Pentru frumusetea, varsta si dimensiunile lor exceptionale, pentru raritatea lor sau pentru faptul ca sunt marturii ale unor evenimente istorice, multi arbori izolati de pe teritoriul tarii noastre sunt ocrotiti prin lege. Iata in continuare o parte dintre cei mai interesanti, grupati pe specii.
MOLID--Picea excelsa
-Molidul candelabru de la Tihuta, numit si "regele padurii", situat pe valea Straii, in pasul Muntilor Bargaului, intre localitatile Tiha Bargaului si Muresenii Bargaului - judetul Bistrita - Nasaud. Interesanta este coroana acestui arbore, avand forma de candelabru. In fiecare an, in penultima duminica a lunii iulie, se organizeaza la umbra acestui arbore concursuri de cantece, joc si port popular, castigatorii primind medalii si diplome, ce au drept simbol "regele padurii"
BRADUL ALB--Abies alba
-Bradul alb de pe paraul Artagului, afluent al Teleajenului, satul Cheia, judetul Prahova, care prin inaltimea sa de peste 62 de metrii, pare a fi cel mai inalt din Europa.
-Bradul din bazinul superior al Gilortului, in basivul forestier al Muntelui Ranca, judetul Gorj, in varsta de circa 550 de ani, cu diametrul de 1,28 metrii si inaltimea de peste 50 de metrii.
TISA--Taxus baccata
-Tisa de la Capu Campului, comuna Valea Moldovei, judetul Suceava, este un exemplar femela. Varsta arborelui este evaluata la peste 200 de ani, avand o circumferinta a trunchiului de peste 1,20 metrii
-Tisa de la Pangarati, judetul Neamt, este un exemplar a carui varsta este apreciata la circa 500 de ani.
PLOP--Populus alba, P. tremula, P. nigra
-Plopul de la Rafaila, situat la aproximativ 1,5 km de localitatea Rafaila, judetul Vaslui, unic in tara prin dimensiunile lui : circumferinta trunchiului de 14 metrii si o varsta de aproximativ 500 de ani. Localnicii considera ca arborele este din timpul lui Stefan cel Mare.
-Plopul de malul drept al Somesului Mare, la marginea satului Mocod, judetul Bistrita - Nasaud. Varsta acestui arbore este apreciata la 600 - 700 de ani, circumferinta trunchiului de 10,25 m, diametrul trunchiului de 3,30 m, inaltimea de aproximativ 32 m.
-Plopul din satul Viisoara comuna Todiresti, judetul Vaslui. Are diametrul trunchiului de 2,35 m, inaltimea de 42 m si o varsta de circa 350 de ani.
-Plopul din municipiul Botosani, str. I. V. Miciurin, exemplar multisecular, cunoscut de catre localnici sub numele de " cei opt frati", deoarece este format din opt tulpini, care pornesc din aceeasi radacina.
-Grupul de plopi de la Bucium, judetul Iasi, denumiti si "Plopii fara sot", sunt in numar de 27 de exemplare, cu varste de 200 - 250 de ani. Sunt asociati cu numele marelui nostru poet Mihai Eminescu.
-Plopul multisecular ( circa 900 de ani ) de pe izlazul din apropierea satului Plopi, comuna Dracsanei, judetul Teleorman
-Plopul din parcul orasului Sigetu Marmatiei, judetul Maramures, cu o inaltime de 40 m si cu circumferinta trunchiului de 8,20m.
FAG--Fagus sylvatica
-"Fagul imparatului", situat pe malul stang al Ariesului, langa satul Muncelu, comuna Baia de Aries, judetul Alba, prezinta coroana deasa si frunzis macescent ( frunzele uscate raman prinse de arbore si in timpul iernii ), de o frumoasa culoare bruna - bronzata.
-"Fagii ingemanati" de la Runc, comuna Racova, judetul Bacau. Un exemplar este Fagus orientalis si altul Fagus taurica, trunchiurile lor fiind concrescute pana la inaltimea de 1m. Varsta arborilor este de circa 120 de ani, inaltimea de 25 m, circumferinta trunchiului 3,20 m.
