Habitat Sedum sexangulare

Avatar utilizator
AlexandruDragomir
Mesaje: 310
Membru din: Lun, 19 Sep 2016 07:59
Localitate: Craiova

Habitat Sedum sexangulare

Mesaj de AlexandruDragomir » Mar, 11 Iul 2017 22:40

Bună seara.

Aș vrea să vă prezint o suculentă miniaturală și foarte drăgălașă care crește și pe teritoriul țării noastre.
Am descoperit-o acum un an crescând pe un mal de pământ ușor surpat, în soare direct, la marginea unei păduri din Județul Mehedinți.
Imagine de ansamblu a zonei (parcela în care se află plantele este mascată de stejarul din prim-plan) :
Mă bucură mai ales faptul că locul în care se găsește această specie și singurul în care am întâlnit-o până acum (în zonele alpine și subalpine am găsit doar sedum hispanicum, album etc.) este destul de aproape de casa de la țară, locul în care îmi petrec o mare parte a verii. Așadar am posibilitatea de a urmării plantele din când în când, drumul fiind unul plăcut, prin pădure și mai apoi prin câteva pășuni și iar pădure.
Un lucru interesant este că, deși am găsit câteva plante și la umbră, populația este foarte bine localizată și nu am dat de specie în alte zone limitrofe. Motivul, cum spuneam mai sus, nu este lumina, ci drenajul. Plantele cresc pe un sol nisipos - argilos, grunjos și drenabil, mereu în pantă. Chiar dacă zonele de lizieră nu duc lipsă de argilă sau nisip, nicăieri nu am mai dat de acest tip de sol pe care îl folosesc uneori și în amestecul pentru cactuși și nici de vreun sedum.
O să vă prezint câteva poze făcute astăzi.
Pe lângă plantele acestea, zona este interesantă deoarece găzduiește o specie de broaște țestoase, Testudo hermani var. boettgeri. Am dat peste câteva, dar o să o fac vedetă doar pe una. Puțin cam timidă, probabil femelă. Masculii sunt cevs mai mici și mai nervoși :mrgreen:


Avatar utilizator
Gino
Mesaje: 566
Membru din: Mar, 31 Ian 2012 18:21
Localitate: Bucuresti

Re: Habitat Sedum sexangulare

Mesaj de Gino » Vin, 14 Iul 2017 19:16

Buna seara

Eu personal iti multumesc frumos pentru acest subiect / reportaj.
Am apreciat si voi aprecia mereu aceste prezentari ale plantelor din spatiul nostru de vietuire, suculente auhtohtone sau alte plante.
Acest forum este dedicat iubitorilor de plante in general si imi place sa imi imaginez ca iubitorii de cactusi si suculente, nu trec nepasatori pe langa plantele pe care le intalnesc voit sau intamplator ...
De cand ma stiu am iubit natura si acest lucru se reflecta destul de des pe pagina mea de FB. ...
Cred ca si aici ar trebui sa fiu mai activ din acest punct de vedere, cum la fel ar trebui sa o faca si ceilalti colegi ...
Pentru ca, desi par a nu fi interesante astfel de subiecte, ele sunt destul de incitante, mai ales din perspectiva locatiilor locale, pline de plante interesante, unele adevarate monumente ale naturii de la noi.
Gino

Avatar utilizator
AlexandruDragomir
Mesaje: 310
Membru din: Lun, 19 Sep 2016 07:59
Localitate: Craiova

Re: Habitat Sedum sexangulare

Mesaj de AlexandruDragomir » Sâm, 15 Iul 2017 17:20

Bună ziua.

Mă bucur că vi s-a părut interesant micul meu articol.
Mă uitam mereu și mi se părea foarte captivantă munca celor care pleacă în căutare de cactuși și plante suculente prin diverse zone ale Americii și nu numai. Motiv pentru care publicații ca revista Xerophilia mi se par inițiative extraordinare.
Apoi mi-am zis : de ce să nu fac chiar eu asta? Până la urmă există plante suculente și la noi. Iar satisfacția analizării condițiilor, solului, amplasării etc. sunt acolo, chiar dacă nu dau peste plante foarte rare.
Dacă subiectul este interesant, am găsit și Euphorbia amygdaloides în câteva păduri de stejar din zonă, crescând în zone umbroase. Când voi avea ceva timp, plec la vânătoare de poze.

Avatar utilizator
dana rusu
Mesaje: 135
Membru din: Sâm, 08 Iun 2013 07:38
Localitate: lungesti galati

Re: Habitat Sedum sexangulare

Mesaj de dana rusu » Dum, 16 Iul 2017 09:50

felicitari si tine-o tot asa,mie personal imi place tot ce scrii tu.

Avatar utilizator
AlexandruDragomir
Mesaje: 310
Membru din: Lun, 19 Sep 2016 07:59
Localitate: Craiova

Re: Habitat Sedum sexangulare

Mesaj de AlexandruDragomir » Dum, 16 Iul 2017 17:24

Mulțumesc, Dana.
Voi încerca să vă mai prezint plante suculente de pe meleagurile noastre.

Scrie răspuns

Înapoi la “Discutii generale”