Vrem sau nu vrem, ramanem cu imaginile copilariei toata viata....
Cand si cand, in diverse situatii, ne revin in memoria vizuala imagini din trecut...
...Prin anii "70 - "80,dar si mai inainte, terenurile agricole din sud erau cultivate printre altele si cu ... bumbac !
Imaginile copilariei cu campuri nesfarsite cutivate cu bumbac, mi-au revenit adeseori in memorie...
Si de fiecare data mi-am dorit sa mai vad plante, flori, si fructe de bumbac !
Cum si unde sa mai vezi asa ceva in Romania ?
Probabil ca nu se mai cultiva nicaieri in tara aceasta planta tehnica...
Asa cum cred ca nu se mai cultiva pe nicaieri in.
Sa deschidem o discutie despre canepa ? - ar fi total inutil !
Revenind la subiect.
Dorinta de a revedea plante, flori si fructe de bumbac, pe viu desigur, a tot crescut, asa ca am inceput sa caut seminte.

Prima varianta a venit de la cativa consateni care mi-au spus ca ar mai avea seminte de bumbac ... dar vechi de cel putin 20 de ani !
Greu de crezut ca astfel de seminte ar mai fi avut putere germinativa ...
Dar probabil ca as fi incecat, daca intre-timp cineva nu mi-ar fi oferit seminte proaspete din ... Spania !
Evident ca am fost foarte incantat de oferta!
Am semanat in primavara, la tara, prin aprilie...
Habar nu aveam daca era optim...
Pentru mai multa siguranta am semanat in cateva cuiburi, mai multe seminte, nestiind cat de viabile sunt ...
Au germinat toate fara probleme, asa ca am fost nevoit sa mai elimin din plante...
Aspectul plantelor este unul cat se poate de banal ...
In prima luna de viata :

Beneficiind de ploile de primavara - vara, plantele au continuat sa se dezvolte foarte bine.
Sesizam acest lucru de fiecare data cand ajungeam la tara..

La sfarsitul lui iulie si inceputul lui august, plantele ajunse la peste un metru inaltime, au inceput sa infloreasca...
Acesta era primul moment din viata plantelor de bumbac pe care vroiam sa-l revad in mod special...

Evident, dupa flori, au urmat fructele ...

La sfarsit de septembrie si inceput de noiembrie, fructele au inceput rand pe rand sa se matureze ...

Florile au farmecul lor aparte, fructele sunt interesante, dar adevaratul farmec este dat de fructele coapte si deschise...

Desi este prin excelenta o planta tehnica de camp, bumbacul poate fi cultivat cu rezultate satisfacatoare si ca planta de gradina si chiar ca planta de ghiveci in anumite conditii.
-Are radacina pivotanta dar de dimensiuni medii.
-Este foarte rezistent la seceta, dar suporta bine si apa in exces.
-Are nevoie de soare din plin
-Semintele sunt toxice
-Se preteaza foarte bine ca planta de gradina, singulara sau in combinatie cu alte plante anuale.