NUC--Juglans regia
-Nucul urias din comuna Costesti, judetul Valcea, cu inaltimea de 30 m si varsta de peste 400 de ani
-Nucul de la Subesti, din cartierul cu acelasi nume din orasul Campulung Muscel, judetul Arges. Varsta este de peste 200 de ani, inaltimea de 16 m, diametrul trunchiului de 1,5 m, diametrul coroanei circa 22m.
CASTAN COMESTIBIL--Castanea sativa
-Castanul de la Nereju - Topesti, judetul Gorj, cu circumferinta trunchiului de 6,70 m, diametrul de 1,90 m si varsta de peste 500 de ani. Produce in fiecare an circa 2000 kg de castane comestibile
-Castanul de pe Dealul Bodoaiei, la nord de localitatea Tautii de Sus, judetul Maramures, are o varsta de peste 500 de ani, inaltimea de 25 m, diametrul trunchiului de 2,65 m.
-Castanul din comuna Polovraci, judetul Gorj, cu circumferinta trunchiului de 7,20 m, diametrul trunchiului de 2,30 m si varsta de peste 400 de ani.
FRASIN--Fraxinus excelsior
-Frasinul monumental din satul Fumureni, comuna Lungesti, judetul Valcea, in varsta de peste 400 de ani, diametrul trunchiului de 1,30 m si inaltimea de 30 m.
-Frasinul din localitatea Braniste, judetul Dolj, ce se impune prin varsta sa, 450 de ani si dimensiuni : inaltime 20 m, circumferinta trunchiului 5,60 m
ULM--Ulmus glabra, U. montana, U. minor
-Ulmul din satul Tescani, comuna Beresti - Bistrita, judetul Bacau, situat la intrarea in parcul Asezamantului de cultura "George Enescu". Inaltimea arborelui este de 26 m, circumferinta trunchiului de 5,70 m, iar varsta de aproximativ 200 de ani.
-Ulmii din orasul Campulung Moldovenesc, judetul Suceava, care se numara printre cele mai batrane exemplare din tara.
-Ulmul multisecular din Focsani, judetul Vrancea, situat pe strada Simion Barnutiu nr. 1. Are varsta de peste 350 ani, diametrul trunchiului de 1,46 m, inaltimea de peste 18 m. Pentru ocrotirea acestui arbore, municipalitatea a dispus reproiectarea amplasarii unui bloc de locuinte.
-Ulmul din orasul Calafat, judetul Dolj, situat pe malul stang al Dunarii, avand inaltimea de 43 m, circumferinta trunchiului de 6,63 m, diametrul trunchiului 2,10 m, diametrul coroanei de 28 m.-
-Velnisul multisecular ( Ulmus laevis ) de la Varnita, judetul Vrancea, prin varsta, peste 300 de ani, diametrul trunchiului 1,46 m, inaltime 16 m, pare a fi cel mai impunator exemplar de pe teritoriul tarii noastre.
CORN--Cornus mas
-Cornul din satul Coltau, la 7 km de Baia-Mare. Varsta arborelui este de circa 150 - 200 ani, circumferinta trunchiului 2 m, inaltimea de 10 m. Se spune ca sub coroana lui a poposit si poetul revolutionar maghiar Petofi Sandor.
PAR SALBATIC--Pyrus pyraster
-Parul salbatic din codrul secular de stejar brumariu de la Nisipuri - Bailesti, judetul Dolj, cu diametrul trunchiului de 1,90 m si inaltimea de 21 m
TEI--Tilia tomentosa
-Teiul lui Eminescu din parcul Copou, din Iasi, in varsta de circa 200 de ani
FRASIN--Fraxinus excelsior
-Frasinul monumental din satul Fumureni, comuna Lungesti, judetul Valcea, in varsta de peste 400 de ani, diametrul trunchiului de 1,30 m si inaltimea de 30 m.
-Frasinul din localitatea Braniste, judetul Dolj, ce se impune prin varsta sa, 450 de ani si dimensiuni : inaltime 20 m, circumferinta trunchiului 5,60 m
-STEJAR, GORUN--Quercus robur, Quercur petraea, Quercus pedunculiflora
-Gorunul din localitatea Tebea, judetul Hunedoara, plantat de catre Nicolae Ceausescu.
