Cum invat sa cultiv cactusii si suculentele?

Post Reply
User avatar
Cristi
Posts: 1641
Joined: Mon, 30 Jan 2012 23:51
Location: Gilau, Cluj
Contact:

Cum invat sa cultiv cactusii si suculentele?

Post by Cristi » Sun, 16 Apr 2017 16:47

Am constatat cu bucurie aparitia in Romania a unui nou val de iubitori de cactusi si suculente. Dupa anii crizei, timp in care hobby-ul nostru a fost si el afectat de grija zilei de maine si de problemele financiare, asistam la o efervescenta in domeniu.
Este minunat ca lumea se indreapta din nou spre frumos si sper ca tendinta sa continuie! Platformele de socializare de tipul facebook-ului au devenit cele mai comode locuri de intalnire si discutii.
Inainte de '89, informatiile in domeniu se obtineau foarte greu, colectionarii facand mari sacrificii pentru a-si procura plantele dorite si pentru a avea acces la informatii. A urmat perioada de dupa 1989, cu deschiderea granitelor si ulterior aparitia forumurilor pe internet, ceea ce a dus la explozia schimbului de informatii si a achizitilor de plante si seminte. In tot acest timp au aparut lucrari tiparite deosebite, cele mai valoroase fiind monografiile pe pe genuri, lucrari care au contribuit la acumularea de cunostinte in domeniu.
In ultimii 2 ani, liderul este facebookul unde avem zeci sau chiar sute de grupuri internationale si nationale dedicate cactusilor si suculentelor. Frecventez si eu cateva, in limita timpului liber si pot spune ca sunt utile si facile. In ceea ce priveste valoarea informatiei, ea este de cele mai multe ori redusa la niste fotografii mai bune sau mai slabe, cu cate un nume de planta adaugat. Nu este rau, dar din asa ceva NICIODATA nu va deveni cineva un adevarat cunoscator al acestor plante si care sa aibe, in consecinta, rezultate foarte bune in cresterea lor.
Pentru a deveni un colectionar bun, trebuie sa studiem, ca citim, sa discutam cu alti colectionari, sa experimentam cu succese si esecuri. Altfel vom ramane perpetuu la nivelul "uite ce cactus dragut am vazut" (in poza fiind o Euphorbia) si la intrebari de genul : "cactusii infloresc? odata la cati ani?") si alte exemple de acest tip.
Nu trebuie sa fim academicieni in cactusism pentru a avea o colectie frumoasa, dar, cu siguranta, trebuie sa avem cunostinte rezonabile privind structura si fiziologia plantelor, nevoile de cultura si manifestarea carentelor si exceselor, modalitatile de reproducere a plantelor, principalele boli si daunatori, originea plantelor noastre si elemente privind habitatul lor natural. E frumos sa stim despre oamenii care au avut contributii mari in acest domeniu si este util si placut sa cunoastem colegii nostri cactusisti, sa formam o comunitate bazata pe respect si onestitate. De-a lungul timpului Asociatia Aztekium s-a dovedit, in cei 20 de ani de existenta, singura organizatie care a inchegat constant, nediscriminativ si intr-un mod agreabil cactusismul romanesc, ceea ce e mare lucru! Manifestarile asociatiei si intalnirile membrilor sunt cele mai frumoase ocazii de a cunoaste si de a socializa cu alti colectionari.
Cele mai valoroase platforme in privinta invatarii cresterii cactusilor si suculentelor sunt forumurile dedicate lor. Cei care intrati aici pe forum de putina vreme, cititi mesajele vechi de la fiecare rubrica si veti invata enorm! Cititi carti din domeniu, luand seama unde traieste autorul cartii si ce clima este acolo pentru a integra sfaturile de cultura in cadrul zonei geografie respective. Cautati informatii privind solul si clima din tarile si regiunile in care cresc plantele voastre preferate! Cresteti plante, experimentati! Rezultatele vor veni cu siguranta!
Succes!
cactus wizard

Post Reply

Return to “Diverse”