Cu mai multi ani in urma, vazand rezistenta si ritmul de crestere al Harrisiei jusbertii, pe care toata lumea o recomanda ca portaltoi pentru altoiri, mi-am zis ca n-ar fi rau sa cresc cateva exemplare pana la inflorire ...
Zis si facut.
Am ales cateva plante viguroase si bine inradacinate din butasi si le-am plantat primavara direct in solul din gradina de la tara .
Caravaneti - Teleorman, ca sa va face-ti idee de locatie ...
In general plantele de Harrisiea jusbertii folosite ca portaltoi nu depasesc diametrul de 2 - 2,5 cm si ialtimea de 30 cm, asa ca am fost usor uimit sa vad ce dimensiuni au capatat plantele mele in timp ...
Au ramas trei in final si se bucura de soarele sudului, rasfatandu-si radacinile in fiecare vara, direct in sol !
Poate ca asa se explica si dimensiunile lor : peste un metru inaltime si peste 6 cm. in diametru.
Se spune despre Harrisia jusbertii ca ar fi un hibrid natural intre Harrisiei sp. si Echinopsis eyriesii ...
Foarte posibil : florile sunt foarte asemanatoare cu cele de Echinopsis, tija florala mai scurta dar mai groasa decat la Echinopsis, iar diametrul florii ceva mai mare decat la Echinopsis.
Configuratia florilor, timpul de deschidere - seara - precum si parfumul, duc fara dubii catre Echnopsis ...
Cele trei plante ale mele au 8 ani ca varsta si din primavara pana in toamna stau in gradina.
Au rezistat si rezista fara probleme la exces de apa dar si la seceta si sunt brazdate pe ici pe colo de atacurile melcilor cu cochilie sau fara cochilie.
Toamna plantele sunt scoase din sol si depozitate in interior unde au avut parte si de temperaturi usor negative fara sa aiba probleme.
Infloresc de trei ani incoace , dar abia acum le-am vazut si eu in adevarata lor splendoare ...