-"Stejarul Unirii" din Roman, judetul Neamt, situat pe strada Smirodava nr. 1, in curtea cladirii, fosta proprietate a invatatorului Ion Stefanescu - Romanul, luptator pentru Unire. Aici aveau loc intrunirile umanistilor din Roman, la care participa si Vasile Alecsandri. Ca varsta, arborele are aproximativ 300 de ani, o inaltime de 25 m, diametrul de 1,40 m, diametrul coroanei de peste 20 m.
-Stejarul de la Tupilati, judetul Neamt, in apropiere de Hanul Ancutei. Are o varsta de peste 600 de ani, inaltimea de circa 30 m si o coroana cu un diametru de circa 20 m.
-Stejarul de la Cajvana, judetul Suceava, are o varsta de peste 500 de ani si diametrul trunchiului de 2,93 m. Dupa o legenda locala, Stefan cel Mare ar fi facut un popas sub acest stejar si ar fi mancat cas.
-Stejarul din Somcuta Mare , judetul Maramures, are o circumferinta a trunchiului de 6,58 m, inaltimea de peste 25 m, circumferinta coroanei de peste 70 m si o varsta de circa 500 de ani
-Stejarul multisecular de la Tolontal, comuna Dimitrie Cantemir, judetul Vaslui, are o varsta de peste 400 de ani, diametrul trunchiului de 1,90, diametrul coroanei de peste 35 de metrii si o inaltime de 30 m
-Stejarul din Boghestii de Sus, judetul Vrancea, pare a fi cel mai impunator stejar de pe teritoriul acestui judet, prin diametrul trunchiului de 1,85 m si varsta de peste 400 de ani.
-Stejarul din satul Bijghir, comuna Buhoci, judetul Bacau, este cel mai frumos exemplar din aceasta specie identificat pe teritoriul acestui judet. Varsta aproximativa de 400 - 500 de ani, inaltimea de 25 m, circumferinta trunchiului de 6,20 m. Localnicii il ocrotesc in mod special, legand istoria sa de personalitatea lui Stefan cel Mare.
-Stejarii de la Cristian, judetul Brasov, in varsta de circa 400 de ani si de la Fiser si Stupini, acelasi judet, cu varste intre 250 - 400 de ani
-Stejarul multisecular din parcul Policlinicii din Botosani. Arborele are o inaltime de peste 20 m, circumferinta trunchiului de 6,45 m, diametrul coroanei de peste 28 m.
-Stejarul lui Stefan cel Mare din Baia, judetul Suceava.
-Stejarul de la Blaj, judetul Alba, care are peste 500 de ani
-Stejarul multisecular din orasul Focsani, judetul Vrancea, in varsta de peste 400 de ani
-Stejarul de la schitul de sub Dealul Repedea, judetul Iasi, in varsta de peste 350 de ani
-Stejarii de pe Dealul Sorogari, judetul Iasi, doua exemplare in varsta de peste 300 de ani.
-Stejarii de la Trei Iazuri - Micluseni, judetul Iasi, pe soseaua Iasi - Roman, 52 de exemplare, cu varste intre 250 - 350 de ani.
-Gorunul lui Horea de la Tebea, de fapt un stejar pedunculat, situat in satul Tebea, comuna Baia de Cris, judetul Hunedoara. Sub coroana lui vorbea Horea, in anul 1784, motilor adunati, indemnandu-i la rascoala. Trunchiul arborelui, retezat la inaltimea de 9 m, are o circumferinta de 9 m. De la taietura s-a dezvoltat un ram viguros. Varsta arborelui este apreciata la 390 - 400 de ani. In anul 1924 arborele a fost legat cu cercuri de otel si betonat. In apropierea gorunului, la circa 30 m mai la nord, se afla mormantul lui Avram Iancu.
-Stejarii seculari de la Petris, judetul Arad, cu varste ce depasesc 600 de ani, numiti si "stejarii dreptatii", deoarece in timpul rascoalelor taranesti, sub acesti arbori erau judecati boierii.
-Stejarii din comuna Francesti, judetul Valcea, in numar de 5, cu varste de peste 450 de ani
-Stejarul brumariu ( Quercus pedunculiflora v. atrichoclados ), situat in localitatea Diosti, judetul Olt. Acest arbore multisecular de 450 - 500 de ani, are o inaltime de 24 m, si circumferinta trunchiului de 6,24 m, diametrul trunchiului de 2 m, diametrul coroanei de 25 m. Intre cele doua ramuri principale ale stejarului s-a construit, in urma cu 100 de ani, clopotnita bisericii.
