Daca etichetele sunt confectionate dintr-un material mai flexibil, putem avea dificultati serioase in a le introduce in sol. Nu mai vorbesc de situatia in care avem de-a face cu o planta netransplantata de cativa ani, cu sol intarit, careia vrem sa ii atasam o eticheta cu numele speciei.
Modul in care rezolv eu problema este urmatorul: folosesc una (sau mai bine 2 ) pensete anatomice (sunt pensetele simple, disponibile pt 10-20 de lei de la orice magazin de produse sanitare) cu varf nu foarte ingust. Prind eticheta cu pensa din mana dreapta; eticheta este orientata cu varful in jos, vertical, asa cum va sta in ghiveci; Cu varful pensei, orientat si el in jos, facand un unghi de aproximativ 20-30 de grade cu axul etichetei, prind varful etichetei si infig penseta in sol astfle incat eticheta o urmeaza si capata o directie verticala pana la adancimea dorita. Apoi slabesc stransoarea pe penseta si o retrag incet. Uneori se poate intampla ca eticheta sa vina si ea in sus urmand penseta si asta cel mai bine se impiedica prin folosirea celei de-a doua pensete, cu mana stanga, care va prinde eticheta pe la mijlocul ei, in portiunea care va fi deasupra solului. Cand slabim prima pensa si o extragem din sol, cu pensa din mana stanga mentinem eticheta bine infipta si nu e nicio problema. Poate parea mai greu la inceput,dar e foarte usor si cu putin exercitiu putem infige si fixa o eticheta in 5 aprox. secunde.
Daca avem o planta aflata mai demult in ghiveci, cu solul mai intarit, putem desprinde cu pensa din mana dreapta solul de pe ghiveci in zona unde urmeaza sa introducem eticheta pentru a ne usura procedura.
Pentru o colectie bine ventilata, daca mai e si udata cu furtunul (ca a mea) sau expusa ploilor, recomand introducerea etichetelor in sol pe minimum 3-4cm pentru a nu fi smulse de vant sau apa.



