb si substratul in totalitate pentru ca acum 5 ani cand le-am pus nu prea stiam eu prea multe despre ei si substratul necesar si nici nu mai stiu ce componente am folosit

CEL MAI IMPORTANT LUCRU IN VIATA OMULUI ESTE ... SANATATEA
http://crysss.sunphoto.ro/
Daca trebuie transplantate, atunci transplanteaza-le!
Eu nu as goli complet radacinile de sol, dar daca il consideri inadecvat (desi faptul ca le-a mers bine 5 ani in el dovedeste ca a fost un sol bun pentru speciile in cauza), o poti face. Indepartezi solul cat de mult posibil si suplimentar, daca doresti, poti spala complet radacinile. Daca le golesti de sol, planta se lasa la loc luminos si bine ventilat timp de 2 saptamani, ulterior se replanteaza.
Eu nu as goli complet radacinile de sol, dar daca il consideri inadecvat (desi faptul ca le-a mers bine 5 ani in el dovedeste ca a fost un sol bun pentru speciile in cauza), o poti face. Indepartezi solul cat de mult posibil si suplimentar, daca doresti, poti spala complet radacinile. Daca le golesti de sol, planta se lasa la loc luminos si bine ventilat timp de 2 saptamani, ulterior se replanteaza.
cactus wizard
Buna Cristi
Mersi de raspuns, da intradevar le-a mers foarte bine, in fiecare an au crescut vizibil si au inflorit peste masura, problema e ca ghivecele sunt prea mici si se rastoarna trebuie sa le sprijin unul de altul uite de exemplu cateva din ele
1
2
3
Astea sunt doar 3 exemple, dar am mai multe in aceasta situatie, care au crescut prea inalte si s-au inclinat, iar acum se rastoarna sau cum e cea din poza a treia care nu mai are loc in ghiveci, dar eram curioasa daca le transplantez acum, daca mai infloresc?
Mersi de raspuns, da intradevar le-a mers foarte bine, in fiecare an au crescut vizibil si au inflorit peste masura, problema e ca ghivecele sunt prea mici si se rastoarna trebuie sa le sprijin unul de altul uite de exemplu cateva din ele
1

2

3

Astea sunt doar 3 exemple, dar am mai multe in aceasta situatie, care au crescut prea inalte si s-au inclinat, iar acum se rastoarna sau cum e cea din poza a treia care nu mai are loc in ghiveci, dar eram curioasa daca le transplantez acum, daca mai infloresc?
Eu le-as transplanta cat mai repede fara sa deranjez balotul de sol si as folosi ghivece mai mari cu volum de sol dublu fata de cel al ghivecelor actuale. Suferinta radacinilor va fi minima, inflorirea va continua.
cactus wizard
Mersi Cristi, atunci de maine trecem la treaba
Buna. Am si eu un Chamacaereus sylvestrii pe care l-am cerait de la o verisoara pt ca tare rau arata. Cred ca are pamand de gradina, ghiveciul sta sa se rupa si anul asta (il am de anul trecut dar nu am putut sa ma ocup de el atunci) nu cred sa ii fii dar vreun lastar nou. As vrea aa il transplantez. Intrebarea este: ce ma asteapta dupa ce il scot din ghiveci? O masa mare de radacini sau fiecare lastar are radacina lui proprie si eu voi fi nevoita sa asez in ghiveci fiecare suvita?
Daca radacinile ii sunt sanatoase vor fi sute de fire incolacite prin tot ghiveciul si separarea plantelor individuale va fi imposibila fara ruperea masiva a radacinilor. Daca e asa eu l-as pune direct intr-un ghiveci mai larg adaugand sol nou fara sa incerc sa curat agresiv radacinile de vechiul sol.
cactus wizard
Mersi Cristi. Asa voi face. Am ghiveci, am pamant...ma apuc de treaba. Bine ca nu am de aranjat fiecare lastar in parte ca e destul de bogata
Buna ziua! Am si eu o intrebare mai prosteasca daca pot zice asa. Urmeaza sa fac o comanda la cactusi de pe un site strain iar plantele vor venii cu radacinile goale. Daca le plantez in perioada asta vor avea de suferit? Multumesc frumos pentru raspunuri!
Salut, din experienta mea mult redusa fata de cea a veteranilor acestui site, pot sa spun ca nu vor avea de suferit. In mod cert nu este perioada optima pentru transplantari, riscurile de adaptare a plantelor vor fi mai mari, in special daca ele vor ajunge deshidratate. Insa o transplantare corecta (sol uscat) si o hibernare adecvata (temperaturi reduse, intre 7-10 C plus umiditate foarte scazuta) vor permite plantelor sa se adapteze fara probleme. Eu incerc sa evit transplantarile in aceasta perioada insa totusi in fiecare an mai comand cate ceva. Nu am avut probleme pana acum. Succes!
Multumesc frumos pentru raspuns @lexx! Plantele au ajuns repede si foarte bine hidratate. Le-am plantat in sol "Mineral Marvel" iar in camera de iernare temperaturile se incadreaza mereu intre 5 si 10 grade.
Excelent! Mult succes!