-Gorunul de la Garbova de Sus, langa Aiud, judetul Alba, un arbore multisecular, cu inaltimea de 32 m si diametrul trunchiului de peste 2 m.
Arbori ocrotiti de lege din Romania
Re: Arbori ocrotiti de lege din Romania
In afara arborilor prezentati mai sus, mai sunt si alti arbori exceptionali prin raritate sau valoare decorativa, din specii exotice ( sau indigeni ), cultivati si ocrotiti in tara noastra.
-Loggerstroemki indica,
exemplar unic in Romania, specie exotica, originara din China, cu flori zoz-violet, dispuse in panicule si frunze de forma eliptica sau ovala, cazatoare. Se gaseste in Bucuresti, Calea Victoriei nr. 115, in gradina Casei Scriitorului Mihail Sadoveanu. Varsta arborelui este de peste 70 de ani
-Juniperus thurifera ( Ienupar ),
din cimitirul Bellu Bucuresti, este un exemplar femela, unic in tara. [/color]
-Chiparosul de mlastina ( Taxodium distichum )
din satul Coltau, judetul Maramures, 3 exemplare, din care unul are diametrul de 1,03 m, aproximativ 25 m inaltime si varsta de 300 de ani. In Parcul Poporului din Craiova mai exista 120 exemplare de chiparos de balta, care reprezinta o baza seminologica foarte importanta pentru zona carpato - balcanica. Din acest grup se remarca un exemplar avand circumferinta de 3,85 m, diametrul trunchiului de 1,23 m si inaltimea de 30 m, precum si un exemplar ce are inaltimea de peste 41 m. Exemplare foarte frumoase din aceasta specie se mai gasesc in padurea Resca, langa Caracal, judetul Olt ( in numar de 80 ), precum si in orasul Caracal, 7 exemplare.
-Arborele pagodelor ( Ginkgo biloba ),
specie relicta, originara din China, unde creste in flora spontana. In Europa, se cultiva in diferite parcuri incepand din secolul al XVIII - lea. In tara noastra se gasesc numeroase exemplare din acest arbore ( inclusiv la Caravaneti Teleorman ), printre cele mai mari mentionam pe cel din satul Gardani, comuna Salsig, judetul Maramures, avand diametrul trunchiului de aproape un metru, inaltimea de peste 20 m si o varsta de 150 de ani.
Arborele din orasul Botosani, cu circumferinta trunchiului de 1,30 m si o inaltime de 15 m, precum si doua exemplare din comuna Scheia, judetul Brasov si cate un exemplar in orasul Siret si padurea Calinesti - Cuparencu, judetul Suceava.
-Libocedrus decurrens,
originar di America, un exemplar frumos se gaseste in Bucuresti, Calea Serban Voda nr. 219, cu diametrul trunchiului de aproximativ 0,60 m.
-Arborele mamut ( Sequoia gigantea ),
specie exotica originara din California. In regiunile de bastina poate atinge varsta de 6000 de ani, iar circumferinta trunchiului depaseste uneori 50 m si inmaltimea de 150 m.
Denumirea stiintifica a fost data in onoarea unui cunoscut sef indian Sequoiah, inventator al alfabetului tribului Cherokee. Denumirea populara fiind in legatura cu asemanarea ramurilor uscate cu fildesii fosili de mamut. In tara noastra se gasesc exemplare din acest arbore la Baile Herculane ( cel mai frumos ), la Orsova, judetul Mehedinti si Ardusat, judetul Maramures.
-Magnolia,
specie exotica de mare valoare ornamentala, datorita florilor foarte frumoase, placut mirositoare si a frunzelor mari. In parcurile din Romania se gasesc numeroase exemplare, dintre care remarcam pe cel din Bucuresti strada Polona nr. 4 ( Magnolia yulan ), precum si pe cele din orasul Falticeni, judetul Suceava ( Magnolia acuminata ), satul Tisa , judetul Maramures, orasul Botosani ( Magnolia liliiflora si Magnolia soulangiana )
-Alunul turcesc ( Corylus colurna ),
specie indigena de interes ornamental, forestier si pomicol ce creste spontan in Banat si Oltenia, ajungand pana la 22 m inaltime si plantat in numeroase parcuri dendrologice si gradini botanice.
-Dudul alb ( Morus alba ),
un exemplar de varsta seculara ( peste 200 de ani ) se afla pe strada Batistei nr. 13 din Bucuresti.
-Liliacul ( Syringa vulgaris ),
un exemplar ocrotit in Bucuresti, strada Mihai Eminescu nr. 75, care are un diametru de peste 50 cm.
-Liquidambar styracifium
- specie exotica, originara din America cu valoare ornamentala datorita portului sau piramidal, a frunzelor rosii ce dau un aspect deosebit arborelui toamna. La noi este o raritate fiind ocrotit in cateva parcuri dendrologice : (Bazos, Simeria), in Gradina Botanica din Cluj, iar in Bucurestiu, in Gradina Botanica si pe Soseaua Kisselef nr. 25, in curtea Ambasadei Rusiei.
-Paulovnia ( Paulownia tomentosa ),
arbore exotic, originar din China, de interes ornamental datorita marimii exceptionale a frunzelor si a inflorescentelor verticale ca niste lumanari care florile violete, frumos mirositoare, fapt pentru care e cultivat in unele parcuri dendrologice din Simeria, Zam, Savarsin.
In Bucuresti el este ocrotit in Gradin Botanica si pe strada Biserica Popa Chitu nr. 7 A
-Torreya nucifera
- specie exotica, originara din Japonia. La noi in tara singurele exemplare care au supravietuit sunt cele din Parcul Cismigiu, fiind ocrotite din cauza raritatii lor in flora tarii noastre.
-Torreya californica
- specie exotica care prezinta interes ornamental pentru acele sale lungi si coroana piramidala. In tara noastra este ocrotita in Parcul Dendrologic de la Simeria, iar in Bucuresti in Gradina Botanica, un exemplar de peste 10 m si in Parcul Cismigiu, un exemplar de peste 5 m.
TISA ( Taxus baccata )
Conifer care popula in trecut padurile noastre de foioase si de rasinoase.
Datorita lemnului sau pretios intrebuintat in constructii si la producerea unor obiecte de artizanat, tisa a fost distrusa aproape in intregime, in parte si datorita faptului ca cetina sa este otravitoare pentru om.
Frumosul arbore are o tulpina dreapta sau culcata, rareori ramificata, atingand inaltimea de 15 m. Scoarta este bruna cenusie, iar lujerii anuali sunt verzi deschisi.
Frunzele sunt liniare, lungi pana la 30 mm si late de 2 - 2,5 cm .
Samanta este ovoida si inchisa intr-un aril rosu, mucilaginos, comestibil.
Tisa poate fi intalnita sporadic in tot arcul Carpatic si in Muntii Apuseni.
Exemplare ocrotite intalnim la Pangaresti, judetul Neamt, de circa 500 de ani, la Capul Campului, la 10 km de orasul Gura Humorului, judetul Suceava de peste 200 de ani.
De asemenea, pe teritoriul tarii mai sunt ocrotite in mod special exemplarele de tisa de la Baile Herculane, Targu Neamt si Batrani, din judetul Prahova.
In Bucuresti sunt cunoscute patru exemplare care se gasesc pe strada Tunari nr. 34, care au varsta de aproximativ 100 de ani si alte doua exemplare pe strada Stirbei Voda nr. 132.
---De remarcat faptul, ca desi tisa este otravitoare pentru om, ea are fructe comestibile !
ZAMBRUL ( Pinus cembra )
Zambrul este un pin ocrotit. Inalt de circa 22 m, cu un trunchi gros de circa 2 m in diametru, din care pornesc numeroase ramuri scurte si noduroase ; infruntand puterea vanturilor, zambrul ia forme fantastice.
Frunzele lungi ies cate cinci din mugurase apropiate, asa incat cetinile apar stufoase.
Aceasta superba specie de pin marcheaza cu coroana larga si monumentala, limita superioara a padurii, unde molidul abia rezista frigului si vantului prin forma inchircita si de unde incepe domeniul rasinoaselor taratoare, ca jnepenul si ienuparul.
In tara noastra, zambrul este decretat monument al naturii si vegeteaza sporadic numai in cele mai inalte masive, in jurul circurilor glaciare ca :
Muntii Retezat, Muntii Fagarasului, Muntii Iezer - Papusa, Muntii Rodnei, Muntii Tarcu - Godeanu, Muntii Calimani.
-Loggerstroemki indica,
exemplar unic in Romania, specie exotica, originara din China, cu flori zoz-violet, dispuse in panicule si frunze de forma eliptica sau ovala, cazatoare. Se gaseste in Bucuresti, Calea Victoriei nr. 115, in gradina Casei Scriitorului Mihail Sadoveanu. Varsta arborelui este de peste 70 de ani
-Juniperus thurifera ( Ienupar ),
din cimitirul Bellu Bucuresti, este un exemplar femela, unic in tara. [/color]
-Chiparosul de mlastina ( Taxodium distichum )
din satul Coltau, judetul Maramures, 3 exemplare, din care unul are diametrul de 1,03 m, aproximativ 25 m inaltime si varsta de 300 de ani. In Parcul Poporului din Craiova mai exista 120 exemplare de chiparos de balta, care reprezinta o baza seminologica foarte importanta pentru zona carpato - balcanica. Din acest grup se remarca un exemplar avand circumferinta de 3,85 m, diametrul trunchiului de 1,23 m si inaltimea de 30 m, precum si un exemplar ce are inaltimea de peste 41 m. Exemplare foarte frumoase din aceasta specie se mai gasesc in padurea Resca, langa Caracal, judetul Olt ( in numar de 80 ), precum si in orasul Caracal, 7 exemplare.
-Arborele pagodelor ( Ginkgo biloba ),
specie relicta, originara din China, unde creste in flora spontana. In Europa, se cultiva in diferite parcuri incepand din secolul al XVIII - lea. In tara noastra se gasesc numeroase exemplare din acest arbore ( inclusiv la Caravaneti Teleorman ), printre cele mai mari mentionam pe cel din satul Gardani, comuna Salsig, judetul Maramures, avand diametrul trunchiului de aproape un metru, inaltimea de peste 20 m si o varsta de 150 de ani.
Arborele din orasul Botosani, cu circumferinta trunchiului de 1,30 m si o inaltime de 15 m, precum si doua exemplare din comuna Scheia, judetul Brasov si cate un exemplar in orasul Siret si padurea Calinesti - Cuparencu, judetul Suceava.
-Libocedrus decurrens,
originar di America, un exemplar frumos se gaseste in Bucuresti, Calea Serban Voda nr. 219, cu diametrul trunchiului de aproximativ 0,60 m.
-Arborele mamut ( Sequoia gigantea ),
specie exotica originara din California. In regiunile de bastina poate atinge varsta de 6000 de ani, iar circumferinta trunchiului depaseste uneori 50 m si inmaltimea de 150 m.
Denumirea stiintifica a fost data in onoarea unui cunoscut sef indian Sequoiah, inventator al alfabetului tribului Cherokee. Denumirea populara fiind in legatura cu asemanarea ramurilor uscate cu fildesii fosili de mamut. In tara noastra se gasesc exemplare din acest arbore la Baile Herculane ( cel mai frumos ), la Orsova, judetul Mehedinti si Ardusat, judetul Maramures.
-Magnolia,
specie exotica de mare valoare ornamentala, datorita florilor foarte frumoase, placut mirositoare si a frunzelor mari. In parcurile din Romania se gasesc numeroase exemplare, dintre care remarcam pe cel din Bucuresti strada Polona nr. 4 ( Magnolia yulan ), precum si pe cele din orasul Falticeni, judetul Suceava ( Magnolia acuminata ), satul Tisa , judetul Maramures, orasul Botosani ( Magnolia liliiflora si Magnolia soulangiana )
-Alunul turcesc ( Corylus colurna ),
specie indigena de interes ornamental, forestier si pomicol ce creste spontan in Banat si Oltenia, ajungand pana la 22 m inaltime si plantat in numeroase parcuri dendrologice si gradini botanice.
-Dudul alb ( Morus alba ),
un exemplar de varsta seculara ( peste 200 de ani ) se afla pe strada Batistei nr. 13 din Bucuresti.
-Liliacul ( Syringa vulgaris ),
un exemplar ocrotit in Bucuresti, strada Mihai Eminescu nr. 75, care are un diametru de peste 50 cm.
-Liquidambar styracifium
- specie exotica, originara din America cu valoare ornamentala datorita portului sau piramidal, a frunzelor rosii ce dau un aspect deosebit arborelui toamna. La noi este o raritate fiind ocrotit in cateva parcuri dendrologice : (Bazos, Simeria), in Gradina Botanica din Cluj, iar in Bucurestiu, in Gradina Botanica si pe Soseaua Kisselef nr. 25, in curtea Ambasadei Rusiei.
-Paulovnia ( Paulownia tomentosa ),
arbore exotic, originar din China, de interes ornamental datorita marimii exceptionale a frunzelor si a inflorescentelor verticale ca niste lumanari care florile violete, frumos mirositoare, fapt pentru care e cultivat in unele parcuri dendrologice din Simeria, Zam, Savarsin.
In Bucuresti el este ocrotit in Gradin Botanica si pe strada Biserica Popa Chitu nr. 7 A
-Torreya nucifera
- specie exotica, originara din Japonia. La noi in tara singurele exemplare care au supravietuit sunt cele din Parcul Cismigiu, fiind ocrotite din cauza raritatii lor in flora tarii noastre.
-Torreya californica
- specie exotica care prezinta interes ornamental pentru acele sale lungi si coroana piramidala. In tara noastra este ocrotita in Parcul Dendrologic de la Simeria, iar in Bucuresti in Gradina Botanica, un exemplar de peste 10 m si in Parcul Cismigiu, un exemplar de peste 5 m.
TISA ( Taxus baccata )
Conifer care popula in trecut padurile noastre de foioase si de rasinoase.
Datorita lemnului sau pretios intrebuintat in constructii si la producerea unor obiecte de artizanat, tisa a fost distrusa aproape in intregime, in parte si datorita faptului ca cetina sa este otravitoare pentru om.
Frumosul arbore are o tulpina dreapta sau culcata, rareori ramificata, atingand inaltimea de 15 m. Scoarta este bruna cenusie, iar lujerii anuali sunt verzi deschisi.
Frunzele sunt liniare, lungi pana la 30 mm si late de 2 - 2,5 cm .
Samanta este ovoida si inchisa intr-un aril rosu, mucilaginos, comestibil.
Tisa poate fi intalnita sporadic in tot arcul Carpatic si in Muntii Apuseni.
Exemplare ocrotite intalnim la Pangaresti, judetul Neamt, de circa 500 de ani, la Capul Campului, la 10 km de orasul Gura Humorului, judetul Suceava de peste 200 de ani.
De asemenea, pe teritoriul tarii mai sunt ocrotite in mod special exemplarele de tisa de la Baile Herculane, Targu Neamt si Batrani, din judetul Prahova.
In Bucuresti sunt cunoscute patru exemplare care se gasesc pe strada Tunari nr. 34, care au varsta de aproximativ 100 de ani si alte doua exemplare pe strada Stirbei Voda nr. 132.
---De remarcat faptul, ca desi tisa este otravitoare pentru om, ea are fructe comestibile !
ZAMBRUL ( Pinus cembra )
Zambrul este un pin ocrotit. Inalt de circa 22 m, cu un trunchi gros de circa 2 m in diametru, din care pornesc numeroase ramuri scurte si noduroase ; infruntand puterea vanturilor, zambrul ia forme fantastice.
Frunzele lungi ies cate cinci din mugurase apropiate, asa incat cetinile apar stufoase.
Aceasta superba specie de pin marcheaza cu coroana larga si monumentala, limita superioara a padurii, unde molidul abia rezista frigului si vantului prin forma inchircita si de unde incepe domeniul rasinoaselor taratoare, ca jnepenul si ienuparul.
In tara noastra, zambrul este decretat monument al naturii si vegeteaza sporadic numai in cele mai inalte masive, in jurul circurilor glaciare ca :
Muntii Retezat, Muntii Fagarasului, Muntii Iezer - Papusa, Muntii Rodnei, Muntii Tarcu - Godeanu, Muntii Calimani.
Gino